Τουλάχιστον 60 νεκροί και 115 τραυματίες από το μακελειό στη Ρωσία- Το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Σοκαριστικές οι πληροφορίες και οι εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα του Σαββάτου 22/3 στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall: περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 115 ενώ την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Δείτε:

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 100 τραυματίες – Σοκαριστικά βίντεο από το «ρωσικό Μπατακλάν»

Οι ρωσικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τους δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με την ανάρτηση του ΙΚ στο Telegram κατάφεραν να διαφύγουν και να επιστρέψουν στη βάση τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, 115 τραυματίες νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών. Η κατάσταση 60 ενηλίκων και ενός παιδιού χαρακτηρίζεται σοβαρή, εγείροντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων «ενδέχεται να αυξηθεί».

Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο κατάμεστο Crocus City Hall – μια αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας – και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στο κτίριο.

Ένας μουσικός παραγωγός που βρισκόταν στα καμαρίνια, αφηγήθηκε ότι «λίγο πριν από την έναρξη» της συναυλίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και κραυγές και είδε πανικόβλητους θεατές που έτρεξαν να βγουν έξω.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram καταγράφονται στιγμιότυπα από την εισβολή των ενόπλων, πυροβολισμοί στο αμφιθέατρο, θεατές να αναζητούν καταφύγιο πίσω από τα καθίσματα και άλλους να σπεύδουν προς την έξοδο.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από αρκετές ώρες και αφότου τμήμα της οροφής κατέρρευσε.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί ξένοι ηγέτες καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση.

Υπενθύμισαν εξάλλου ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Ρωσία για την τρομοκρατική απειλή.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν εκρηκτικά, προκαλώντας τεράστια πυρκαγιά στο κτήριο. Φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν από το κτήριο και σύννεφα μαύρου καπνού υψώθηκαν πάνω από τον χώρο μετά την πρώτη έκρηξη. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν και δεύτερη έκρηξη στον χώρο και υπήρξαν αναφορές ότι ορισμένοι από τους ενόπλους είχαν οχυρωθεί κάπου μέσα στο κτήριο. Τμήμα της στέγης λέγεται ότι κατέρρευσε.

Ο επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών της Μόσχας επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των νεκρών στη σημερινή επίθεση υπάρχουν ανήλικοι. Πολλά παιδιά επίσης τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς στην αίθουσα συναυλιών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Μόσχας. Ένας ανώνυμος αυτόπτης μάρτυρας είπε νωρίτερα ότι πολλά παιδιά και έφηβοι έπαιζαν σε διαγωνισμό χορού στην αίθουσα χορού όταν άρχισε η επίθεση. Παρόντες ήταν και οι γονείς τους.

Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, οι δράστες φορούσαν στολές παραλλαγής. Παράλληλα, έχει ξεσπάσει φωτιά στην οροφή του κτηρίου όπου επιχειρεί ελικόπτερο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκε και δεύτερη έκρηξη στο Crocus City Hall.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς το “τερατώδες έγκλημα”. Η Ρωσία απαιτεί την καταδίκη από τον ΟΗΕ της τρομοκρατικής επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών του Κρόκου, δήλωσε η Ζαχάροβα.

Όπως μετέδωσε το NEXTA, tην ώρα των πυροβολισμών, 6.200 άτομα θα μπορούσαν να βρίσκονταν συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα – σχεδόν όλα τα εισιτήρια για τη συναυλία του συγκροτήματος «Picnik» είχαν εξαντληθεί.

Λευκός Οίκος: Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα της φρικτής επίθεσης

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι “οι σκέψεις του είναι στα θύματα της φρικτής επίθεσης” που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα, δήλωσε εκπρόσωπος, επικαλούμενος “φρικτές και δύσκολες εικόνες” από το σημείο των πυροβολισμών.

“Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες”, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν “να έχουν περισσότερες πληροφορίες”.

Ο Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος “δεν έχει καμία ένδειξη επί του παρόντος ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται” στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα.

“Θα συμβούλευα να μην υπάρξει, σε τόσο πρώιμο στάδιο, σύνδεση με την Ουκρανία” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία θα σκοτώσει τους Ουκρανούς ηγέτες εάν συνδέονται με την επίθεση

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα “καταστρέψει” τους Ουκρανούς ηγέτες, εάν αποδειχθεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας.

«Εάν αποδειχθεί ότι είναι τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου… πρέπει όλοι τους να βρεθούν και να καταστραφούν ανελέητα ως τρομοκράτες. Συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του κράτους που διέπραξε μια τέτοια ωμότητα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι επίσης δεύτερος στην ιεραρχία του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, σε μήνυμά του στο Telegram.

O σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, με ανάρτησή του στο Telegram ξεκαθάρισε πως “η Ουκρανία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το γεγονός”.

Aντίστοιχα και η λεγεώνα Ελευθερία για τη Ρωσία, παραστρατιωτική οργάνωση Ρώσων που πολεμά μαζί με τους Ουκρανούς, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη φονική ένοπλη επίθεση“Υπογραμμίζουμε ότι η Λεγεώνα δεν πολεμά τους Ρώσους πολίτες”, δήλωσε η οργάνωση εκτοξεύοντας πυρά κατά του “τρομοκρατικού καθεστώτος του Πούτιν”.

Καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση η ΕΕ

Σοκ και αποτροπιασμό από τις αναφορές για την τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας, εκφράζει η ΕΕ.

Με ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ», ο εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο αναφέρει:

«Η ΕΕ είναι σοκαρισμένη και εκφράζει αποτροπιασμό μετά τις αναφορές για τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας. Η ΕΕ καταδικάζει κάθε επίθεση κατά αμάχων. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους εκείνους τους Ρώσους πολίτες που έχουν πληγεί».

Ελληνικό ΥΠΕΞ : Συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες, θερμά συλλυπητήρια

«Συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα μετά τη φρικτή επίθεση στο Crocus City Hall» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στις οποίες εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια» καταλήγει.

Πηγή: left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί