Πρόσθετη επιβάρυνση για τους δημότες
Στον αγώνα της δικαστικής διεκδίκησης, ακύρωσης της απόφασης που προωθεί η Κυβέρνηση, ώστε να μην επιβληθεί η είσπραξη του τέλους ταφής απορριμμάτων, συμμετέχει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας.
Ο Δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου συσπειρώνεται στο πλευρό της ΚΕΔΕ που ετοιμάζεται να καταθέσει σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι η απόφαση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, συνεπάγεται σημαντική απώλεια πόρων για τους Δήμους και ως εκ τούτου, θεωρεί αναγκαίο το νομικό και δικαστικό χειρισμό της υπόθεσης, για την αναστολή και ακύρωση των διατάξεων αυτών, ενώπιον του ΣτΕ.
Η διοικητική πράξη που θα προσβληθεί θα είναι η απόφαση της κυβέρνησης να παρακρατήσει 240 εκατομμύρια ευρώ από τις επιχορηγήσεις των δήμων της χώρας για το τέλος ταφής, το οποίο αναγκαστικά θα μετακυλιστεί τελικά στους δημότες.
Ο Δήμαρχος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το έννομο συμφέρον μας, είναι να συμμετάσχουμε στη δικαστική διεκδίκηση για την ακύρωση των αποφάσεων αυτών, που θα πλήξουν και το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, προκαλώντας ζημία στον προϋπολογισμό του, ύψους 71.053,62 ευρώ, συρρικνώνοντας περαιτέρω τη δυναμική της Αυτοδιοίκησης. Ο δικαστικός χειρισμός της συγκεκριμένης υπόθεσης λοιπόν, από κοινού με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος για τη μη νόμιμη και αντισυνταγματική επιβολή του, είναι μονόδρομος».
Το τέλος ταφής αποτελεί ένα φόρο που επιβάλλεται στους τόνους των απορριμμάτων, οι οποίοι οδηγούνται σε ταφή χωρίς να έχει προηγηθεί επεξεργασία τους (π.χ. ανακύκλωση). Θεσπίστηκε από το 2012 ως ένα «αντικίνητρο ταφής», προκειμένου οι ΟΤΑ να ενισχύσουν τα ποσοστά ανακύκλωσης. Η επιβολή του έπαιρνε συνεχώς αναβολές, λόγω της πανδημίας και των γενικότερων οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, με νόμο του τέως Υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, προβλέφθηκε η επιβολή του από 1/1/2022, με κλιμακωτή αύξηση (20 ευρώ/τόνο, με ετήσια αύξηση 5 ή 10 ευρώ/τόνο, έως ότου να καταλήξει στα 55 ευρώ/τόνο από 1/1/2027).
Γι’ αυτό και η κυβέρνηση που υποστηρίζει ότι το τέλος ταφής έχει συμπεριληφθεί στις ρήτρες του Ταμείου Ανάκαμψης, ετοιμάζεται να παρακρατήσει από τους δήμους ποσά που τους είχε υποσχεθεί μέσω έκτακτων ενισχύσεων, εξαναγκάζοντας τους σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν οι δημότες.