Κυνικός Μητσοτάκης: Δεν θα φορολογήσουμε τις τράπεζες και δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την απροθυμία της κυβέρνησης της ΝΔ, να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια και να βάλει «φρένο» στην ασυδοσία των τραπεζών.

Παραδεχόμενος μεν ότι «υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας», ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ομολόγησε επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και δεν θα φορολογήσει τις τράπεζες. Ερωτώμενος σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ και το παράδειγμα της Ισπανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε τη διαφορά στον πληθωρισμό τροφίμων στις δύο χώρες, για να πει ότι «η μείωση του ΦΠΑ, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος» και ότι «όποιος, λοιπόν, την εισηγείται, από τη στιγμή που η χώρα πρέπει να πετύχει στόχους, οφείλει να υποδείξει ποιους φόρους θα αυξήσει ή ποια επιδόματα θα κόψει για να ισοσκελίσει τη μείωση του ΦΠΑ». 

Όταν δε ρωτήθηκε για τη θέση της αντιπολίτευσης να «φορολογείστε τα υπερκέρδη των τραπεζών, που είναι μεγάλα, και τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών», ο ίδιος απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας ότι «για τα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων, τα έχουμε ήδη φορολογήσει με 90% και γι’ αυτό και καταφέραμε και πετύχαμε να συγκρατήσουμε τις τιμές του ρεύματος», με τον ίδιο να επανέρχεται στον ΦΠΑ, «ξεχνώντας» τις τράπεζες.

«Από εκεί και πέρα, η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσει τελικά στο τελικό προϊόν» πρόσθεσε, με τον Νίκο Χατζηνικολάου να του λέει «αυτό, όμως, είναι αδυναμία του κράτους» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά «όχι κατ’ ανάγκη» και ότι «είναι τρόπος λειτουργίας της αγοράς».

«Αλλιώς θα βάζαμε διατίμηση και θα λέγαμε αυτή είναι η τιμή. Αλλά δεν λειτουργεί έτσι καμία αγορά, όχι μόνο η ελληνική. Καμία αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. ΦΠΑ στον καφέ. Θυμάστε ότι μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ και παραμένει μειωμένος ο ΦΠΑ στον καφέ. Είδατε καμία μείωση στις τιμές του καφέ; Όχι» ισχυρίστηκε για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων ότι το βασικό μας επιχείρημα για τον ΦΠΑ, είναι δημοσιονομικό». 

«Ξέρετε, βέβαια, έχετε ακούσει σε αυτή την επιχειρηματολογία, επειδή τη χρησιμοποίησε και ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Χατζηδάκης, η αντίδραση των άλλων κομμάτων είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει σαν να τη συμφέρει η ακρίβεια, γιατί εισπράττει έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν το σχόλιο του Νίκου Χατζηνικολάου που «θύμισε» στη συνέχεια στον πρωθυπουργού να απαντήσει για τις τράπεζες. 

«Τις τράπεζες ξεχάσατε» του επισήμανε χαρακτηριστικά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει ότι η Ιταλία που φορολόγησε τις τράπεζες το «πήρε πίσω άρον άρον» και πώς «αφήστε που οι δικές μας τράπεζες έχουν και ένα τεχνικό ζήτημα, που είναι ο αναβαλλόμενος φόρος». 

«Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες θα πρέπει να αναλογιστούν ότι οι προμήθειές τους είναι πολύ υψηλές -να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός στις τράπεζες και αυτό είναι ευθύνη της Επιτροπής Ανταγωνισμού- και να αντιληφθούν, επίσης, ότι πέραν του κράτους, το οποίο βγάζει προγράμματα όπως το «Σπίτι μου», έχουν και οι τράπεζες μια υποχρέωση να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία. Να κάνουν, παραδείγματος χάρη, προγράμματα οι ίδιες, χωρίς κρατική στήριξη, για νέα ζευγάρια τα οποία θέλουν να αποκτήσουν σπίτι» αρκέστηκε να πει.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί