Απαντήσεις από τον Μητσοτάκη ζητούν οι αγρότες – Σήμερα οι συναντήσεις των επιτροπών

Πραγματικές απαντήσεις στα προβλήματά τους ζητούν οι αγρότες, αντιπροσωπεία των οποίων θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τρίτης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντηση με το κλιμάκιο 15 εκπροσώπων των μπλόκων (6 από τη Θεσσαλία, 6 από τη Μακεδονία, 2 από τη Στερεά και 1 από Πελοπόννησο), ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) θα υποδεχτούν τους εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών).

Γιατί όμως θα πραγματοποιηθούν δύο διαδοχικές συναντήσεις, στις 12 με τους αγρότες από τα μπλόκα και στις 13.00 με την ΕΘΕΑΣ;

Διότι ΕΘΕΑΣ θεωρείται από το Μαξίμου ότι αντικατοπτρίζει τη «θεσμική εκπροσώπηση»των Αγροτικών Συνεταιρισμών, με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρούν ότι μπορούν να βρουν κοινό τόπο «αδειάζοντας» κατά το δυνατόν το ισχυρό μέτωπο που έχει δημιουργήσει η Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών.

Τα αιτήματα των αγροτών

Ο αγροτικός κόσμος έχει δημοσιοποιήσει εδώ και πολύ καιρό τα δίκαια αιτήματά του, ορισμένα από τα οποία άπτονται της ίδιας της επιβίωσής του. Ωστόσο, αρκετοί από τους αγρότες εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Μαξίμου, κρίνοντας από τις πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, που έχουν φροντίσει να χαμηλώσουν εξαρχής τον πήχη των προσδοκιών.

Στην περίπτωση που οι αγρότες δεν μείνουν ικανοποιημένοι από τα όσα ακούσουν από το στόμα του πρωθυπουργού, εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιστρέψουν στα μπλόκα (από τα οποία ποτέ δεν έφυγαν) ακόμα πιο δυναμικά, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν τρακτέρ ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίστηκαν και χθες, Δευτέτα, ουσιαστικά λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση. Μεταξύ άλλων, αγρότες του μπλόκου του Ε-65 στην Καρδίτσα διαδήλωσαν με περισσότερα από 100 τρακτέρ μέσα στα Φάρσαλα. Μάλιστα, έριξαν γάλα και ζωοτροφές στην πλατεία της πόλης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος παραγωγής.

Επίσης, στη Σπάρτη πραγματοποιήθηκε δυναμικό συλλαλητήριο υπό την «παρουσία» τρακτέρ, με τους αγρότες να πετούν μπάλες με σανό στην είσοδο της Περιφέρειας Λακωνίας.

Οι αγρότες απέστειλαν στο Μαξίμου υπόμνημα 9 σημείων με τα αιτήματά τους και παράρτημα με τα αιτήματα για τους πληγέντες της Θεσσαλίας. Οι αγρότες με το υπόμνημά τους ζητούν:

Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας


Επίσης, στο υπόμνημά τους υπάρχει και παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:

Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί