Στη Θεσσαλονίκη, στην ετήσια συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ), συμμετείχε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Η φετινή συνάντηση της ΠΟΣΠΗΕΦ, πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο σημαντικών προκλήσεων για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα, καθώς απαιτείται η επέκταση των ενεργειακών υποδομών όπως και η αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων διαχείρισης της παραγόμενης ενέργειας από «έξυπνα» συστήματα ΑΠΕ, προς όφελος του τελικού καταναλωτή, βιομηχανίας και ιδιωτών.
Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, στην ομιλία του τόνισε τη διαχρονική θέση του ΠΑΣΟΚ για τη σημασία των ΑΠΕ και την ανάγκη η πράσινη μετάβαση να είναι ταυτόχρονα και δίκαιη. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα για τα δίκτυα, αλλά και για το τρόπο με τον οποίο διαμοιράζεται ο ηλεκτρικός χώρος στην Ελλάδα.
Απευθυνόμενος στους εκατοντάδες παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά και στα μέλη της Διοίκησης της ΠΟΣΠΗΕΦ, εξέφρασε τη στήριξη των αιτημάτων των μικρών παραγωγών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις αλλαγές που προβλέπονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, στο οποίο αλλάζουν οι προθεσμίες υλοποίησης των Φ/Β σταθμών των μικρομεσαίων επενδυτών. «Τα νέα χρονικά ορόσημα για την αποζημίωση των παραγωγών ανατρέπουν σε μεγάλο βαθμό τον οικονομικό σχεδιασμό των επενδυτών και οδηγούν σε καθεστώς οικονομικής επισφάλειας εκατοντάδες παραγωγούς, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τον κλάδο», υπογράμμισε ο Βουλευτής από το βήμα της ετήσιας συνάντησης.
Για το εξίσου σημαντικό ζήτημα στους περιορισμούς έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο συνεπάγεται την παύση της λειτουργίας σταθμών ΑΠΕ, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει τεχνικά τη διαδικασία, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, υπογράμμισε την ανάγκη για την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών προκειμένου η ΠΟΣΠΗΕΦ να εξαιρεθεί από αυτούς τους περιορισμούς και παράλληλα να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης για τους παραγωγούς που υφίστανται τους περιορισμούς αυτούς.