Εκδηλώσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη σε Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη

Θεσσαλονίκη

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη-Παράρτημα Ελλάδας (ΔΕΦΝΚ) συμμετείχε στην φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) με την πραγματοποίηση εκδήλωσης, την Παρασκευή 17 Μαίου στις 13:00,  το πρώτο μέρος της οποίας ήταν αφιερωμένο στη σχέση του συγγραφέα με τον αραβικό κόσμο, όπως αποτυπώνεται μέσα στο έργο του, κυρίως στα ταξιδιωτικά του κείμενα και το δεύτερο μέρος στην ανάγνωση αποσπασμάτων από την Οδύσεια, ενώ ακολούθησε συζήτηση που «έδεσε» τα δυο μέρη της εκδήλωσης, αφού το κοινό τους θέμα ήταν το ταξίδι σε τόπους και πολιτισμούς του Καζαντζακικού Οδυσσέα, αλλά και του ίδιου του  Νίκου Καζαντζάκη. 

Η επιλογή του θέματος της ομιλίας της κ. Κατερίνας Ζωγραφιστού, Προέδρου του Παραρτήματος Ελλάδας,  έγινε με αφορμή το γεγονός ότι στην 20ή ΔΕΒΘ 2024 η τιμώμενη χώρα ήταν το Εμιράτο της Σάρτζα. 

«Η Ανατολή προκαλούσε πάντα βαθιά εντύπωση στον Καζαντζάκη», είπε η κ. Ζωγραφιστού στην ομιλία της.  Ο θαυμασμός αυτός αποτυπώνεται μέσα στο έργο του με ζεστά φωτεινά χρώματα. Για τον Καζαντζάκη, Ανατολή ήταν ο μισός σχεδόν πλανήτης η Αφρική, η Εγγύς και Μέση Ανατολή, η Ρωσία και ολόκληρη η Ασιατική Ήπειρος και ταξίδεψε σχεδόν σε όλες αυτές τις περιοχές. Η λαχτάρα του, όμως,  ήταν μεγάλη να επισκεφθεί την Αραβία κι όταν τη γνωρίζει γράφει: «Σήμερα, μέρα που γεννήθηκα είμαι ευτυχής και χαίρουνται τα μάτια μου αυτό που τόσα χρόνια πεθυμούσα – την Αραβία…». Ήθελε, άλλωστε, να πιστεύει  ότι «αραβίτικο» αίμα κυλά στις φλέβες του…». 

Τα αποσπάσματα από την Οδύσεια διαβάστηκαν με εξαιρετικό τρόπο από τους Ελενα Αβραμίδου (Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, Αγγελική Ταλιγκάρου (Μέλος της ΔΕΦΝΚ- Παράρτημα Ελλάδας), Βίκυ Κατσαρού (Υπεύθυνη των νέων επανεκδόσεων των έργων του Νίκου Καζαντζάκη στο εκδοτικό οίκο Διόπτρα), Νίκο Χρυσό (Α΄ Αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Ελλάδας)  και Hu Jingjing (Μέλος της ΔΕΦΝΚ-Παράρτημα Κίνας) που συμμετείχαν στο πάνελ. Η επιλογή των αποσπασμάτων είχε γίνει από τον ίδιο τον συγγραφέα και βρέθηκαν σημειωμένα στη λευκή σελίδα ενός από τα χειρόγραφα του ποιήματος. 

Κωνσταντινούπολη 

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Κούτρα και άλλων διπλωματών πραγματοποιήθηκε, στις 21 Μαίου 2024, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη. Τη βραδιά συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. 

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Ο Παγκόσμιος Καζαντζάκης και η απήχησή του στην Τουρκία». Το πάνελ των ομιλητών αποτελούσαν η κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού, Πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ, ο κ. Νίκος Χρυσός, Α΄ Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ και ο μεταφραστής του Ν. Καζαντζάκη στην Τουρκία κ. Harun Ӧmer Tarhan.

  Η εκδήλωση είχε τη δική της πρωτοτυπία. Δεν έγιναν ομιλίες, όπως συνηθίζεται, αλλά, μετά το καλωσόρισμα του κ. Κούτρα και του επικεφαλή του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γεωργίου-Σπυρίδωνος Μάμαλου, έγινε συζήτηση που συντόνισε ο κ. Βασίλης Δανέλλης, διδάσκων την ελληνική γλώσσα στο Σισμανόγλειο. Το κοινό που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον όσα συζητήθηκαν για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, καθώς και τα αποσπάσματα που διαβάστηκαν από το έργο του, ήταν Τούρκοι και Έλληνες διανοούμενοι. Γινόταν ταυτόχρονη μετάφραση στα τουρκικά από την κ. Άννα-Μαρία Ασλάνογλου. 

Της εκδήλωσης προηγήθηκε ξενάγηση στη βιβλιοθήκη του Σισμανόγλειου από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κ. Ευαγγελία Αχλάδη. Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί χιλιάδες τεκμήρια συμπεριλαμβανομένης της περίφημης συλλογής Σακουλίδη, με βιβλία που εκδόθηκαν τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα και αναφέρονται στην ζωή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης προσβάσιμα στους ερευνητές, ενώ λειτουργεί και δανειστικό τμήμα.  

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως στον κ. Μάμαλο που σε συνεργασία με την Κατερίνα Ζωγραφιστού προετοίμασαν αυτή την πνευματική βραδιά.   

Κατερίνα Ζωγραφιστού 

Πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της ΔΕΦΝΚ

Θεσσαλονίκη 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί