Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος»:
Για ακόμη μία φορά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου βρίσκονται «πολύ μπροστά» σε σχέση με τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας που τόσο επιδιώκει η κυβέρνηση! Την ίδια περίοδο που επιχειρείται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά» (ΙΔΙΩΤΙΚΑ) πανεπιστήμια και αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση φοιτητών-μαθητών-εκπαιδευτικών- γονιών αλλά και ολόκληρου του λαού, η ΔΙΠΕ Ηρακλείου, προχωράει ένα βήμα παραπέρα και βάζει τους επιχειρηματίες όχι στην Τριτοβάθμια αλλά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για να προετοιμαστούν οι μικροί μας μαθητές από τώρα για το ελληνικό «θαύμα» του τουρισμού, με τα εξαντλητικά ωράρια, τις κουζίνες-κάτεργα και όλα εκείνα που συντελούν στη βιομηχανία του τουρισμού στα μεγάλα ξενοδοχεία, στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε σε τοπική εφημερίδα, στη ΔΙΠΕ Ηρακλείου και «σε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα, έγινε παρουσίαση του προγράμματος «Φιλοξενία μου», μία πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο ήδη από τη φετινή χρονιά γίνεται διαθέσιμο για το σύνολο των σχολείων της χώρας στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για τις τάξεις της Β και Γ Δημοτικού». Έτσι, ο Διευθυντής της ΔΙΠΕ ενημερώθηκε πως τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου διατίθενται να επισκεφτούν σχολικές μονάδες που θα τους προσκαλέσουν «ώστε να παρουσιάσουν στους μαθητές τον κόσμο του Τουρισμού, τη χαρά του «ανακαλύπτειν» και του «ταξιδεύειν»». Τη χαρά αυτή ωστόσο, την ξέρουν καλύτερα οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που δουλεύουν κατά τη διάρκεια της σεζόν στα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής, με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό, που πέρσι μάλιστα είχαμε περιστατικά λιποθυμίας από κούραση, σοβαρών εργατικών ατυχημάτων, απολύσεις εγκύων κα.
Έτσι, ο Διευθυντής της ΔΙΠΕ έκρινε σκόπιμο να επισημάνει πως «στόχος του προγράμματος είναι η ενεργός εμπλοκή και η διαδραστική γνωριμία των μικρών μαθητών με την έννοια της φιλικής προς το περιβάλλον τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και τις προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας και δημιουργίας που κρύβει ο κλάδος.». Το ομολογούν, δηλαδή, οι ίδιοι πως στόχος τους είναι να «ψαρέψουν» σε θολά νερά μαθητές ακόμη και δημοτικού, μιας και ούτως ή άλλως με το νέο νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση σε λίγα χρόνια, όταν φτάσουν στη Β’ βάθμια εκπαίδευση, θα μπορούν πλέον και με τη βούλα του νόμου να γίνονται βορά στα νύχια των μεγαλοξενοδόχων με μισθούς μαθητείας που δεν κοστίζουν τίποτα στους μεγάλους αυτούς κολοσσούς του τουρισμού! Λες και οι μικροί μας μαθητές δεν έχουν ζήσει στην πράξη το «τουριστικό θαύμα» βλέποντας τους γονείς τους να γυρνούν εξαντλημένοι από τη δουλειά στα ξενοδοχεία για να μπορέσουν να βγάλουν στην κυριολεξία πλέον ένα κομμάτι ψωμί!
Άλλο ένα βήμα στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και στην είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων στην Εκπαίδευση. Άλλο ένα βήμα στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης ή ακόμη σε μία παιδία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων! Αξιοσημείωτο είναι πως το πρόγραμμα αυτό ήδη υλοποιείται στα δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου (για να μη χαθεί άλλος χρόνος), ενώ κυνικά καλούνται οι Διευθυντές να δηλώσουν συμμετοχή!
Τους ενημερώνουμε πως ως εκπαιδευτικοί ΔΕΝ θα αφήσουμε κανέναν να μαθαίνει στα παιδιά μας την εκμετάλλευση και την υποταγή από τόσο μικρή ηλικία! Τους ενημερώνουμε πως αυτό που έχουν ανάγκη οι μαθητές μας ΔΕΝ είναι η Ένωση Ξενοδόχων και να ζήσουν το «τουριστικό θαύμα»! Έχουν ανάγκη από σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, από δασκάλους και καθηγητές, από την κατάλληλη εκπαιδευτική υποστήριξη που δεν θα τους βλέπει σαν «ευκαιρία» για να βγάλει κέρδος, ενώ την ίδια ώρα ξεζουμίζει τους γονείς τους, αλλά θα τους μαθαίνει τις αξίες της Αλληλεγγύης και του αγώνα για μία ζωή με αξιοπρέπεια σε αυτούς και τους γονείς τους!