Υπερψηφίστηκαν στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τρεις κρίσιμοι φάκελοι για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους οποίους εργάστηκε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά ως μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM.
H Έλενα Κουντουρά ψήφισε στην Επιτροπή FEMM υπέρ
- της Οδηγίας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και της ενδοοικογενειακής βίας,
- της προσχώρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διεθνή Συνθήκη ILO190 για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
- της επικαιροποίησης της Οδηγίας για αυστηρότερους κανόνες ποινικοποίησης της εμπορίας ανθρώπων.
Στην Επιτροπή FEMM, η Οδηγία για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών υπερψηφίστηκε μία εβδομάδα μετά την έγκρισή της από το Συμβούλιο. Για τη συγκεκριμένη Οδηγία, η Έλενα Κουντουρά πίεσε συστηματικά ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση- ψήφισμα για τον “αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά” και ως εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.
Η προτεινόμενη Οδηγία, που θα τεθεί το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στην Ολομέλεια, αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στην ΕΕ θεσμική κατοχύρωση ενάντια στη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία και αποτελεί ιστορική νίκη των προοδευτικών δυνάμεων. Ποινικοποιούνται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο μορφές βίας όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο καταναγκαστικός γάμος και η έμφυλη βια στον κυβερνοχώρο (deepfakes, revenge porn κ.α).
Σαφώς υπάρχουν ακόμη κενά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που η συγκεκριμένη Οδηγία δεν αντιμετωπίζει επαρκώς, όμως αποτελεί κομβικό βήμα και βάζει τις βάσεις για μία ολιστική οδηγία στο μέλλον που θα αντιμετωπίζει καθολικά και οριζόντια όλες τις μορφές βίας.
Επίσης, η Έλενα Κουντουρά, ως εισηγήτρια της πολιτικής ομάδας LEFT ψήφισε υπέρ της προσχώρησης της ΕΕ στη Σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας ILO 190 που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό, τουλάχιστον 1 στους 5 εργαζόμενους έχει υποστεί μία μορφή βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής. Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα. Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην ΕΕ την έχουν βιώσει στην εργασία. Αυτό αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την είσοδο και την παραμονή στην αγορά εργασίας, υπονομεύει την ισότητα των φύλων και τροφοδοτεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.
Η Σύμβαση ILO 190 παρέχει το πιο ισχυρό διεθνές πλαίσιο, ως η πρώτη διεθνής συνθήκη που αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε ατόμου σε έναν κόσμο εργασίας απαλλαγμένο από τη βία και την παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης της έμφυλης βίας και παρενόχλησης. Θεσπίζει την υποχρέωση σεβασμού και της προώθησης αυτού του δικαιώματος, μέσα από ελάχιστα πρότυπα για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης και της βίας με σκοπό την προώθηση ενός υγιούς, ασφαλούς και ισότιμου εργασιακού περιβάλλοντος για όλους.
Επίσης η Έλενα Κουντουρά υπερψήφισε την επικαιροποίηση της οδηγίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (τράφικινγκ) που προβλέπει αυστηρότερους κανόνες ποινικοποίησης μορφών αδικημάτων στα ζητήματα του καταναγκαστικού γάμου, παρένθετης κύησης και παράνομης υιοθεσίας. Περιλαμβάνει δηλαδή την υποχρέωση για τις χώρες της ΕΕ να επιβάλλουν κυρώσεις στα άτομα που εν γνώσει τους χρησιμοποιούν υπηρεσίες παρεχόμενες από θύματα εμπορίας ανθρώπων. Άλλες τροποποιήσεις αφορούν την ενίσχυση της στήριξης και της βοήθειας προς τα θύματα, καθώς και μέτρα πρόληψης.