Για ατύχημα με ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι έκαναν λόγο ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιγράφοντας λακωνικά ατύχημα από «σκληρή προσγείωση» ενώ ταξίδευε στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν.
Ένα από τα ελικόπτερα της συνοδείας του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί είχε ανώμαλη προσγείωση, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αχμέντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας πως τα συνεργεία διάσωσης δυσκολεύονται στο έργο τους από τις καιρικές συνθήκες.
Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το του Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα (375 μίλια) βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης.
Ο Ραΐσι βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Με τον Ραΐσι ταξίδευαν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν και άλλοι αξιωματούχοι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Οι διασώστες προσπαθούσαν να φτάσουν στο σημείο, ανέφερε η κρατική τηλεόραση, αλλά δυσκολεύτηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες με καταρρακτώδη βροχή και ομίχλη. Το IRNA αποκάλεσε την περιοχή «δασώδη».
BREAKING: Rescuers in Iran are trying to reach a helicopter involved in “an incident” while traveling with an entourage including President Ebrahim Raisi, state television reported. https://t.co/Fkm5PwqK0c
— The Associated Press (@AP) May 19, 2024
Οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την απόκτηση ανταλλακτικών για τα ελικόπτερα, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης και συμπληρώνουν ότι ο αεροπορικός στόλος της χρονολογείται επίσης σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Ο Ραΐσι, 63 ετών, είναι σκληροπυρηνικός που ηγήθηκε στο παρελθόν του δικαστικού σώματος της χώρας. Θεωρείται προστατευόμενος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 85χρονο ηγέτη μετά τον θάνατό του ή την παραίτησή του από τον ρόλο.
Ο Ραΐσι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2021 στο Ιράν, μια ψηφοφορία που σημείωσε τη χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Ιρανός πρόεδρος είναι στόχος κυρώσεων από τις ΗΠΑ εν μέρει για τη συμμετοχή του στη μαζική εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988 στο τέλος του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ.
Υπό τον Ραΐσι, το Ιράν «εμπλουτίζει ουράνιο και εμποδίζει τις διεθνείς επιθεωρήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν εξόπλισε τη Ρωσία στον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας, καθώς και εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.