Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Χανίων, την Τετάρτη 6 Μάρτη, η παράταξη «Όνειρο είναι τα Χανιά» έθεσε στην ημερήσια διάταξη την έκδοση ψηφίσματος για το κρίσιμο θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Σε ανακοίνωση της παράταξης αναφέρεται:
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Χανίων, την Τετάρτη 6 Μάρτη, η παράταξή μας «Όνειρο είναι τα Χανιά» έθεσε στην ημερήσια διάταξη την έκδοση ψηφίσματος για το κρίσιμο θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Η σοβαρότητα του θέματος καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανάλογα ψηφίσματα έχουν εκδώσει ήδη μια σειρά επιστημονικοί φορείς, ομοσπονδίες επαγγελματιών και Δήμοι σε όλη τη χώρα, ανάμεσα σε αυτούς και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου κ.ά.
Όλα τα ψηφίσματα, ανταποκρινόμενα στο πανελλήνιο λαϊκό αίτημα υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστήμιου, το οποίο εκφράζεται κυρίως από τον διαρκή αγώνα των φοιτητών της χώρας μας, δηλώνουν την αντίθεση τους στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο που επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων στη χώρα μας.
Ο δήμαρχος Χανίων αρνούμενος να δει στην ουσία το θέμα, επικαλέσθηκε τη θετική γνωμοδότηση ορισμένων συνταγματολόγων, για να απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση και -συνεπικουρούμενος και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιου- αρνήθηκε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που προτείναμε για τη σύνταξη νέου κοινού ψηφίσματος, με το αιτιολογικό ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία!
Αυτόματα προκύπτει το ερώτημα: πώς είναι δυνατόν να μην προβλέπεται, όταν σε προηγούμενη συνεδρίαση στη συζήτηση του ζητήματος του Πειραματικού Λυκείου, ο ίδιος ο δήμαρχος κατέθεσε άλλο ψήφισμα από αυτό της εισήγησης το οποίο και ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία; Άλλος κανονισμός ίσχυε τότε;
Βλέποντας την ουσία του θέματος, εμείς, η Δημοτική παράταξη «Όνειρο είναι τα Χανιά» θεωρούμε το νομοσχέδιο απολύτως αντισυνταγματικό, γιατί όταν το Σύνταγμα λέει «απαγορεύεται» δεν εννοεί τίποτα άλλο από το ότι απαγορεύεται. Ταυτόχρονα είναι ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τις σπουδές και βάζει ταξικούς φραγμούς στο δικαίωμα στη μόρφωση.
Πόσο μάλλον όταν στο Δήμο μας εδρεύει το Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς και τμήμα του ΕΛΜΕΠΑ, δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα που επί σειρά δεκαετιών έχουν προσφέρουν τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία, μέσα από την επιστημονικότητά τους, την έρευνα αλλά και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Χρέος μας είναι η συμβολή μας στην απρόσκοπτη λειτουργία τους προκειμένου να αναβαθμιστεί η θέση τους διεθνώς, επιτελώντας αποτελεσματικά το έργο τους. Ως εκ τούτου ο Δήμος Χανίων σε ό,τι τον αφορά οφείλει να συνεισφέρει ενεργά στην προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του τόπου μας.
Δυστυχώς η άποψη αυτή της παράταξης μας, που πιστεύουμε πως εκφράζει το κοινό αίσθημα της χανιώτικης κοινωνίας, δεν αποτυπώθηκε στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου, κατόπιν των τακτικισμών της πλειοψηφίας, που προτίμησε να κρυφτεί πίσω από τη συνταγματικότητα ή μη του νομοσχεδίου. Δεν μπορεί όμως να αποφύγει την απάντηση σε ένα ερώτημα: Συμφωνούν ή όχι στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων;