Θέμα «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα έθεσε ξανά ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη

Θέμα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα έθεσε ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές τους δηλώσεις στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να επαναλαμβάνει όλα όσα είχε πει στο Μαξίμου τον περασμένο Δεκέμβριο. Παράλληλα, υπήρχε ένταση σχετικά με τη Χαμάς και το κατά πόσο είναι τρομοκρατική οργάνωση.

«Βλέπουμε το θέμα της μειονότητας ως μία γέφυρα ανθρώπινης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Προσμένουμε η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας να συμβάλλει στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Η υλοποίηση ενός τέτοιου βήματος θα ισχυροποιήσει τη σταθερότητα και τη γαλήνη στην περιοχή» σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν πήρε το λόγο, χωρίς να σχολιάσει την αναφορά Ερντογάν για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα», είπε: «Από τη μία πλευρά η ελληνική μειονότητα έστω και δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά, εμπλουτίζει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Τουρκίας. Χρειάζεται όμως και τη στήριξη της τουρκικής πολιτείας για να συνεχίσει να το πράττει. Ενώ στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά με την ευρωπαϊκή και την ελληνική έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη Μονή της Χώρας που θα λειτουργήσει ως τέμενος. «Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε τη ξεχωριστή αξία αυτού του μνημείου για να μπορεί να είναι επισκέψιμο» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το πέρας των δηλώσεών του, το λόγο ξαναπήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για τη Χαμάς, λέγοντας:

«Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που δεν είμαστε σύμφωνοι. Δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς. Είναι αντιστασιακή οργάνωση που προσπαθεί να δώσει έναν αγώνα προστασίας. Αν την ονομάσουμε τρομοκρατική οργάνωση θα ήταν μία βάναυση προσέγγιση. Τη θεωρώ μία οργάνωση που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό τους. Λανθασμένη προσέγγιση, σκοτώνονται τόσα μέλη της Χαμάς αλλά όλη η Δύση τους επιτίθενται με κάθε όπλο, κάθε πυρομαχικό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «ας συμφωνήσουμε ότι συμφωνούμε για ανάγκη κατάπαυσης του πυρός».

«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ξανά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας για τη Χαμάς, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «δεν τη θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση».

«Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που δεν είμαστε σύμφωνοι. Δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς. Είναι αντιστασιακή οργάνωση που προσπαθεί να δώσει έναν αγώνα προστασίας. Αν την ονομάσουμε τρομοκρατική οργάνωση θα ήταν μία βάναυση και αδίστακτη προσέγγιση. Τη θεωρώ μία οργάνωση που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό τους. Λανθασμένη προσέγγιση, σκοτώνονται τόσα μέλη της Χαμάς αλλά όλη η Δύση τους επιτίθενται με κάθε όπλο, κάθε πυρομαχικό».

Επιπλέον ο Τούρκος Πρόεδρος επεσήμανε για τους Παλαιστίνιους ότι «έχουν εκτοπιστεί από τα εδάφη στα οποία έχει εισβάλει το Ισραήλ το 1947»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο δήλωσε: «Ας συμφωνήσουμε ότι συμφωνούμε για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί