Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Φρ. Παρασύρη για τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους

«Στο Νομό Ηρακλείου και γενικότερα στην Κρήτη, το Ταμείο Ανεργίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εποχικά εργαζομένων στον επισιτισμό, απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας. Το 90% των εργαζομένων αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, απολύεται τον Οκτώβριο και επαναπροσλαμβάνεται το Μάιο, με καταβολή πρώτου μισθού τον Ιούνιο, δημιουργείται, συνεπώς, ένα διάστημα 3 μηνών, μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν έχουν κανένα εισόδημα», τόνισε σήμερα στη Βουλή, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης για το Ταμείο Ανεργίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και την ανάγκη χρονικής του επέκτασης.

Υπενθυμίζοντας στον Υπουργό, ότι κάποιος άλλος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου και ενώ διαρκούσε η οικονομική κρίση, με δική του πρωτοβουλία, κατάφερε να θεσμοθετήσει την έστω και χαμηλή επαναφορά του Ταμείου Ανεργίας -ύστερα από την κατάργησή του-, το οποίο καταβάλλεται για 3 μήνες και 5 ημέρες. 

«Σε συνθήκες ακρίβειας και πληθωρισμού το 48% των εργαζομένων στον τουρισμό, σύμφωνα με μελέτη του Σωματείου, οδηγείται στην αναζήτηση διαφορετικής εργασίας, συνθήκη που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στον τουριστικό κλάδο, εξ αιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών», υπενθύμισε, ασκώντας έντονη κριτική προς τον Υπουργό, ο Βουλευτής Ηρακλείου.

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, αφού πρώτα τόνισε την ανάγκη για την εφαρμογή μιας συνολικής εργασιακής πολιτικής, ούτως ώστε να ξαναγίνουν ελκυστικές οι θέσεις εργασίες στον τουρισμό, ζήτησε από τον αρμόδιο Υφυπουργό, τη χρονική επέκταση του Ταμείου Ανεργίας για τους εποχικά εργαζομένους, τα ανάλογα κίνητρα για αυτούς τους εργαζομένους, ενώ τόνισε και την ανάγκη για την άμεση έναρξη των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, απέφυγε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες απαντήσεις επί των ερωτημάτων του Βουλευτή, καθώς περιορίστηκε να αναφερθεί στο γεγονός ότι η τουριστική περίοδος επεκτείνεται χρονικά. Παρουσίασε, επίσης, τα ήδη γνωστά δεδομένα σχετικά με τα ισχύοντα, φανερώνοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστικές βελτιώσεις του καθεστώτος στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό.

Στη δευτερολογία του, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ασκώντας έντονη κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές υπογράμμισε εμφατικά «με 7,5 μήνες εισοδήματος οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα», και αυτός είναι ο βασικός λόγος που οδηγεί σε εργασιακή αιμορραγία τον τουριστικό κλάδο. Οφείλουμε να κάνουμε ξανά ελκυστικά τα επαγγέλματα με τον τουρισμό και για αυτό έχετε υποχρέωση και να προχωρήσετε άμεσα στην έναρξη του κύκλου μετεκπαίδευσης, αλλά και να λύσετε τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), γεγονός που δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος». Ο Υφυπουργός στη δευτερολογία του δεσμεύτηκε να εξετάσει τα δεδομένα για τη ΔΥΠΑ επιφυλασσόμενος για συγκεκριμένες απαντήσεις. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί