Απέχοντες, γελάνε και… τ’ αυτιά τους!

Του Μιχάλη Τζανάκη

Δήθεν σοκαρισμένοι προσπαθούν ακόμα να ερμηνεύσουν το τεράστιο ποσοστό αποχής των Ελλήνων ψηφοφόρων οι ειδικοί πολιτικοί «αναλυτές» και οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Όλη τους η σπουδή εξαντλείται ωστόσο όχι σε επιχειρήματα για την αποχή, αλλά σε δικαιολογίες γι’ αυτήν. Ότι τάχα δεν υπήρχε διακύβευμα, ότι δεν κρινόταν η σταθερότητα της επόμενης μέρας, ότι οι νέοι είναι πολιτικά ανώριμοι ακόμα, ότι μιμούνται τους Ευρωπαίους κλπ.

Εύκολες δικαιολογίες, ειδικά όταν τα αποτελέσματα αποτέλεσαν μια πολύ μεγάλη «σφαλιάρα» για τα κόμματα ειδικά για την κυβέρνηση, αλλά και για την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ). 

Το γνωστό απόφθεγμα από τον Επιτάφιο του Περικλή περί υποχρέωσης των πολιτών να ασχολούνται με τα κοινά, ειδάλλως θεωρούνται όχι φιλήσυχοι, αλλά άχρηστοι είναι χιλιοειπωμένο, αλλά δεν ξέρω αν ισχύει σήμερα. Άλλη η δημοκρατία του Περικλή, άλλη του Μητσοτάκη! Προσωπικά αν και συμμετείχα στην εκλογική διαδικασία, καταλαβαίνω απόλυτα τους απέχοντες από αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν θα τους χαρακτήριζα ανώριμους, αδιάφορους ή απολιτίκ.

Όταν η πολιτική σκηνή πλέον προκαλεί αηδία, απέχθεια και εμπεδώνεται η αντίληψη ότι ψηφίζουμε δεν ψηφίζουμε οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες για να τσακίζεται ο κόσμος και να χοντραίνουν τα πορτοφόλια της εκλεκτής ελίτ, όταν αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ότι στη χώρα άρχουν συγκεκριμένοι ολιγάρχες, όταν αποσαθρώνεται πλήρως η αξιοπιστία του κράτους δικαίου (Τέμπη, υποκλοπές, διαρροή προσωπικών δεδομένων κλπ) καθόλου τιμητικά για την δημοκρατία μας, δεν πρέπει να απορούμε, αλλά αντίθετα να προβληματιζόμαστε  για το ευτελές επίπεδο του δημόσιου βίου. 

Η αποδοκιμασία για τους απέχοντες δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ειδικά όταν εκείνοι δικαιώνονται πλήρως! Κυριολεκτικά γελάνε και τ’ … Αυτιά τους με τις επιλογές των δήθεν «υπεύθυνων» πολιτών που δια της ψήφου του ενισχύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς! Αν είναι ανεύθυνοι οι απέχοντες της γιορτής της δημοκρατίας, πόσο υπεύθυνοι είναι εκείνοι που ψηφίζουν τηλεπερσόνες και λοιπούς «μαϊντανούς»; Άντε απάντησέ το λοιπόν στο 62% που απείχε…  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί