Ο ποιητικός Καζαντζάκης: Από τον Φυσιολάτρη στον Ποιητή, με γνώμονα την ελευθερία» απολογισμός

Ο Νίκος Καζαντζάκης πιστεύει στα αιώνια ιδανικά της ελευθερίας προβάλλει τον άνθρωπο, την προσωπική του αναζήτηση και επιταγή της ψυχής, για μια ζωή όπως θα την ήθελε, για έναν κόσμο ελεύθερο και δίκαιο, μακριά από συμβιβασμούς και επινοημένες αποδεκτές κοινωνικές συμβάσεις. Μοναδικό φαινόμενο προσήλωσης και εργατικότητας στα γράμματα, θα μείνει στην ιστορία της λογοτεχνίας ως ένα από τα παραγωγικότερα πνεύματα σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Στο έργο του αναφέρεται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον ίσως επειδή είχε κατανοήσει απόλυτα την ενότητα του φυσικού και βιολογικού περιβάλλοντος και τη θέση του ανθρώπου μέσα τους. 

Είμαστε μέρος της φύσης οι άνθρωποι, όμως ο σύγχρονος πολιτισμός μας, δυστυχώς κάποιες φορές και είναι πολλές, βρίσκεται έξω από αυτήν. Το μήνυμα του Καζαντζάκη είναι να επανασυνδεθούμε μαζί της, να την αγαπήσουμε μετατρέποντας τον σπόρο σε πνεύμα. Πότε; Όταν θα πάψουμε να την καταστρέφουμε εξυπηρετώντας μόνο το συμφέρον όποιο και αν είναι. «Ας την σεβαστούμε όπως της αξίζει, να την παραδώσουμε όσο πιο αλώβητη μπορούμε,  με αίσθημα ευθύνης στα παιδιά μας και στο μέλλον», σε αυτό το συμπέρασμα καταλήξαμε στη συνάντησή μας με τον όμιλο αυτογνωσίας Κέρκυρας, στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας.

Στο ποιητικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, θαυμάσαμε τον τρόπο σκέψης, την ποιητική τέχνη, τον τρόπο προσέγγισης των ιδεών. Διαβάσαμε αποσπάσματα από δημιουργήματα υψηλής αισθητικής και πνευματικότητας. Η τέχνη του Καζαντζάκη, συνίσταται όχι μόνο στο να καθιστά δυνατή την επικοινωνία με όσα δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, αλλά και στην αξίωση, στη δικαίωση του ανθρώπου και του αγώνα του. 

Ο στοχαστής, ο ποιητής, ο φιλόσοφος, θα συνεχίσει όχι μόνο να μας ενώνει, αλλά και να διαβάζεται παραμένοντας επίκαιρος και βαθιά ανθρώπινος. Γι’ αυτό και εμείς, μέχρι να μετουσιωθεί το σκοτάδι σε φως συνεχίζουμε στον αγώνα του ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου και στον ανήφορο. Στο μετερίζι του χρέους κάνουμε πράξη τα λόγια του: «Να μην αρνιέσαι τη νιότη σου ως τα βαθιά γεράματα, να μάχεσαι σε όλη σου τη ζωή να μετουσιώσεις σε κατάκαρπο δέντρο την εφηβική σου άνθηση, αυτός, θαρρώ, είναι ο δρόμος του ολοκληρωμένου ανθρώπου. (Νίκος Καζαντζάκης, Αναφορά στον Γκρέκο)»

Ευχαριστούμε την Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας και το όμιλο αυτογνωσίας Κέρκυρας για την άψογη συνεργασία, φιλοξενία και συνδιοργάνωση.

Για την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Ζωή Δικταίου, πεζογράφος – ποιήτρια

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί