Μία παραλία σπάνιου φυσικού κάλλους, η Παχιά Άμμος στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων κινδυνεύει από την κατασκευή ενός αντλιοστασίου λυμάτων. Κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής προσπαθούν να προστατέψουν την Παχιά Άμμο με κινητοποιήσεις και νομικά μέσα.
Ανακοίνωση από Stavros Environmental Association:
Δυστυχώς η άκαμπτη στάση της Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης της ΔΕΥΑΧ συνεχίζεται μαζί με την καταστροφή της παραλίας της Παχιάς Άμμου από την κατασκευή αντλιοστασίου λυμάτων 40 μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα, χωρίς να μας έχει δοθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), έκθεση βιωσιμότητας και έκθεση σκοπιμότητας. Σήμερα τα μηχανήματα ξαναήρθαν χωρίς καν να περιμένουν την απάντηση από το Συμβούλιο Επικρατείας για την αίτηση αναστολής που καταθέσαμε στις 16 Φεβρουαρίου 2024 και ενώ είχαν ειδοποιηθεί γραπτά για την αυτήν την νομική ενέργεια τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η ΔΕΥΑΧ. Το τεράστιο φορτηγό που ήρθε για να συμμετέχει στην κατασκευή πάτησε πάνω στα φυτά του αμμόλοφου, ενώ πάσσαλοι και δίκτυα τοποθετήθηκαν και σε άλλα μέρη στα οποία υπάρχουν φυτά του αμμόλοφου καταστρέφοντας και άλλο μέρος του σημαντικού αυτού οικότοπου πού ήδη είχε υποστεί σημαντικές ζημιές τον Δεκέμβρη του 2022 όταν είχαν ξεκινήσει να σκάβουν μέσα στην άμμο και είχαν απομακρύνει παράνομα μεγάλες ποσότητες άμμου για να ρίξουν τα τσιμέντα. Παράλληλα οι μπουλντόζες έκαναν σήμερα μία τεράστια τρύπα μπροστά από την είσοδο που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου λατομείου και στο απολιθωμένο δάσος που ανακαλύφτηκε πρόσφατα. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και την Διοίκηση της ΔΕΥΑΧ να δείξει σεβασμό στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας και να ακούσει τις ανησυχίες των κατοίκων και επισκεπτών. Έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 71.600 υπογραφές διαδικτυακά και εκατοντάδες χειρόγραφες υπογραφές! Επίσης υπάρχουν περίπου 145 χειρόγραφες επιστολές επισκεπτών της Παχιάς Άμμου που απευθύνουν έκκληση για αλλαγή χωροθέτησης προς τους αρμόδιους.
Πιστεύουμε ότι η άκαμπτη στάση της Δημοτικής Αρχής έως τώρα και η επίκληση ανακριβών στοιχείων και ισχυρισμών οφείλεται σε ελλιπή ενημέρωση για την περιβαλλοντική σημασία της Παχιάς Άμμου αλλά και για την σχετική εθνική και ευρωενωσιακή περιβαλλοντική νομοθεσία. Τον τελευταίο χρόνο ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με κατοίκους και ευαισθητοποιημένους πολίτες έχει πραγματοποιήσει μία σειρά από δράσεις για την προστασία της περιοχής και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και θέλει να συνεργαστεί με την Δημοτική Αρχή και την ΔΕΥΑΧ για να βρεθεί άμεσα μία βιώσιμη εναλλακτική λύση κάτι που αποδεικνύουν τα αμέτρητα αιτήματα μας για συνάντηση με το Δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ.
Για την αναζήτηση ενός ενναλακτικού χώρου για την κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων έχουμε απευθύνει επίσης μέσω του κ. Πρύτανη πρόσκληση στο επιστημονικό προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης ώστε να συνδράμει με τις πολύτιμες γνώσεις του. Επίσης έχουμε ζητήσει από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Καλογερή να εισηγηθεί την αλλαγή χωροθέτησης του αντλιοστασίου για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.
Καλούμε τους Βουλευτές Χανίων, τους Περιφερειακούς, Δημοτικούς και τοπικούς Συμβούλους να επισκεφτούν την περιοχή και να διαπιστώσουν και οι ίδιοι ότι είναι αδύνατο να κατασκευαστεί ένα αντλιοστάσιο λυμάτων πάνω στην άμμο, σε απόσταση 40 μέτρων από τη θάλασσα σε ένα από τα βορειότερα σημεία της Κρήτης στο οποίο μάλιστα παρατηρείται έντονη διάβρωση.
Στόχος μας είναι να κατασκευαστεί το αντλιοστάσιο σε βιώσιμη και ασφαλής θέση και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουμε από κοινού σε δράσεις για την προστασία αυτής της περιοχής με την ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία. Ήδη δρομολογούμε μία σημαντική δράση δεντροφύτευσης στο δημοτικό οικόπεδο στην κεντρική πλατεία του Σταυρού και η ανταπόκριση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων ήταν ιδιαίτερα θετική. Ήμαστε σίγουροι ότι υπάρχει χώρος για κοινή συνεννόηση και συνεργασία και για το θέμα του αντλιοστασίου λυμάτων.