Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις μετακινήσεις σχολικών μονάδων στο Δήμο Χανίων

«Στο πλαίσιο αναβάθμισης της παρεχόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλά και για λόγους που άπτονται του συμφέροντος της σχολικής κοινότητας και κατ` επέκταση του συμφέροντος της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας» .

‘Ετσι ξεκινά η εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν.Χανίων κ. Χριστοδουλάκη με την οποία,  προτείνεται  η μετακίνηση τριών (3) σχολικών μονάδων, με το ΓΕΛ Ακρωτηρίου να μεταφερθεί στο Μουσικό Σχολείο, το Μουσικό Σχολείο στο 1ο ΕΠΑΛ, και το 1ο ΕΠΑΛ στο ΓΕΛ Ακρωτηρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί στο χώρο του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου, Κέντρο (Campus)  Επαγγελματικής Εκπ/σης και Κατάρτισης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης με την εισήγησή του, που έρχεται στο «φως» εν μέσω εξετάσεων ενδοσχολικών και πανελλαδικών, αγνοεί βασικά αριθμητικά δεδομένα, όπως π.χ. ότι πάνω από 400 μαθητές του ΓΕΛ Ακρωτηρίου καλούνται να στεγαστούν στο κτίριο του Μουσικού Σχολείου, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει, το πολύ, 250 μαθητές.

Με τον ελλιπή αυτό σχεδιασμό,  προκαλεί αναστάτωση σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς  και δεν θεώρησε, βέβαια,  σκόπιμο να έρθει σε προηγούμενη συνεννόηση μαζί τους.

Με την πρόταση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν.Χανίων αποψιλώνεται η περιοχή του Ακρωτηρίου από το μοναδικό Γενικό Λύκειο που διαθέτει, ανατρέπονται οικογενειακοί προγραμματισμοί, καταργείται, ουσιαστικά, το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής τύπου σχολείου, αφού μια ολόκληρη περιοχή, που αναπτύσσεται μάλιστα ταχύτατα, δε θα διαθέτει  σχολεία όλων των βαθμίδων ώστε να καλύπτονται οι παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών.

Η προχειρότητα, η έλλειψη προγραμματισμού, η σύλληψη μεγαλόπνοων σχεδίων για εμάς αλλά χωρίς εμάς, η ματαιοδοξία «πρόθυμων αρίστων», η επικίνδυνη «άγνοια» της πραγματικότητας …

Το παραπάνω θέμα, όπως και η περίπτωση του Πειραματικού Λυκείου, φανερώνει το τεράστιο πρόβλημα της σχολικής στέγης στον δήμο Χανίων και αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ανέγερσης νέων σχολείων.

Φανερώνει όμως και τη μόνιμη άρνηση διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και την αδιαφορία για ισόρροπη ανάπτυξη του συνόλου των περιοχών, αστικών, περιαστικών και επαρχιακών του Δήμου Χανίων .

Η παιδεία είναι μείζον πολιτικό θέμα, αποτελεί εθνική προτεραιότητα και για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, προγραμματισμό και συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για μια καλύτερη Παιδεία…

Για μια καλύτερη Ζωή … για όλους μας …

Ν.Ε.  ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων

Τομέας Παιδείας 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί