Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς λόγω καθυστερήσεων στα ραντεβού εξέτασης στο PΕΤ Scan του ΠαΓΝΗ, ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική που αποσκοπεί στη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών.
Η, επί της ουσίας, υπολειτουργία του PΕΤ Scan στο ΠαΓΝΗ, του μοναδικού στην Κρήτη, οδηγεί σε απόγνωση τους ογκολογικούς ασθενείς που πολλές φορές αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Αθήνα προκειμένου να κάνουν τις σωτήριες εξετάσεις.
Με δεδομένη την σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής παρακολούθησης, κάτι γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η 2μηνη καθυστέρηση που παρατηρείται στα ραντεβού των ασθενών, μπορεί να έχει δραματικά απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους. Και επειδή αυτός ο χρόνος αναμονής αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω των όλο και περισσότερων ενδείξεων πέραν της Ογκολογίας, η λύση της ολοήμερης λειτουργία του PETScan, με την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού, πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.
Γι’ αυτό και φέρνουμε το θέμα στο Κοινοβούλιο και με παρέμβασή μας ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να πάρει θέση και να δώσει λύση. Άμεσα.».
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προέβη σε δωρεά ύψους ποσού άνω των 2 εκατ. ευρώ προς το ΠαΓΝΗ με σκοπό την απόκτηση ενός απεικονιστικού συστήματος PET Scan, το πρώτο ψηφιακό PET-CT σε Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης του έργου που προέβλεπε ότι το σύστημα θα ήταν έτοιμο και λειτουργικό τον Απρίλιο του 2021 δε τηρήθηκε καθώς το σύστημα τέθηκε εν τέλει σε παραγωγική λειτουργία με διετή καθυστέρηση και κωλυσιεργία στις 14 Φεβρουαρίου του 2023.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για την έγκαιρη και ακριβή σταδιοποίηση της νόσου ακόμη και τον χαρακτηρισμό της βλάβης. Αυτό βοηθάει ώστε να αποφασιστεί η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση βασιζόμενη στα μοριακά χαρακτηριστικά του καρκινικού κυττάρου, την ομαδοποίηση των ασθενών οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν σε στοχευμένες θεραπείες, την πρώιμη εκτίμηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία, έτσι ώστε να αποφασιστεί έγκαιρα η αλλαγή ή όχι του θεραπευτικού πρωτοκόλλου.