Διαμαρτυρία περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά των εξορύξεων την ώρα που ψήφιζε ο Σκυλακάκης (Βίντεο)

Παρέμβαση στο 137ο δημοτικό σχολείο στα Πετράλωνα, όπου ψηφίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης πραγματοποίησαν πριν λίγο μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις δρομολογημένες εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ήπειρο, Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Οι διαμαρτυρόμενοι λούστηκαν με μελάσσα – μια ουσία που μοιάζει με πετρέλαιο – προκειμένου να συμβολίσουν το μέλλον που επιφυλάσσεται στην περίπτωση που πράγματι προχωρήσουν τα καταστροφικά έργα.

Πιο ειδικά, ζητούν την άμεση διακοπή κάθε δρομολογημένης εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, την Κρήτη και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και τη διακοπή της υπάρχουσας εξόρυξης στον Πρίνο, με εγγυημένο εισόδημα και δίκαιη μετάβαση για τις/τους εργαζόμενες/ους.

Άτομο που συμμετείχε στην κινητοποίηση διάβασε στον υπουργό, καθώς εκείνος αποχωρούσε από το σχολείο, κείμενο με το οποίο περιέγραφε το πλαίσιο της δράσης, τονίζοντας ότι οι τελευταίοι 12 μήνες είναι οι πιο ζεστοί που έχουν καταγραφεί ποτέ και τα δεδομένα θα χειροτερεύουν διαρκώς, αν δεν ληφθούν αμέσως δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Αντ’ αυτού, εκείνο που συνεχίζει να παρατηρείται είναι ότι οι πετρελαϊκές Energean στην Ήπειρο, ExxonMobil στην Κρήτη και Energean – Ελληνικά Πετρέλαια (HELLENiQ Energy) στο Ιόνιο, συνεχίζουν να επιδιώκουν την εξόρυξη καυσίμων, βασική αιτία της κλιματικής κατάρρευσης.   

«Οι ίδιοι οι καταστροφείς του πλανήτη μιλούν για την πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη, η οποία εφαρμόζεται με αποικιοκρατικούς όρους, και τρόπους που δεν θα αναχαιτίσουν την κλιματική κατάρρευση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση την οποία υπογράφουν μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων Νέμεσις, Κλιματαριά, Scientist Rebellion Greece.

Από τη μεριά του ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στους συγκεντρωμένους για τα ζητήματα που τέθηκαν και κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του, σχολιάζοντας ειρωνικά τους συμμετέχοντες στην παρέμβαση και συνοδευόμενος από αστυνομικούς με πολιτικά.

Επιμένοντας να διαβαστεί μπροστά του το κείμενο μέχρι την τελευταία του λέξη, οι διαμαρτυρόμενοι επισήμαναν, την ώρα που ο υπουργός έκλεινε την πόρτα του αμαξιού του, ότι  θέλουν να σταματήσει η ανήθικη εκμετάλλευση των πόρων για την κερδοφορία των λίγων κι έκαναν λόγο αντίθετα για κοινότητες σε αρμονία με την φύση και κλιματική δικαιοσύνη.

Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης

137ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών,
Αλκίφρονος 51-55, Κάτω Πετράλωνα

Ζωές λουσμένες στο πετρέλαιο

Παρέμβαση τώρα για τις εξορύξεις στο εκλογικό κέντρο που ψηφίζει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.


Ζητάμε την άμεση διακοπή κάθε δρομολογημένης εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, την Κρήτη και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και τη διακοπή της υπάρχουσας εξόρυξης στον Πρίνο, με εγγυημένο εισόδημα και δίκαιη μετάβαση για τις/τους εργαζόμενες/ους.

Οι τελευταίοι 12 μήνες είναι οι πιο ζεστοί που έχουν καταγραφεί ποτέ. Κάθε μέρα είναι ένα νέο πλανητικό ρεκόρ. Αυτό συνεχώς θα χειροτερεύει αν δεν πάρουμε αμέσως δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Αντ’ αυτού, οι πετρελαϊκές Energean στην Ήπειρο, ExxonMobil στην Κρήτη και Energean – Ελληνικά Πετρέλαια (HELLENiQ Energy) στο Ιόνιο, θέλουν να εξορύξουν ορυκτά καύσιμα, που είναι το κύριο αίτιο της κλιματικής κατάρρευσης.   

Οι ίδιοι οι καταστροφείς του πλανήτη μιλούν για την πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη, η οποία εφαρμόζεται με αποικιοκρατικούς όρους, και τρόπους που δεν θα αναχαιτίσουν την κλιματική κατάρρευση.

Οι κυβερνώντες επικαλούνται την κλιματική κρίση μόνο για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για τις “φυσικές καταστροφές”, που είναι τελείως αφύσικες και οι πολιτικές τους τις προκαλούν.

Η Energean συνεργάζεται με την ισραηλινή οπλοβιομηχανία Elbit Systems. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να πλουτίζουν καταστρέφοντας τις ζωές μας, οι εταιρείες που συμμετέχουν στη γενοκτονία αθώων Παλαιστινίων – μωρών, παιδιών και μεγάλων. Οι εξορύξεις στην Ελλάδα μόνο θα αυξήσουν τις γεωπολιτικές διαμάχες. 

Η επερχόμενη εξόρυξη στην Ήπειρο, μια περιοχή με τεράστιο φυσικό πλούτο και όντας το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που η λειψυδρία δεν είναι ακόμα σε τόσο προχωρημένο στάδιο, θα προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στα υδατικά σώματα της περιοχής. 

Επίσης, η ρύπανση του αέρα, του εδάφους και του νερού θα καταστήσουν την περιοχή ακατάλληλη για όλες τις μορφές ζωής, ανθρώπινες και μη. Οι άνθρωποι που κινητοποιούνται εδώ και χρόνια ενάντια στις εξορύξεις προειδοποιούν για την πλήρη κατάρρευση της τοπικής οικονομίας.

Πετρέλαιο κι αέριο να μείνουνε στη γη, η ανάπτυξη τους φέρνει καταστροφή.
Όχι στις εξορύξεις στην Ήπειρο, στην Κρήτη, ή οπουδήποτε αλλού.

Θέλουμε να σταματήσει η ανήθικη εκμετάλλευση των πόρων μας για την κερδοφορία των λίγων.
Θέλουμε κοινότητες σε αρμονία με την φύση.
Θέλουμε κλιματική δικαιοσύνη!

Συμμετείχαν άτομα από:
Νέμεσις
Κλιματαριά
Scientist Rebellion Greece

Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί