Ημέρες Λεβήνα “Υγεία- Πολιτισμός- Άνθρωπος – Φύση”: Πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων
Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς σε συνεργασία με το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης οργανώνει και υλοποιεί ένα πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων με τίτλο Ημέρες Λεβήνα “Υγεία- Πολιτισμός- Άνθρωπος – Φύση” και αφετηρία τον χώρο του Αρχαίου Ασκληπιείου του Λεβήνα.
Στόχος των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, καθώς και η συνεργασία φορέων και πολιτών για την προστασία και ανάδειξη των επιμέρους στοιχείων της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενταγμένων οργανικά στο φυσικό περιβάλλον που τα φιλοξενεί. Το πρόγραμα αποκτάει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς, με επίκεντρο τον άνθρωπο, δομείται στους άξονες της Υγείας, της Φύσης και του Πολιτισμού
Tα Ασκληπιεία, δομημένα σε φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου κάλλους, αποτέλεσαν τόπους πολύπλευρης προσέγγισης της υγείας και της νόσου κατά την αρχαιότητα και παραμένουν μέχρι σήμερα σύμβολα της ολιστικής θεώρησης της Ιατρικής Επιστήμης. Ο ρόλος της προσέγγισης αυτής καθίσταται πιο σημαντικός, ιδιαιτέρως στην εποχή μας που η κλιματική κρίση σχετίζεται με την εμφάνιση νέων προκλήσεων στο τομέα της δημόσιας υγείας, όπως η πανδημία Covid 19.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης επιδιώκοντας τη σύζευξη της ιστορικής μνήμης με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και πολιτισμικές δράσεις υποστηρίζει επιστημονικά τις πρωτοβουλίες ανάδειξης του Ασκληπιείου του Λεβήνα και της αρχαίας ελληνικής ιατρικής.
Η δράση χωρίστηκε σε δυο φάσεις, λόγω covid-19, με την πρώτη εναρκτήρια τελετή των εκδηλώσεων να λαμβάνει χώρα το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 στον αρχαιολογικό χώρο του Λεβήνα, εντός του οικισμού Λέντα, η οποία περιελάμβανε θεατρικό δρώμενο στο χώρο του Ασκληπιείου του Λεβήνα, συμβολική φύτευση στο πλαίσιο των εργασιών ανάδειξης και συντήρησης της ενδημικής βλάστησης και περιοδική έκθεση με θέμα τον αρχαίο Λεβήνα, τα Ασκληπιεία και την αρχαία ελληνική ιατρική.
Στις 26-27-28 Απριλίου 2024, θα ολοκληρωθεί το δεύτερο μέρος των πολιτιστικών δράσεων, με δύο ημερίδες διεπιστημονικού χαρακτήρα και θα αναπτυχθεί θεματολογία που αφορά στο τρίπτυχο Αρχαία Ιατρική –Φύση – Διατροφή ενώ θα πραγματοποιηθούν και εκπαιδευτικά προγράμματα από το Μουσείο Ιατρικής.
Οι ημερίδες, με θέμα: «Ασκληπιεία και Αρχαία ελληνική Ιατρική – Διατροφή—Άνθρωπος—Φύση», θα πραγματοποιηθούν στο Σχολείο της Μιαμού, ξεκινώντας την Παρασκεύη το απόγευμα στις 18.00 η ώρα και συνεχίζοντας το Σάββατο από τις 10.00 το πρωί.
Στο πλαίσιο των ημερίδων θα γίνουν παράλληλες δράσεις:
- Συμβολική φύτευση στο πλαίσιο των εργασιών ανάδειξης και συντήρησης της ενδημικής βλάστησης με επίκεντρο τα φαρμακευτικά αρωματικά φυτά, το Σάββατο στις 18.00 το απόγευμα.
- Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Λεβήνας, από τον αρχαιολόγο Δρ Αντώνη Βασιλάκη και την κα. Ευγενία Τσατσάκη, το Σάββατο στις 19.00 το απόγευμα
- Θεατρικό δρώμενο με αναπαράσταση θεραπευτικής τελετουργίας στην πλατεία του Λέντα, κοντά στον χώρο του Ασκληπιείου του Λεβήνα, το Σάββατο στις 20.00 το απόγευμα
Ακόμα, παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιήσει το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υλοποιώντας εκπαιδευτικές δράσεις, μουσειοκατασκευές και μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τέλος, την Κυριακή 28 Απριλίου στις 9.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εκδρομή με λεωφορείο, από τον Λέντα, στο Μουσείο Μεσσαράς και στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας όπου και θα γίνει ξενάγηση, από τον Δρ Αντώνη Βασιλάκη. Κατόπιν, θα ακολουθήσει παραδοσιακό γεύμα, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μιαμού-Λέντα, «ο Ασκληπιός», προς τιμήν των συνέδρων, στην αίθουσα του Συλλόγου στη Μιαμού.
ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΟ
«Ιητήρα νόσων Ασκληπιόν»
Η πρωτότυπη παράσταση χοροθεάτρου «Ιητήρα νόσων Ασκληπιόν» αναπαριστά μια τελετουργία: την προσέλευση, εγκοίμηση, εξαγνισμό και ίαση των ασθενών στο Ασκληπιείο της Λεβήνας. Οι ψυχικές και νοητικές περιπέτειες συνυφαίνονται με τις σωματικές ασθένειες. Για να επέλθει η θεραπεία, ο ασθενής αντιμετωπίζεται ως ολότητα. Το νερό διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ίαση των ασθενών. Ο Ασκληπιός ως θεός με ανθρώπινη μορφή βιώνεται από τους ασθενείς ως συνοδοιπόρος και σωτήρας. Η παράσταση είναι μια ωδή στον άνθρωπο, στη φύση και στην αναζήτηση της αλήθειας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη πρωτότυπης ιδέας: Ρενή Παπαδάκη-Πλουμίδου, Ελένη Μπενέκου
Σκηνοθεσία-Έρευνα-Κείμενο: Ελένη Μπενέκου
Χορογραφία-Κίνηση: Ρενή Παπαδάκη-Πλουμίδου
Μουσική: Γιώργος Παπαϊωάννου-δίσκος “Anamesis”
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Άννα Χιλετζάκη
Αφήγηση: Παύλος Κοτσώνας
Σχεδιασμός-Επιμέλεια φωτισμού: Αντώνης Αλεξάκης
ΔΙΑΝΟΜΗ
Νίκος Λεμονάκης (Ιερέας – Ασκληπιός)
Αθηνά Τριαματάκη (Κορυφαία-ασθενής)
Γιάννης Πανταγιάς (Ασθενής)
“Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση διοργάνωσης πολιτιστικών δράσεων με αφετηρία το αρχαίο Ασκληπιείοτου Λεβήνα και την αρχαία ελληνική ιατρική»,που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, μέσω του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER ΜΕΣΣΑΡΑΣ που υλοποιεί η Ομάδα Τοπικής Δράσης της Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤA”