Την κεφαλή ενός αγάλματος που φαίνεται ότι ανήκει στον θεό Απόλλωνα έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα του ΑΠΘ στους Φιλίππους. Πέρα από την ομορφιά του ευρήματος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην ανασκαφή συμμετείχαν 15 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ναταλίας Πούλου και με άμεσους συνεργάτες τον επίκουρο καθηγητή Αναστάσιο Τάντση και τον ομότιμο Αριστοτέλη Μέντζο.
Αυτοί οι 15 «ληστές», όπως χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τους φοιτητές που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις εναντίον της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων, τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέσκαψαν ένα πανέμορφο αρχαιολογικό τεκμήριο. Η εντυπωσιακή κεφαλή του αγάλματος απεικονίζει τη μορφή ενός άνδρα χωρίς γένια, με πλούσια όμως κόμη που στέφεται από στεφάνι φύλλων δάφνης. Το εύρημα, όπως και το άγαλμα του Ηρακλή που είχε έρθει στο φως στη διάρκεια της περσινής έρευνας, χρονολογείται στον 2ο ή στις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. και πιθανά κοσμούσε την κρήνη, που φέτος επιβεβαιώνεται ότι βρισκόταν στο σημείο όπου συναντιούνται η κύρια οδός (decumanus) με τον βόρειο άξονα της πόλης, τη λεγόμενη Εγνατία. Αποκαλύφθηκε η συνέχεια του μαρμαροστρωμένου δρόμου, στην επιφάνεια του οποίου εντοπίστηκε ένα νόμισμα (χάλκινος φόλλις) του αυτοκράτορα Λέοντος Στ΄, στοιχείο που σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού «βοηθά να προσδιοριστεί η διάρκεια χρήσης του δρόμου». Στο σημείο στο οποίο συναντιούνται οι δύο οδοί φαίνεται να διαμορφώνεται μια πλατεία στην οποία κυριαρχεί ένα πλούσια διακοσμημένο οικοδόμημα, που ο συνδυασμός των στοιχείων της περσινής και της φετινής έρευνας επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για κρήνη, η οποία πήρε την τελική της μορφή κατά τον 8ο έως τον 9ο αι. μ.Χ.
Ο εντοπισμός της κεφαλής του αγάλματος, πιθανά του Απόλλωνα, ενισχύει την υπόθεση των ανασκαφέων για τον τόπο διακόσμησης των δημόσιων χώρων στις σημαντικές πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μεταξύ των οποίων και οι Φίλιπποι. Όπως και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις πηγές και τα αρχαιολογικά δεδομένα, κτήρια και δημόσιοι χώροι κοσμούνταν από αγάλματα της κλασικής και της ρωμαϊκής περιόδου μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια.
Η ανασκαφική έρευνα θα συνεχιστεί και του χρόνου, ενώ χρηματοδοτήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό και την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, ενός δημόσιου πανεπιστημίου δηλαδή, από αυτά που τόσο συκοφαντούνται και κυρίως υποχρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση.
Πηγή: Αυγή