Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα δολοφονίας

Σε «απειλητική για τη ζωή του» κατάσταση βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση που έχει δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φίτσο, στάλθηκε ελικόπτερο για τον μεταφέρει στο νοσοκομείο στη Μπάνσκα Μπίστριτσα, καθώς θα έπαιρνε πολύ ώρα για να μεταφερθεί στη Μπρατισλάβα. «Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν πολλά» προστίθεται στην ανακοίνωση, που κάνει λόγο για «απόπειρα δολοφονίας» σημειώνοντας ότι δέχτηκε πολλούς πυροβολισμούς.

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων TASR, μετέδωσε ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δέχθηκε πυροβολισμούς και τραυματίστηκε μετά από μια συνεδρίαση της κυβέρνησης, στην πόλη Χάντλοβα.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο TA3 μετέδωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και ο Φίτσο τραυματίστηκε στην κοιλιά, σύμφωνα με το Reuters. Το TASR μετέδωσε ότι ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Λούμπος Μπλάχα είπε ότι ο Φίτσο πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Ο μάρτυρας είπε ότι είδε αξιωματούχους της υπηρεσίας ασφαλείας να σπρώχνουν κάποιον σε ένα αυτοκίνητο και να απομακρύνονται με το αυτοκίνητο.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα σε ανάρτησή της στο X δήλωσε «συγκλονισμένη από τη σημερινή βάναυση επίθεση στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, την οποία καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο». Η ίδια ευχήθηκε να αναρρώσει άμεσα.

Μετά το περιστατικό, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Σλοβακίας ακύρωσε μια προγραμματισμένη διαμαρτυρία ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του κυβερνητικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για μια «άνανδρη απόπειρα δολοφονίας» που τον «συγκλόνισε βαθιά», προσθέτοντας ότι η «βία δεν πρέπει να έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τη «βδελυρή επίθεση» κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας γράφοντας στο Χ: «Καταδικάζω σθεναρά αυτήν τη βδελυρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας αγαθό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί