Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Επιμένει στη μη κύρωση των μνημονίων – Δηλώνει και «δικαιωμένος»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Την τακτική που τηρεί εδώ και 5 χρόνια, αρνούμενος να κυρώσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών, επιμένει να συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται» είπε σήμερα Πέμπτη (16/5), σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, δηλώνοντας μάλιστα και… “δικαιωμένος”.

«Μού έκανε μεγάλη εντύπωση ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια για τις Πρέσπες προς ψήφιση στη Βουλή. Τώρα δηλαδή, που βλέπουμε αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό, ότι μπορεί να έρθει η επόμενη κυβέρνηση και με κάποιον τρόπο να αμφισβητήσει τον πυρήνα της Συμφωνίας, το erga omnes, τώρα να κυρώσουμε εμείς τα μνημόνια και να ακυρώσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων. Είναι μία πράξη που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.  

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε τη γνωστή αντιφατική στάση, επαναλαμβάνοντας το αίτημα να τηρηθεί πλήρως η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν έχασε δε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Στέφανο Κασσελάκη, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του» στο θέμα. 

«Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες ως προς τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη», πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε στη Βουλή τα 3 μνημόνια, ως προτάσεις νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο 2020 από τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι επιτακτικής ανάγκης και εθνικής σημασίας» τόνισε από το περιστύλιο της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί