Η Aστυνομία της Τουρκίας συνέλαβε 210 άτομα την Τετάρτη (01/05), όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αλί Γερλίκαγια, αφού χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φτάσουν στην Πλατεία Ταξίμ, το παραδοσιακό επίκεντρο των συγκεντρώσεων της Πρωτομαγιάς στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την παραμονή της Πρωτομαγιάς ότι οι ετήσιες διαδηλώσεις δεν θα επιτραπεί να πραγματοποιηθούν στην Πλατεία Ταξίμ, η οποία είχε αποκλειστεί από την Αστυνομία, σύμφωνα με το Reuters. Νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η στάση αυτή παραβιάζει το δικαίωμα των Τούρκων να οργανώνουν δημόσιες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, δικαίωμα που επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφασή του τον περασμένο Οκτώβριο.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Οζγκιούρ Οζέλ, ζήτησε να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση στην πλατεία παρά την απαγόρευση που εξέδωσε το Γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. «Εάν η 1η Μαΐου δεν εορταστεί στην κεντρική πλατεία της χώρας, η δημοκρατία έχει πρόβλημα. Αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι το Ταξίμ να είναι ελεύθερο», δήλωσε ο Οζγκιούρ Οζέλ στους δημοσιογράφους την Τετάρτη (01/05).
Μάλιστα, ο Οζγκιούρ Οζέλ και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος επανεξελέγη φέτος με το ψηφοδέλτιο του CHP, ενώθηκαν στη συνέχεια με τους εργαζόμενους και τα μέλη των εργατικών συνδικάτων στην πορεία προς την Πλατεία Ταξίμ, για να διαμαρτυρηθούν για την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις οικονομικές δυσκολίες. Ωστόσο, η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε, λίγο αργότερα, τη λήξη της διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη μετά την επέμβαση της Αστυνομίας, προκαλώντας οργισμένες αποδοκιμασίες από το πλήθος.
Οι Αρχές είχαν αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές σε κοντινό ιστορικό υδραγωγείο και δημιούργησαν ένα οδόφραγμα με οχήματα με κανόνια νερού και δεκάδες αστυνομικούς, αποκλείοντας όλες τις διαδρομές. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας καθώς προσπαθούσαν να σπάσουν τα οδοφράγματα. Πάντως, ο Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι περισσότεροι από 42.000 αστυνομικοί είχαν επιστρατευτεί στην Κωνσταντινούπολη για τις διαδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Εργασίας. Οι διαδηλώσεις συχνά επικεντρώνονται στην Πλατεία Ταξίμ, όπου 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων την 1η Μαΐου 1977.