Ανακοίνωση από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου σχετικά με την ΚΥΑ για Επιτροπή Επιλογής γιατρών για έναρξη ειδικότητας:
Η κοινή υπουργική απόφαση της 2ας Μαϊου 2024, σύμφωνα με την οποία συγκροτείται Εθνική Επιτροπή Επιλογής για έναρξη ειδικότητας (!) με ήδη ορισμένο προσωπικό για το σκοπό αυτό, δείχνει για άλλη μία φορά τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης για πλήρη απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δίνει τη σκυτάλη σε ένα ακόμα μέτρο παρεμπόδισης της εξέλιξης των γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας με καθαρό αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη παρακώλυση της λειτουργίας του. Και μάλιστα τη στιγμή που ήδη ένα μεγάλο μέρος των πτυχιούχων ιατρικής εγκαταλείπει τη χώρα για να ειδικευτεί σε νοσοκομεία του εξωτερικού, η κυβέρνηση θεσπίζοντας εξετάσεις-διαγωνισμούς προσπαθεί να διώξει και τους λίγους εναπομείντες!
Με απλά λόγια, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι πτυχιούχοι γιατροί μετά την αποφοίτησή τους θα πρέπει να εξεταστούν ξανά ώστε να αποδείξουν την επάρκειά τους προκειμένου να ξεκινήσουν την ειδικότητα τους στα δημόσια νοσοκομεία. Μετά λοιπόν από την 6ετή τους εκπαίδευση και την ανά εξάμηνο ή τρίμηνο εξέτασή τους στη διδακτέα ύλη των Ιατρικών Σχολών, θα έρχεται μία ακόμη εξέταση με μη προσδιορισμένη μορφή και εξεταστέα ύλη, με επιπλέον άγχος και γραφειοκρατία, με καθυστέρηση στην απορρόφησή τους από τα νοσοκομεία που αυτή τη στιγμή στενάζουν από ελλείψεις προσωπικού, με πιθανώς μεροληπτικά μέτρα αξιολόγησης και επίσημο δικαίωμα στην επιτυχία ή αποτυχία τους από μέρους των καθηγητών της επιτροπής. Εν ολίγοις, ένα ακόμα βάρος στην πλάτη των νέων γιατρών που πάσχισαν να τελειώσουν τη σχολή τους, που έχουν μπροστά τους έναν ήδη δύσκολο δρόμο καθώς κατά την περίοδο της ειδικότητας καθημερινά αξιολογούνται, διαβάζουν, μεριμνούν, ξενυχτούν και παλεύουν για την πρόοδό τους. Και φυσικά εξετάζονται στο τέλος με τις εξετάσεις ειδικότητας! Έχοντας αποκτήσει τη βιωματική γνώση και τις δεξιότητες σε όλα τα χρόνια της ειδικότητας.
Μία επιπλέον εξεταστική βαθμίδα πριν την έναρξη της ειδικότητας απλούστατα θα ωθήσει τον τελειόφοιτο ιατρό πολύ πιο εύκολα στην απόφαση να προτιμήσει ένα νοσοκομείο του εξωτερικού παρά ένα νοσοκομείο της Ελλάδας που ήδη δεν αποτελεί δελεαστική επιλογή για αυτόν γνωρίζοντας τις συνθήκες εργασίας και τον πενιχρό μισθό, τη στιγμή που ο χρόνος αναμονής για ειδικότητα είναι μηδενικός στα περισσότερα τμήματα πλην ορισμένων ειδικοτήτων και ελάχιστων στελεχωμένων τμημάτων-εκπαιδευτικών κέντρων… Πάλι λοιπόν χάνει ο ελληνικός λαός κι το ΕΣΥ από αυτό το αδόκιμο, άκαιρο και παράλογο μέτρο.
Διερωτάται κανείς… Γιατί κρίθηκε απαραίτητη αυτή η ρύθμιση τώρα; Συμπίπτει χρονικά με την ελευθέρωση της λειτουργίας ιδιωτικών σχολών στη χώρα, η πρώτη μάλιστα όπως ανακοινώθηκε θα είναι Ιατρική σχολή… Ποιοι θα περνάνε με επιτυχία τις εξετάσεις λοιπόν;
Συμπίπτει επίσης με την ελευθέρωση της εργασίας ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το μέτρο, εάν εφαρμοστεί, μοιραία θα φέρει επιπλέον κενά σε θέσεις ειδικευομένων δηλαδή στη λειτουργία τμημάτων, κλινικών και δομών ΠΦΥ. Εύκολα οι ιδιώτες θα καλύψουν τα κενά αυτά, με λιγότερο κόπο και μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές από χρήματα του δημοσίου.
Οι ειδικευόμενοι γιατροί χρειάζονται σωστό, επαρκές, ενιαίο και οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όχι επιπλέον αξιολόγηση. Το μέτρο αυτό αποτελεί τροχοπέδη σε όλο το σύστημα υγείας και προκαλεί την αγανάκτηση των φοιτητών και όλων των γιατρών. Δεν αφήνουμε αναπάντητα τέτοια προκλητικά μέτρα. Δεν επιτρέπουμε ρυθμίσεις που διώχνουν μακριά τους νέους γιατρούς. Οι αλλαγές είναι ραγδαίες, θυμίζουν χιονοστιβάδα, αλλά δε μας βρίσκουν με τα χέρια σταυρωμένα. Παλεύουμε για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας που γνωρίζουμε και μάθαμε να υπηρετούμε. Αγωνιζόμαστε για να μην καταρρεύσει, κατάρρευση που μεθοδεύεται ταχέως όσο η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των σχεδιασμών της.
Αλ. Καφετζάκης Γρ. Μπέτση