ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τα Χανιά: Η ακρίβεια ληστεύει το ήδη χαμηλό εισόδημα των Ελλήνων και η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα

Η ακρίβεια ληστεύει το ήδη χαμηλό εισόδημα των Ελλήνων και η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για να προστατέψει τους πολίτες. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΧ το βράδυ της Παρασκευής, με θέμα ακριβώς αυτό, την ακρίβεια δηλαδή και άλλα φλέγοντα ζητήματα που θίγουν την κοινωνία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το συνέδριο του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου. Ομιλητές ήταν ο Παύλος Πολάκης, η Έλενα Κουντουρά και ο Νίκος Φαραντούρης.

Το ρεπορτάζ από zarpanews.gr

«Στα σουπερμάρκετ οι τύποι δεν έχουν μέτρο»

Ο Παύλος Πολάκης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι για την καταπολέμηση της ακρίβειας χρειάζονται μέτρα όπως ο περιορισμός του ποσοστού κέρδους σε ενέργεια και καύσιμα, αλλά και αυστηρότεροι έλεγχοι στα σουπερμάρκετ:

«Η καταπολέμηση της ακρίβειας έχει τρεις πυλώνες: πρέπει να επανέλθει στο δημόσιο η ΔΕΗ, γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική. Να μπει ποσοστό κέρδους ανά κιλοβατώρα 5-7%. Στα καύσιμα, πρέπει να επανέλθει το μάνατζμεντ στα ΕΛΠΕ στο δημόσιο. Γιατί αν δεν είναι υπό δημόσιο έλεγχο, δεν μπορούμε να έχουμε πολιτική για τα καύσιμα. Και πρέπει να μειωθεί ο ΕΦΚ στο χαμηλότερο όριο, 400 ευρώ ανά τόνο. Το βασικό όμως είναι να μπει περιορισμός στο ποσοστό κέρδους ανά διυλιζόμενο βαρέλι, γιατί τα δύο διυλιστήρια έχουν εκτινάξει το ποσοστό κέρδους τους. Έχει φτάσει ακόμα και τα 35 δολάρια ανά βαρέλι και ενώ στην Κύπρο, που παίρνει από τα ίδια διυλιστήρια πετρέλαιο, η τιμή είναι 1.32 και στην Αθήνα σήμερα ήταν 1.80 και περνάει κι ένα πέλαγος το τάνκερ.

Στα σουπερμάρκετ οι τύποι δεν έχουν μέτρο. Έχουν εκτινάξει το περιθώριο κέρδους και οι έλεγχοι του Σκρέκα είναι για τα μάτια του κόσμου. Όταν βάζεις πρόστιμο σε μια αλυσίδα με βάση τον τζίρο του καταστήματος όπου έγινε η παράβαση, είναι σαν να τους γαργαλάς», είπε ο πρώην υπουργός.

Ακόμα, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι η πολιτική της ΝΔ είναι πια επικίνδυνη για τη χώρα, ενώ ανέφερε και σειρά μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των αγροτών:

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των αγροτών με ανασχεδιασμό της ΚΑΠ, γιατί η ΝΔ δεν έκανε τίποτα από το 2019 ως το 2022 και δεν αντέδρασε σε όσα προωθούσε τότε η ΕΕ. Πρέπει να μηδενιστεί ο φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και να μπει πλαφόν 7 σεντς στο αγροτικό ρεύμα. Αν θες να στηρίξεις την παραγωγή, δεν μπορεί να αφήνεις τον κ. Στάσση να χρεώνει το αγροτικό ρεύμα σαν να ήταν οικιακό.

Η αλαζονεία του 41% έχει οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς για τη χώρα. Στην παιδεία, είναι η ιδεοληπτική εμμονή να μετονομάσει τα κολέγια του ορόφου μιας πολυκατοικίας σε πανεπιστήμια συνεχίζεται. Στην υγεία, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως θα απολύσει 6.000 συμβασιούχους και θα ξαναφέρει τους εργολάβους στα νοσοκομεία με μεγαλύτερο κόστος. Και η ακρίβεια ληστεύει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών», δήλωσε ο βουλευτής.

https://youtube.com/watch?v=qDLj7TPdRy4%3Fsi%3D-_8kJtMbLX_9VhG0

«Τιμωρία και ελπίδα η ψήφος στις ευρωεκλογές»

Η Έλενα Κουντουρά κάλεσε τους πολίτες να υψώσουν ανάχωμα απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές του Ιουνίου:

«Στις 9 Ιουνίου, στις ευρωεκλογές, είναι πολύ σημαντικό να πάμε να ψηφίσουμε. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι. Δεν πρέπει να αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Και πρέπει να στηρίξετε αυτούς που πιστεύετε ότι μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή σας. Να τιμωρήσετε αλλά και να δώσετε ελπίδα με την ψήφο σας. Και σε αυτές τις εκλογές πρέπει να μην αφήσετε να ανεβούν οι ακροδεξιές δυνάμεις, αλλά να στηρίξετε εκείνους που νοιάζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βελτίωση της ζωής σας», είπε η ευρωβουλευτής.

«Θα κάνουμε δυνατό αγώνα για να πείσουμε τους πολίτες ότι θα παλέψουμε για τις δικές τους ανάγκες», είπε ακόμα η πρώην υπουργός, η οποία χαρακτήρισε τις δημοσκοπήσεις ως αποτυπώματα της στιγμής.

https://youtube.com/watch?v=_fcqpTK3z1U%3Fsi%3Dy7CdThkthPmwmrOL

«Οι πολίτες της Κρήτης σε 100 μέρες θα έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα»

Ο πανεπιστημιακός και σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, υπογράμμισε ότι οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση:

«Η ακρίβεια απασχολεί την κάθε οικογένεια, διότι είναι τσουχτερές οι ανατιμήσεις, οι οποίες διαιωνίζονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είμαστε η χώρα με τις υψηλότερες μεσοσταθμικές τιμές ενέργειας, τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο ράφι των σουπερμάρκετ, τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων. Και είμαστε η χώρα που έχει λάβει τα λιγότερα μέτρα για την προστασία του καταναλωτή, ενώ έχει εισπράξει επιπλέον 7 δισ ΦΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των ανατιμήσεων. Και δεν έχει τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε στοιχειώδη μείωση του ΦΠΑ.

Οι πολίτες της Κρήτης, όποιον και να ψήφισαν, θα έχουν την ευκαιρία σε 100 μέρες να στείλουν ένα μήνυμα. Ας είναι ηχηρό αυτό το μήνυμα, ώστε να υπενθυμίσουμε πως καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό της ανεξέλεγκτο. Σας καλούμε να σκεφτείτε ποιος είναι πιο κοντά στον αδύναμο, τον μικρό, τον μικρομεσαίο και ποιος θα διεκδικήσει για λογαριασμό του στις Βρυξέλλες, γιατί εκεί λαμβάνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις για την καθημερινότητά μας».

https://youtube.com/watch?v=2QaxuC9GxcQ%3Fsi%3D-Ncd1PXt-e1LKIve

Δείτε φωτογραφίες:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί