ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Κάλυψε Χρυσοχοΐδη – Καραμανλή για τη γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους και τα Τέμπη, αυτοαποθεώθηκε για την οικονομία παρά τα στοιχεία που δείχνουν αποτυχία των μέτρων και υπερασπίστηκε των κατασταλτικών μέτρων για το bullying στα σχολεία.
Πλήρη κάλυψη στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη διάλυση της ΕΛΑΣ, που οδήγησε στη γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το έγκλημα στα Τέμπη επέμεινε για άλλη μια φορά στο ανθρώπινο λάθος, αρνήθηκε το μπάζωμα, απέφυγε να απαντήσει για τη «μονταζιέρα» και είδε θεωρίες συνομωσίας της αντιπολίτευσης στις καταγγελίες για συγκάλυψη.
«Το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν μια γροθιά στο στομάχι για όλους μας. Και για μένα προσωπικά, καθώς αισθάνθηκα πως μπορεί κάποιος να προσπαθεί, να διορθώνει μια προβληματική κατάσταση αλλά έρχεται ένα τέτοιο συμβάν να μας υπενθυμίζει πως όλα αυτά που κάνουμε δεν είναι πολλές φορές αρκετά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα» υποστήριξε. «Ευτυχώς δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες, έχουμε όμως καθημερινά πάρα πολλές καταγγελίες βίας κατά των γυναικών. Και αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση τώρα να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά και αισθάνονται αυτή την άνεση, πιστεύω, υπάρχει -παρ΄ότι έγιναν όλα λάθος στους Αγίους Αναργύρους– αίσθημα εμπιστοσύνης στην Ελληνική Αστυνομία πως μπορεί να διαχειριστεί τα περιστατικά αυτά και οι γυναίκες αισθάνονται για πρώτη φορά την άνεση να βγουν να μιλήσουν γιατί ξέρουν πως τελικά θα έχουν προστασία» συνέχισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να μην παραδεχθεί τα λάθη που έγιναν από την ΕΛΑΣ, αλλά προσπάθησε ταυτόχρονα να την υπερασπιστεί. «Σίγουρα μπορεί να υπάρχει και στο κράτος αλλά και στην αστυνομία αυτή η κουλτούρα του ωχαδελφισμού, υπάρχει όμως και η άλλη όψη, πως υπάρχουν πάρα πολλοί αστυνομικοί πως κάνουν καλά τη δουλειά τους και εκτός υπηρεσίας μπορεί να συλλαμβάνουν κλέφτες, αστυνομικοί που μετατρέπουν τα περιπολικά τους σε ταξί, σε ασθενοφόρα. Πρέπει να είναι και ταξί, και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά τα περιπολικά. Η πλειοψηφία των αστυνομικών έχει την αίσθηση του καθήκοντος» υποστήριξε.
Ερωτηθείς δε για το εάν υπάρχει πολιτική ευθύνη από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους, είμαι ξεκάθαρος. Αν για ό,τι συμβαίνει λάθος πηγαίνει η ευθύνη στην κορυφή τότε θα είχαμε κάθε εβδομάδα παραιτήσεις. Ευθύνη δική μου ότι άλλαξαν 3 υπουργοί σε λίγους μήνες» είπε.
Σε ό,τι αφορά τα Τέμπη και τη διάχυτη πεποίθηση στην κοινωνία για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών από πλευράς της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε θιγμένος. «Στο ερώτημα να συγκαλύψουμε τι δεν παίρνουμε απάντηση» είπε. «Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο; Θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε» είπε.
«Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρχε συγκάλυψη» επανέλαβε, λέγοντας για άλλη μια φορά πως «στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης».
«Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι δυστυχώς – παρότι προσπαθήσαμε – δεν προφτάσαμε να έχουμε έτοιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας της τηλεδιοίκησης» ισχυρίστηκε. «Να αφήσουμε δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Δικιά μας δουλειά να εξασφαλίσουμε ότι τρένα μας είναι ασφαλή» είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις αποκαλύψεις του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ για τη «μονταζιέρα» στις συνομιλίες. «Δεν γνωρίζω» ήταν η μόνη του απάντηση για το ποιος και γιατί έκανε μοντάζ στο ηχητικό υλικό. «Πιθανώς το υλικό με τις συνομιλίες να είναι μονταρισμένο. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το υλικό έφτασε ακέραιο στη δικαιοσύνη. Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη» υποστήριξε, λέγοντας πως όλο αυτό «είναι βαθιά προσβλητικό για μένα και για τους ανθρώπους που χειρίστηκαν» το θέμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι δεν υπήρξε μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας. «Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να πάει ο γερανός να σηκώσει τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας;» είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση ήταν επιχειρησιακή και πάρθηκε στο πεδίο.
Μάλιστα, χαρακτήρισε θεωρίες συνωμοσίας όλα όσα αποκαλύπτονται ύστερα από τον αγώνα των συγγενών των 57 θυμάτων, αναγνωρίζοντας ως μόνο λάθος της κυβέρνησης ότι δεν τις διέψευσε πειστικά. «Είναι πάρα πολύ δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με συστηματικότητα και εμείς να καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είναι ανυπόστατες. Να έρθει δικαιοσύνη να διαψεύσει αυτά που γνωρίζω ότι είναι αναληθή» είπε.
«Θα σας πω ένα λάθος που έγινε: δεν απαντήσαμε πειστικά από την αρχή στις θεωρίες συνωμοσίας από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τον κ. Βελόπουλο. Έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα ότι όλα αυτά ήταν τερατουργίες» ανέφερε.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είδε κανένα λάθος στην επιλογή της ΝΔ να ξαναβάλει στα ψηφοδέλτια τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. «Δεν πρέπει να συνδέουμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχει βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Είτε ήταν είτε δεν είναι βουλευτής ο κ. Καραμανλής σήμερα, δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά στο εάν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να συσταθεί προανακριτική. Η αντιπολίτευση μας λέει για προκαταρκτική αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κατηγορητήριο. Αν απευθύνεις τη βαριά κατηγορία για ανθρωποκτονία από ανθρώπινο δόλο, γράψ’ το και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα» υποστήριξε, αρνούμενος πάντως να δεσμευτεί ότι θα συστηθεί προανακριτική επιτροπή για τον πρώην υπουργό Μεταφορών. «Θα το συζητήσουμε τότε» αν η αντιπολίτευση καταθέσει αίτημα για προανακριτική, είπε χαρακτηριστικά.
Περίπου 48o λεπτό, “Εθνικές εκλογές το 2027, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών” με την ερμηνεία του ότι ο πήχης της αντιπολίτευσης είναι το 17%. Ο δικός του πήχης ποιος είναι? τι πάει να πεί ανεξάρτητα αποτελέσματος εκλογές το 2027? Αν λέμε αν χάσει εκεί θα παραμείνει? Σ αυτό το απίθανο γ αυτόν σενάριο δεν θα πήγαινε σε εκλογές μπας και σωθεί κάτι σε υγεία, παιδεία, αισχροκέρδεια, οικονομία, ζωές μας?