Ιδού το όργιο των απευθείας αναθέσεων Αυγενάκη – ΣΥΡΙΖΑ: Κρυφτούλι του κατά τα άλλα λαλίστατου υπουργού

Όργιο απευθείας αναθέσεων από τον Λευτέρη Αυγενάκη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία» να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του πρώην πλέον προέδρου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) – «ΔΗΜΗΤΡΑ», Σέρκου Χαρουτουνιάν. 

Δείτε επίσης:

Ασταμάτητος o Αυγενάκης με την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος: 6.000 ευρώ για… λουλούδια στο γραφείο του μέσω απευθείας ανάθεσης!

Πάρτι Αυγενάκη με το δημόσιο χρήμα: Eκλογική εκστρατεία με χρήμα του κράτους! – Σπατάλη 10δων χιλιάδων € μόνο τον Απρίλιο! (έγγραφα)

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή παραίτησής του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Χαρουτουνιάν είχε εξαπολύσει βολές κατά του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης, σημειώνοντάς ότι καθώς δεν ανήκει στον «κύκλο του “φίλων” του» τον έχει παραγκωνίσει, ενώ την ίδια ώρα ανέφερε ότι του ανατέθηκε εποπτεία «Γενικής Διεύθυνσης που δεν υφίσταται». Παράλληλα είχε τονίσει ότι του ασκούνταν πιέσεις για να υπογράφει απευθείας αναθέσεις, οι οποίες δεν ήταν απόρροια έκτακτων αναγκών αλλά «προφάσεων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιστολή παραίτησης από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ: Kαταγγέλλει πως του ζητείται επιτακτικά η υπογραφή απευθείας αναθέσεων έργων επί ημερών Αυγενάκη

Mήνυση κατά του Αυγενάκη στον Άρειο Πάγο καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά την παραίτηση του προέδρου ΕΛΓΟ

Ωστόσο τώρα νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως, για το πως ο Λευτέρης Αυγενάκης φαίνεται να έχει στήσει ένα ολόκληρο σύστημα απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους, με το σχετικό δημοσίευμα να αναδεικνύει το απευθείας αναθέσεις σε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, η οποία έχει εκτοξεύσει τον τζίρο της, αναλαμβάνοντας δεκάδες έργα, τόσο από το υπουργείο Αθλητισμού, όσο και από το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Όπως φαίνεται γύρω από τον Λευτέρη Αυγενάκη, υπάρχει ένα μοτίβο το οποίο δεν περνά απαρατήρητο. Περιλαμβάνει συγκεκριμένα πρόσωπα της εμπιστοσύνης του καθώς και ορισμένες εταιρίες οι οποίες φαίνεται πως έχουν προνομιακή μεταχείριση. Οταν ανέλαβε το υπουργείο Αθλητισμού και στη συνέχεια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στελέχη και εταιρίες μετακινήθηκαν από το ένα στο άλλο, σαν ένα σώμα. Και μάλιστα σε υπουργεία τα οποία μεταξύ τους δεν έχουν καμία συνάφεια για να δικαιολογείται η μεταφορά αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της «Δημοκρατίας». 

Και προστίθεται μεταξύ άλλων ότι «η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Νεκτάριος Βιδάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ όταν ο Αυγενάκης ήταν στο υπουργείο Αθλητισμού και μετακόμισε μαζί του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και τώρα εκτελών χρέη προέδρου μετά την παραίτηση του Σ. Χαρουτουνιάν. Δηλαδή και στα αθλητικά και στα αγροτικά «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω». Ήταν δε τέτοιες οι ικανότητες του Βιδάκη ως προέδρου του ΟΑΚΑ (2020-2023) που το στέγαστρο του γηπέδου (Καλατράβα) κρεμόταν, όλα αυτά τα χρόνια, σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από αθλητές και θεατές, για να διαπιστωθεί το πρόβλημα έναν μήνα μετά την αποχώρησή του. Την ίδια ακριβώς διαδρομή ακολούθησε και η εταιρία ProExpo». 

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον τμήμα Αγροτικής Πολιτικής και τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη να τονίζουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «αναμένουμε πλέον με ανυπομονησία την αντίδραση του κ. Αυγενάκη και τις απαντήσεις του στο δημοσίευμα της «Δημοκρατίας», χωρίς όμως να τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τα πολιτικά αντανακλαστικά και την πολιτική ευθιξία ενός υπουργού, που εδώ και σχεδόν 1 χρόνο, καταδίκασε τους αγρότες μας στη χειρότερη κατάστασή τους στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας, έκανε τις χειρότερες, κατά γενική ομολογία, πληρωμές επιδοτήσεων, από καταβολής ΚΑΠ, διέλυσε και απαξίωσε τους Οργανισμούς του Υπουργείου του και έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους τους αγρότες της Θεσσαλίας και της Έβρου. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που ο επικεφαλής του «Επιτελικού Κράτους των Αρίστων» κ. Μητσοτάκης, απλά σιωπά, μπροστά σε αυτή τη δραματική εικόνα». 

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας η ΙΚΕ ProExpo, «που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022 με κεφάλαιο μόλις 1.000 ευρώ και από το site της φαίνεται ότι ασχολείται με διοργάνωση συνεδρίων αποτελεί, άλλη μια χαρακτηριστική «περίπτωση για το πώς λειτουργεί το σύστημα των απευθείας αναθέσεων με προνομιακή μεταχείριση. Αυτή η εταιρία ξεκίνησε με το «καλημέρα» να θριαμβεύει στον στίβο των απευθείας αναθέσεων, παίρνοντας τα σχετικά «μετάλλια» από το υπουργείο Αθλητισμού με υπουργό τον Λευτέρη Αυγενάκη. Δεν πρόλαβε καλά καλά να βγει στην αγορά (λέμε τώρα), να τη μάθει ο κόσμος και στις 3 Μαΐου του 2022 πήρε με απευθείας ανάθεση την προμήθεια εκθεσιακού εξοπλισμού για το ΟΑΚΑ Bike Festival, ύψους 6.820 ευρώ. Ω του θαύματος, πρόεδρος στο ΟΑΚΑ εκείνη την εποχή ήταν ο Νεκτάριος Βιδάκης, τον οποίο είχε τοποθετήσει ο Αυγενάκης. Και από τότε η «μηχανή» φαίνεται πως πήρε μπρος. Και δεν σταμάτησε ούτε όταν ο Αυγενάκης άλλαξε υπουργείο και τοποθετήθηκε στο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ιούνιο του 2023». 

Μάλιστα στο δημοσίευμα παρατίθενται ορισμένες από τις «δουλειές» που πήρε η ProExpo από το ΥΠΑΑΤ, μόλις έγινε υπουργός ο Αυγενάκης, στα τέλη Ιουνίου του 2023:

25/7/2023: Ανάθεση για την ενοικίαση του χώρου – κατασκευή περιπτέρου στην Παγκρήτια Αγροκτηνοτροφική Εκθεση Αρκαλοχωρίου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020: 31.000 ευρώ. Από τους

11/9/2023: Εγκριση απευθείας ανάθεσης για τις προμήθειες που απαιτούνται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, σύμφωνα με τις ανάγκες της Δ/νσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων: 34.800 ευρώ (με ΦΠΑ).

29/9/2023: Απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών που αφορά την ενοικίαση αίθουσας συνεδριακού χώρου μετά του απαραίτητου εξοπλισμού, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΥΠΑΑΤ, στην ημερίδα «Παράγω βιολογικά», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης: 17.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

16/11/2023: Ανάθεση για την έκδοση ημερολογίου – ατζέντας έτους 2024 και σημειωματάριου: 33.430 ευρώ (με ΦΠΑ) για 3.000 ημερολόγια και 800 σημειωματάρια (8,64 ευρώ κάθε ημερολόγιο και 10,17 ευρώ κάθε σημειωματάριο).

29/1/2024: Απευθείας ανάθεση για την κάλυψη δαπάνης προμήθειας οικολογικών σημειωματάριων Α5 με στιλό, σετ γλαστράκια με πέντε είδη σπόρων – φυτών και αγορά φυτών – λουλουδιών, για τη συμμετοχή στην 30ή Agrotica του ΥΠΑΑΤ: 35.500 ευρώ (με ΦΠΑ).

29/1/2024: Απευθείας ανάθεση για τις υπηρεσίες ζωντανής μετάδοσης – live streaming στο πλαίσιο συμμετοχής του υπουργείου σε εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα σε διεθνές ή εθνικό επίπεδο για τη διάρκεια του τρέχοντος έτους: μέχρι 37.200 ευρώ (με ΦΠΑ).

23/2/2024: Απευθείας ανάθεση υπηρεσιών οργάνωσης, διαχείρισης, διαφήμισης και προώθησης του Συνεδρίου Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2024: Γαλάζιοι Ορίζοντες, το οποίο θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024, στις αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας: 24.800 ευρώ (με ΦΠΑ).

09/04/2024: Απευθείας ανάθεση για το ποσό των 18.220,00, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για την ενοικίαση και την κατασκευή με τον απαραίτητο εξοπλισμό του περιπτέρου του ΥΠΑΑΤ, εμβαδού 33 τ.μ., στην έκθεση της Πελοποννήσου.

«Εν κατακλείδι: Όλες οι συμβάσεις – απευθείας αναθέσεις που έχει πάρει η εταιρία αφορούν αποκλειστικά δράσεις σε φορείς που ανήκουν στον αθλητισμό και στην αγροτική ανάπτυξη, και εποπτεύονται από τον ίδιο άνθρωπο. Αυτή η εταιρία κατάφερε σε περίπου 1.000 μέρες να πάρει από το Δημόσιο με απευθείας ανάθεση παραπάνω από 80 δουλειές. Δηλαδή, ανά 10 μέρες και κάτι καταφέρνει να παίρνει μία δουλειά από το Δημόσιο χωρίς διαγωνισμό (!). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ο τζίρος της αγγίζει, αν δεν ξεπερνά, το 1.000.000 ευρώ» καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα.

Το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπενθυμίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους τα όσα είχε αναφέρει ο κ. Χαρουτουνιάν και την αντίδραση του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος «με το γνωστό αλαζονικό και απαξιωτικό του ύφος και χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας των καταγγελιών, απλά ανέφερε ότι οι καταγγελίες ¨”είναι εκ του περισσού” και ότι “προφανώς δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις, αλλά απηχούν προσωπικές πικρίες και αποτυπώνουν προσωπικές συμπεριφορές”».

Παράλληλα υπενθυμίζουν ότι βουλευτές και τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σχετικά με τα καταγγελλόμενα στην επιστολή παραίτησης του κ. Χαρουτουνιάν, κατά του κ. Αυγενάκη, αφού προηγήθηκε η κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή, τονίζοντας ότι «επ’ αυτών όλων αναμένονται, ακόμα, οι δέουσες, θεσμικές, πολιτικές κινήσεις και ενέργειες, τόσο, του κατά τα λοιπά λαλίστατου, κ. Αυγενάκη, όσο, του κατ’ επίφαση, κήνσορα της πολιτικής ηθικής κ. Μητσοτάκη». 

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Όταν ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Χαρουτουνιάν, στην επιστολή παραίτησής του προς τον κ. Μητσοτάκη, ανέφερε: «μου είναι αδύνατο να υπογράφω απευθείας αναθέσεις έργων, όπως μου ζητείται επιτακτικά, με βάση ποικίλες προφάσεις», ο πολιτικός του Προϊστάμενος, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αυγενάκης, με το γνωστό αλαζονικό και απαξιωτικό του ύφος και χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας των καταγγελιών, απλά ανέφερε ότι οι καταγγελίες «είναι εκ του περισσού» και ότι «προφανώς δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις, αλλά απηχούν προσωπικές πικρίες και αποτυπώνουν προσωπικές συμπεριφορές»!

Στην συνέχεια, βέβαια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχες, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Κόκκαλης και Δικαιοσύνης, Αλ. Αυλωνίτης, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σχετικά με τα καταγγελλόμενα στην επιστολή παραίτησης του κ. Χαρουτουνιάν, κατά του κ. Αυγενάκη, αφού προηγήθηκε η κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή από τον κ. Κόκκαλη, που συνυπέγραψαν ακόμη 20 Βουλευτές, με την οποία ζητούσαν από τον κ. Αυγενάκη την κατάθεση του συνόλου των φακέλων των δημόσιων συμβάσεων έργου, υπηρεσιών και προμηθειών, που συνάφθηκαν κατά τη θητεία του, με αναθέτουσα αρχή τον ΕΛΓΟ– ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ παράλληλα ρωτούσαν τον κ. Αυγενάκη εάν έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το θέμα στον κ. Μητσοτάκη.

Επ’ αυτών όλων αναμένονται, ακόμα, οι δέουσες, θεσμικές, πολιτικές κινήσεις και ενέργειες, τόσο, του κατά τα λοιπά λαλίστατου, κ. Αυγενάκη, όσο, του κατ’ επίφαση, κήνσορα της πολιτικής ηθικής κ. Μητσοτάκη.

Σήμερα όμως, αντιπαρερχόμενοι την πρόσφατη, επιεικώς φαιδρή και εκτός πραγματικότητας, «έγκριση με απευθείας ανάθεση προμήθειας συνθέσεων λουλουδιών για τη διακόσμηση του Γραφείου του κ. Αυγενάκη, για το οικονομικό έτος 2024», έρχεται η εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», να αναδείξει το θέμα των απευθείας αναθέσεων σε μία ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), που ιδρύθηκε στις 22/3/2022, με το ευτελές κεφάλαιο των 1.000 ευρώ και η οποία έχει κάνει τζίρο, μέχρι σήμερα, πάνω από 1 εκ. ευρώ περίπου (χωρίς τον ΦΠΑ), αναλαμβάνοντας περισσότερα από 80 έργα, από δύο άσχετα μεταξύ τους Υπουργεία (Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), στα οποία όμως θήτευσε και θητεύει ο κ. Αυγενάκης.

Αναμένουμε πλέον με ανυπομονησία την αντίδραση του κ. Αυγενάκη και τις απαντήσεις του στο δημοσίευμα της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», χωρίς όμως να τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τα πολιτικά αντανακλαστικά και την πολιτική ευθιξία ενός Υπουργού, που εδώ και σχεδόν 1 χρόνο, καταδίκασε τους αγρότες μας στη χειρότερη κατάστασή τους στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας, έκανε τις χειρότερες, κατά γενική ομολογία, πληρωμές επιδοτήσεων, από καταβολής ΚΑΠ, διέλυσε και απαξίωσε τους Οργανισμούς του Υπουργείου του και έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους τους αγρότες της Θεσσαλίας και της Έβρου. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που ο επικεφαλής του «Επιτελικού Κράτους των Αρίστων» κ. Μητσοτάκης, απλά σιωπά, μπροστά σε αυτή τη δραματική εικόνα.

Η ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου αποτελεί το πρώτο βήμα για την οριστική απαλλαγή του αγροτικού κόσμου, αλλά και του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, από μια δυσώδη και δυστοπική πολιτική πραγματικότητα, που βιώνει εδώ και σχεδόν 5 χρόνια, εξαιτίας της Κυβέρνησης της ΝΔ. Για μια προοδευτική διέξοδο και αντεπίθεση στην Ελλάδα και την Ευρώπη με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για σταθερότητα, εντιμότητα, διαφάνεια, ελπίδα, κοινωνική ευαισθησία, λογοδοσία και δικαιοσύνη, για όλους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί