Μεγάλες «πληγές» αφήνει στον τουρισμό της χώρας και πολύ περισσότερο της Κρήτης, η χρεοκοπία του γερμανικού ταξιδιωτικού ομίλου FTI, του τρίτου μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης.
Δείτε:
«Κανόνι» από τον μεγάλο τουριστικό όμιλο FTI – Πλήγμα για τον τουρισμό της Κρήτης
Οι τουριστικοί παράγοντες αναφέρουν ότι ίσως ακόμα μεγαλύτερη είναι η ζημιά που έχει γίνει στο θέμα της εμπιστοσύνης Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ταξιδιωτών που βρίσκονται στη χώρα μας ανέρχεται στις 7.500. Οι ταξιδιώτες αυτοί θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Γερμανία κανονικά, χωρίς να επηρεαστούν από την πτώχευση της FTI».
Να σημειωθεί ότι το FTI Group είναι ένας από τους tour operators που φέρνει εκατοντάδες χιλιάδες γερμανούς -και όχι μόνο- ταξιδιώτες στην Ελλάδα, κυρίως στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες εξοφλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι υποχρεώσεις του περασμένου έτους, ενώ πληρώθηκαν και οι προκαταβολές του Μαΐου, μετά την είσοδο του επενδυτικού κεφαλαίου Centares στην FTI Group, το οποίο επιχείρησε να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας.
Ο κύριος όγκος των πελατών της FTI κατευθυνόταν κατά 70% στην Κρήτη και τη Ρόδο, κατά 20% στην Κέρκυρα και την Κω, και το υπόλοιπο 10% περίπου κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η FTI εξέδωσε ανακοίνωση προς τους πελάτες της, η οποία αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν όπως έχει προγραμματιστεί».
Οι εκδρομές που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει πιθανότατα δεν θα μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν. Επίσης, γνωστοποιήθηκε πως γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ έχει ανοίξει και μια τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των πελατών.
Χάνονται 100.000 αφίξεις για την Κρήτη
Στην Κρήτη βρίσκονται αυτήν τη στιγμή 3.000 τουρίστες οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τις κρατήσεις τους μέσω του συγκεκριμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου ενώ χάνονται περίπου 100.000 αφίξεις.
«Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό της Ελλάδας και ειδικά της Κρήτης» αναφέρει ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Στο ερώτημα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής και εάν οι ταξιδιώτες υπάρχει περίπτωση να «εγκλωβιστούν» στην Κρήτη, ο ίδιος απαντά κατηγορηματικά ότι «όσοι είναι εδώ φεύγουν κανονικά και όσοι έρχονται μέχρι την Τρίτη 4/6 θα απολαύσουν κανονικά τις διακοπές τους, είναι προπληρωμένα πακέτα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Ο ίδιος εξηγεί πως «κρατήσεις δεν υπάρχουν μετά τις 5/6. Ακυρώνονται τα πάντα από Τετάρτη κι έπειτα. Δεν ισχύει τίποτε. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό που ίσως καλυφθεί από άλλα τουριστικά γραφεία αλλά ένα μεγάλο μέρος των τουριστών σίγουρα δεν θα έρθει».
Η είδηση για την κατάρρευση του tour operator έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκηση της FTI με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, με την εταιρία να μετρά πάνω από 11.000 εργαζόμενους οι οποίοι ειδοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας (3/6) μέσω τηλεδιάσκεψης για την επικείμενη χρεοκοπία.
Μία ακόμα εξαιρετικά σοβαρή παράμετρο που αντανακλά ξεκάθαρα στα χαμένα έσοδα τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τους ξενοδόχους, θέτει επί τάπητος ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου.
Ειδικότερα σε δηλώσεις του ο ίδιος αποκαλύπτει ότι υπάρχουν απλήρωτα πακέτα από την FTI προς τους ξενοδόχους από το 2023 «για τα οποία δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει», χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια το ύψος των ποσών που χάνεται αλλά πρόκειται για αρκετά μεγάλο ποσό.
«Είχαν αρχίσει να πληρώνουν, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Είναι τεράστιο το πλήγμα για τον τουρισμό» δηλώνει και εξηγεί ότι «μετά το χάος είμαστε εν αναμονή πληροφόρησης από την εταιρία».
Σε κάθε περίπτωση πάντως και ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι όσοι έχουν κλείσει τα πακέτα διακοπών τους έως και την Τετάρτη 5 Ιουνίου είναι καλυμμένοι από τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Πάντως ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, αναφέρει ότι η FTI δεν έχει αφήσει χρέη στην αγορά του Ηρακλείου «κι αυτό είναι θετικό αφού οι κρατήσεις είναι προπληρωμένες».
Από τη δική του πλευρά δηλώνει πως «το κακό είναι ότι μένουν λίγοι παίκτες στην αγορά και η μονοπωλιακή κατάσταση στην οποία οδηγούμαστε είναι αρνητική».
Το ιστορικό της χρεοκοπίας
Σύμφωνα με τη γερμανική «BILD», η διοίκηση της FTI βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά το αίτημα της εταιρείας. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση διεκδικεί την επιστροφή της χρηματοδότησης που είχε καταβάλει στην FTI ως βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τα προβλήματα της FTI, με έδρα το Μόναχο, είχαν αρχίσει πριν από την πανδημία. Έλαβε χρηματοδοτική βοήθεια 595 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατ. ευρώ από την UniCredit, με την εγγύηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του κρατιδίου της Βαυαρίας.
Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Centares θα αγόραζε την FTI, αναλαμβάνοντας το χρέος της ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και επενδύοντας επιπλέον 125 εκατ. ευρώ σε νέα κεφάλαια. Ωστόσο, οι απαραίτητες εγκρίσεις της εξαγοράς από τις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες καθυστερούσαν και η FTI αντιμετώπιζε έλλειψη ρευστότητας. «Τα στοιχεία για τις κρατήσεις είναι πολύ κατώτερα των προσδοκιών παρά τα θετικά νέα», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι «πολλοί προμηθευτές έχουν επιμείνει σε προκαταβολές».