Παράσταση διαμαρτυρίας είναι σε εξέλιξη στα Λιοντάρια, για την αυτοκτονία 72χρονου καρκινοπαθή στο Ηράκλειο, ο οποίος επέλεξε να φύγει από τη ζωή μην αντέχοντας τους πόνους αφού δεν μπορούσε να κάνει χημειοθεραπείες καθώς το φάρμακο που χρειαζόταν δεν υπήρχε…
Δείτε:
Με το σύνθημα «Δεν είναι αυτοκτονία, είναι κρατική δολοφονία» πλήθος κόσμου βρίσκεται στους δρόμους της πόλης εκφράζοντας την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία.
Θυμίζουμε ότι οι συγγενείς του 72χρονου καταγγέλλουν τα ψέματα του Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε πως «είχαμε λύσει το πρόβλημα του φαρμάκου».
«Έχουμε αρχίσει να εκνευριζόμαστε αφάνταστα με την στάση του υπουργού και τα ψέματα που διαδίδει» επισήμανε ο Ευτύχης Σαρτζετάκης, μιλώντας στο TalkRadio 98.9 και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.
«Διαγνώστηκε με όγκο 6 εκατοστά στο πνεύμονα 15 Δεκέμβρη 6 και μέχρι τις 4 Μάρτη δεν έχει την δυνατότητα να ξεκινήσει χημειοθεραπείες (…) η αιτία ήταν καθαρά και ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε το φάρμακο», είπε για τον 72χρονο.
«Και έρχεται τώρα ο υπουργός και λέει ότι είχαμε ραντεβού και δεν πήγε; Γιατί από τις 15 του Δεκέμβρη, μέχρι τις 4 Μάρτη δεν του έβαλαν αυτό το φάρμακο; Να ρωτήσει ο υπουργός το ίδιο το νοσοκομείο για ποιο λόγο το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε ήταν αυτή η καθυστέρηση δυόμισι μήνες. Και να σταματήσει να βγαίνει και να λέει ότι τον καλέσανε και δεν έρχεται. Αυτά είναι συμφέροντα μεγάλα. Το είπε ο ίδιος στον Ant1. Το φάρμακο το βρήκαμε στη Γερμανία και μας το έφεραν χθες το βράδυ, μετά την κηδεία του ανθρώπου (…) Αντί να πουν μια συγγνώμη, να λένε “εμείς τον καλέσαμε και δεν ήρθε;» πρόσθεσε οκ. Σαρτζετάκης.
«Στις αρχές του Γενάρη με έναν όγκο 6 εκατοστών, έπρεπε να νοσηλευτεί όμως δεν τον κράτησαν» είπε νωρίτερα στον ΑΝΤ1 ο κ. Σαρτζετάκης. «Δεν κρατήθηκε στο νοσοκομείο, του έκλεισαν ραντεβού στις 28 Φλεβάρη για να του κάνουν το PET SCAN για να δουν εάν και πού έχει κάνει μετάσταση… έπρεπε να μπει άμεσα για χημειοθεραπεία, από τις αρχές του Γενάρη».
Όπως υπογράμμισε έπρεπε οι χημειοθεραπείες να ξεκινήσουν άμεσα ώστε να συρρικνωθεί ο όγκος και να γίνει χειρουργείο για να αφαιρεθεί ο όγκος, ενώ ανέφερε ότι ενδιάμεσα τον Φλεβάρη τον καλούν και του βάζουν πορτ για να ενισχύσουν τα φάρμακα της χημειοθεραπείας.
«Το ψέμα του κύριου Άδωνι (Γεωργιάδη) —και δεν κάνω πολιτική— είναι ότι είχε ξεκινήσει θεραπείες. Ποτέ δεν έκανε ούτε μία θεραπεία ο Πέτρος» ξεκαθάρισε ο ξάδερφος του 72χρονου. Τόνισε ότι έπρεπε «οι χημειοθεραπείες να ξεκινήσουν άμεσα ώστε να συρρικνωθεί ο όγκος και να γίνει χειρουργείο για να αφαιρεθεί ο όγκος».
Περιγράφοντας την περιπέτεια για να βρουν το φάρμακο ανέφερε πως «εμείς στις 29 του Φλεβάρη πήραμε τη συνταγογράφηση για να βρούμε το φάρμακο, ο γιατρός τους ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει το συγκεκριμένο φάρμακο, μόλις το βρείτε θα ξεκινήσουμε τις χημειοθεραπείες».
«Εμείς θεωρήσαμε ότι θα το βρούμε. Τα παιδιά μου είναι φαρμακοποιοί. Όταν δεν το βρίσκαμε αναγκαστήκαμε να βγούμε στο τοπικό ραδιόφωνο, ώστε να αναδειχθεί το θέμα.
Στις 4 Μαρτίου το πρωί εμείς το βρήκαμε το φάρμακο στη Γερμανία, το οποίο – τι ειρωνεία- το παραλάβαμε χτες βράδυ, με κόστος 50 ευρώ το φιαλίδιο».
Σύμφωνα με τον ξάδερφο του 72χρονου όταν κάλεσαν την κόρη του αυτόχειρα, που ήταν στη Ρόδο, και της είπαν ότι το φάρμακο βρέθηκε «ο 72χρονος ανήμπορος πια, δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο ήταν καταβεβλημένος ψυχολογικά».
«Το Σάββατο το βράδυ μιλήσαμε πάνω από μισή ώρα, έκανε ερωτήσεις στη γυναίκα μου που είχε αντιμετωπίσει καρκίνο στο παρελθόν», είπε εξηγώντας ότι δεν κατάλαβαν κάτι.
«Την Κυριακή το μεσημέρι κάλεσε την αδερφή του και είπε ‘σας αποχαιρετώ,’ εκεί καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά, τρέξαμε στο σπίτι, δυστυχώς ο μικρός του γιος ήταν αυτός που τον κατέβασε από το σχοινί, δεν τον προλάβαμε» είπε.
«Αν ο άνθρωπος αυτός είχε επικοινωνήσει με εμάς, θα του είχαμε βρει αμέσως φάρμακο», υποστήριξε το πρωί ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η καθυστέρηση στο φάρμακο δεν ήταν πάνω από μια εβδομάδα. Το πρώτο ραντεβού για την θεραπεία του δεν κλείστηκε χθες – προχθές, το πρώτο ραντεβού ήταν 4 Μαρτίου, στο οποίο δεν προσήλθε. Υποθέτω ήταν ήδη σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση γι’ αυτό δεν πήγε στο ραντεβού, το υποθέτω μόνο, ότι έμαθε ξαφνικά ότι πάσχει με καρκίνο και επιθετικής μορφής και αυτό τον κατέβαλε».
«Το φάρμακο ήταν σε έλλειψη, με παρέμβαση μου έκανε έκτακτη εισαγωγή ο εισαγωγέας 60.000 φιαλιδίων και δεν υπάρχει έλλειψη, το ξέρουν αυτό οι καρκινοπαθείς. Αν ο άνθρωπος αυτός είχε επικοινωνήσει με εμάς, θα του είχαμε βρει αμέσως φάρμακο. Τελικά, βρήκε μετά από μερικές μέρες. Σήμερα υπάρχει το φάρμακο. Υπάρχει πράγματι πρόβλημα, το σύστημα θα έπρεπε να λειτουργεί περισσότερο αυτόματα, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν ήταν πρόβλημα το φάρμακο, βρέθηκε μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς», είπε στη συνέχεια.
Ως προς τις καταγγελίες για μεγάλη αναμονή για μια εξέταση PET SCAN, απαραίτητη σε καρκινοπαθείς, προκειμένου να διαπιστωθεί με λεπτομέρειες η κατάσταση τους, ο υπουργός είπε ότι «το PET SCAN έχει αναμονή στην Κρήτη γύρω στον έναν μήνα, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα είναι η αναμονή ίδια. Το PET SCAN είναι πολύ ακριβή εξέταση, τα μηχανήματα είναι λίγα, τα φάρμακα που απαιτούνται δεν είναι ευρείας παραγωγής. Υπάρχει αίτηση από κάποιους γιατρούς να κάνουν απογευματινή βάρδια για PET SCAN στο Νοσοκομείο Ηρακλείου για να μειωθεί η αναμονή».
Φωτογραφίες: ImageOnline / Στέφανος Ραπάνης