Σ. Αρναουτάκης στο «Forum Κυκλικών πόλεων»: Στηρίζουμε την ανακύκλωση υλικών και διεκδικούμε επαρκείς πόρους για ένα κυκλικό μοντέλο παραγωγής (Βίντεο)

«Ως Περιφέρεια Κρήτης, στηρίζουμε την ανακύκλωση υλικών και διεκδικούμε επαρκείς πόρους για να πραγματοποιήσουμε τα επόμενα βήματα στην πορεία δίκαιης μετάβασης σε ένα κυκλικό μοντέλο παραγωγής», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, από την 4η Σύνοδο «Forum Κυκλικών πόλεων» που διεξάγεται στο Ηράκλειο. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε τη στήριξή του στο κυκλικό μοντέλο παραγωγής ειδικά στις μεγάλες πόλεις, με την αξιοποίηση των σύγχρονων εγκαταστάσεων που λειτουργούν ή βρίσκονται σε φάση κατασκευής και σημείωσε πως «το μήνυμα είναι πλέον καθαρό: όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες. Η ανάκτηση και η ανακύκλωση των υλικών αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για να ανθίσει η κυκλική οικονομία». 

Η Σύνοδος «Forum Κυκλικών Πόλεων», αφορά τη διαχείριση αποβλήτων ως πόρων, ώστε να διατηρούνται στην οικονομία για να επαναχρησιμοποιούνται και στηρίζεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει αρμόδιες Γενικές Γραμματείες εμπλεκόμενων Υπουργείων, σε μια κοινή πρωτοβουλία με σκοπό τη συμβολή τους στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, σ’ ένα μοντέλο με μηδενικά απόβλητα. 

«Διαπιστώνουμε όλοι μας πως βρισκόμαστε ακόμα σε απόσταση από τους ευρωπαϊκούς κοινούς στόχους για την ανακύκλωση, ειδικά για κρίσιμα υλικά όπως είναι τα πλαστικά. Η πρόκληση αυτή δεν θα αντιμετωπιστεί με τη θερμική επεξεργασία. Θα πρέπει να επιμείνουμε στην εφαρμογή αποτελεσματικών συστημάτων διαλογής στην πηγή με ανάκτηση ποιοτικών ανακυκλώσιμων και αξιοποίηση τους», ανέφερε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Χαιρετίζοντας τη Σύνοδο εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση συνέργεια με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και πρότεινε «οι Περιφέρειες με σημαντική αγροτική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, όπως η Κρήτη, να ενθαρρύνουν τη στροφή στην κυκλικότητα με στόχο τη μείωση των αποβλήτων της γεωργίας». Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε, «οι Δήμοι σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης να οργανώσουν έγκαιρα ένα αποτελεσματικό σύστημα συλλογής των βιο-αποβλήτων, με στόχο τη μεγιστοποίηση της καθαρότητας τους προς ανάκτηση υλικών και μετέπειτα επεξεργασίας τους σε υφιστάμενες ή και προγραμματιζόμενες υποδομές διαχείρισης». 

Όπως τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, «το νερό, η ενέργεια και τα απόβλητα είναι βασικές συνιστώσες της κυκλικής οικονομίας» και στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως προωθείται η συνεργατική διαχείριση αυτών των τριών συμπληρωματικών πόρων στο πλαίσιο δημιουργίας τοπικών κυκλικών οικονομιών. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κρήτη, σημείωσε πως «πέρα από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα Απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ), έχουμε εκπονήσει master plan για την διαχείριση των υδάτων, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, όσο και σε επίπεδο μεγάλων δήμων. Θα ήταν λοιπόν εξαιρετικά χρήσιμο να ξεκινήσουμε με τη χρηματοδότηση ολιστικών στρατηγικών κυκλικότητας για μεγάλες πόλεις των Περιφερειών που διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση», είπε. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί