Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 14.5 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ). Πρόκειται για το τετραετές έργο «RIANA» (Research Infrastructure Access in Nanoscience and Nanotechnology), μία καινοτόμα ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή, την οποία συγκροτούν επτά επιμέρους υψηλού επιπέδου ερευνητικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της νανοεπιστήμης και της νανοτεχνολογίας.
Μέσω του προγράμματος, παρέχεται στους χρήστες από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό και βιομηχανικό χώρο πρόσβαση στις κορυφαίες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας, για να υλοποιήσουν τις ερευνητικές τους ιδέες. Πιο συγκεκριμένα, παρέχεται πρόσβαση σε 69 ευρωπαϊκές υποδομές, που εδρεύουν σε 22 χώρες, αλλά και υψηλού επιπέδου υποστήριξη από ένα δίκτυο νέων επιστημόνων. Στόχος του «RIANA» είναι να αξιοποιηθούν συνδυαστικά οι συμμετέχουσες ερευνητικές υποδομές και να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για το μέλλον της νανοεπιστήμης και της νανοτεχνολογίας.
Μέσω του «RIANA» χρηματοδοτούνται διεθνείς ερευνητές υψηλού κύρους για να διεξάγουν την έρευνά τους στα εργαστήρια του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ. Η συμμετοχή του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ στο πρόγραμμα υπογραμμίζει, για μία ακόμη φορά, τη διεθνή απήχησή του στην έρευνα αιχμής παγκοσμίου εμβέλειας.
Επιστημονικός υπεύθυνος του «RIANA» είναι ο Δρ. Παναγιώτης Λουκάκος, ο οποίος, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος, ανέφερε: «Η έρευνα στον τομέα της νανοεπιστήμης και της νανοτεχνολογίας είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια βιωσιμότητα και ανάπτυξη. Η πρόοδος στους τομείς αυτούς δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης και αξιοποίησης του συνόλου των ευρωπαϊκών υποδομών. Το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, ένας ερευνητικός χώρος όπου διεξάγεται διεθνώς πρωτοποριακή βασική και τεχνολογική επιστημονική έρευνα, συμμετέχει ενεργά στο RIANA, με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Ευελπιστούμε ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των διαφορετικών υποδομών και επιστημονικών εργαλείων θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν στον ταχύτερο μετασχηματισμό των επιστημονικών και τεχνολογικών προϊόντων με βάση τα νανοϋλικά προς όφελος της κοινωνίας».
Λίγα λόγια για τον Δρ. Παναγιώτη Λουκάκο
Είναι Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και διαχειριστής της Ultraviolet Laser Facility (ULF-FORTH), της μεγαλύτερης υποδομής λέιζερ στην Ελλάδα, η οποία λειτουργεί από τη δεκαετία του ‘90 στο ΙΤΕ. Έχει διεξαγάγει έρευνα στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ και στο Freie Universität Berlin, ενώ έχει σημαντική διδακτική εμπειρία σε πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Από το 2009 ηγείται των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου «Φασματοσκοπίας Λέιζερ Στερεών Υλικών» του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, με αντικείμενο την εφαρμογή της φασματοσκοπίας λέιζερ στη νανοεπιστήμη, τη νανοτεχνολογία και τα καινοτόμα υλικά. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του αξιοποιούνται στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων αναφορικά με την ενέργεια και το περιβάλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες https://riana-project.eu/ & https://www.iesl.forth.gr/en/people/loukakos-panagiotis ή να στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: loukakos@iesl.forth.gr.