Επίσημη πρώτη σήμερα Τρίτη (12/3) των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή που αποφάσισε να ξεκινήσει στα δημόσια νοσοκομεία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών. Οι πρώτες τέτοιες επεμβάσεις είναι προγραμματισμένες στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να ετοιμάζει φιέστα. Ωστόσο, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) απαντά με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 στο «Παπαγεωργίου» και τρίωρη στάση εργασίας 12-3 μ.μ.
«Τη θέση μας για τα απογευματινά χειρουργεία εδώ και 1,5 μήνα την ξέρει ο υπουργός. Είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι, το γνωρίζει» επανέλαβε για άλλη μια φορά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Τα απογευματινά χειρουργεία δεν μπορούν να γίνουν γιατί χρειάζεται πολύ προσωπικό. Αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες, γιατί μια επιπλοκή να γίνει πρέπει να συμμετέχουν ειδικότητες όπως καρδιολόγοι» εξήγησε.
Τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή είναι προγραμματισμένα στις 16:00 στο «Παπαγεωργίου», όπου αναμένεται να βρεθούν και να φωτογραφηθούν Άδωνις Γεωργιάδης και Μάριος Θεμιστοκλέους και στις 17:00 στο ΑΧΕΠΑ.
Αναφερόμενος στο πρώτο χειρουργείο στο «Παπαγεωργίου», ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι αυτό με τη μεγαλύτερη αναμονή σε τακτικά χειρουργεία, ενώ ισχυρίστηκε ότι πάνω από 150 κλινικές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα απογευματινά.
Ωστόσο, εκπρόσωπος των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» τόνισε ότι το νοσοκομείο, που σύμφωνα με τον Άδ. Γεωργιάδη θα ξεκινήσει απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία μέσα στην εβδομάδα, δεν έχει προσωπικό ούτε για τα πρωινά. Ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος και πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός», μιλώντας στον ANT1 τόνισε ότι «ο Ευαγγελισμός δεν μπήκε στα απογευματινά ιατρεία για τον ίδιο λόγο που δεν μπήκαν και άλλα νοσοκομεία: Διότι δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε καν για τα πρωινά. Δεν λειτουργούν πέντε αίθουσες χειρουργείων, οι οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν 4.500 χειρουργεία τον χρόνο. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει βρεθεί αυτή η δυνατότητα. Μετράμε πάνω από 1.000 κενές θέσεις στο νοσοκομείο».