Θάνατος Κ. Μανιουδάκη: Το ιατροδικαστικό πόρισμα πρέπει να οδηγήσει σε διώξεις των αστυνομικών, λέει ο Θ. Καμπαγιάννης (βίντεο)

Ο θάνατος του Κώστα Μανιουδάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια αυτού που από αστυνομικές πηγές περιγράφεται ως «τυπικός έλεγχος», αποκαλύπτεται πλέον από το ιατροδικαστικό πόρισμα ότι έχει χαρακτηριστικά φονικής αστυνομικής βίας. Αυτό πρέπει να οδηγήσει σε διώξεις των εμπλεκόμενων αστυνομικών για ανθρωποκτονία από πρόθεση ή για πρόκληση θανατηφόρου σωματικής βλάβης, ώστε η οικογένεια του θύματος να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στη δικογραφία και οι ύποπτοι να φύγουν από το δρόμο, αντί να κυκλοφορούν ακόμη ένστολοι και ένοπλοι, τόνισε στο Kontra ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.

Δείτε:

Ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη: Νέα δεδομένα για τις συνθήκες θανάτου του Κώστα Μανιουδάκη

«Εξ αρχής η αφήγηση της ΕΛΑΣ ήταν πάρα πολύ προβληματική, αν δείτε τις πρώτες ειδήσεις για τον συγκεκριμένο θάνατο, ήταν ότι “στη μέση ενός τροχαίου ελέγχου, ένας άνθρωπος έπαθε καρδιακό και πέθανε”. Ακόμη είναι αναρτημένες οι συγκεκριμένες ειδήσεις, χρειάστηκε η πρώτη ανάρτηση του Αναστάση του Μανιουδάκη και η συνέντευξη για να αλλάξει λίγο η αφήγηση για το τι συνέβη … Από την πρώτη στιγμή, η οικογένεια ήξερε ότι αυτή η αφήγηση της ΕΛΑΣ δεν ισχύει … Ο άνθρωπος σταμάτησε προκειμένου να γίνει ένας έλεγχος … Στην αρχή μιλούσαν για την τροχαία. Τελικά οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί είναι στα ΤΑΕ (Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων) της Σούδας … Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον άνθρωπο χειροπεδημένο, πεσμένο κάτω, να ψυχορραγεί. Είπαν στους αστυνομικούς “βγάλτε τουλάχιστον τις χειροπέδες”. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που έχουν καταθέσει».

Ωστόσο, όπως εξήγησε, «η οικογένεια δεν έχει την δυνατότητα να πάρει την δικογραφία, γιατί ακόμη δεν έχουν κληθεί ούτε καν ως ύποπτοι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί για κάποια αξιόποινη πράξη. Έπρεπε να περιμένουμε όλους αυτούς τους μήνες να βγει το ιατροδικαστικό πόρισμα, να επιβεβαιώσει αυτό που είδαν όταν πήραν την σορό του δικού τους ανθρώπου. Όταν τον πήραν για να γίνει η κηδεία, είδαν τραύματα στο μέτωπο, στο τριχωτό της κεφαλής. Και είπαν “από πού προκύπτουν όλα αυτά τα ».

«Σήμερα έχουμε πλέον επίσημα τον δημόσιο ιατροδικαστή να λέει ότι δεν είναι δυνατόν να εξηγηθούν όλα αυτά τα χτυπήματα από το ότι μπορεί κάποιος να έπεσε. Και να έπεσε χειροπεδημένος. Όλοι έχετε εικόνα, τι πάει να πει άνθρωπος που “τον πηγαίνουν” χειροπεδημένο. Τον πηγαίνει ένας αστυνομικός δεξιά και ένας αριστερά. Δεν είναι δυνατόν να πέσει τόσο εύκολα … Το λέει ρητά ο ιατροδικαστής: δεν είναι δυνατόν να εξηγηθούν όλα αυτά από πτώση. “Θλων όργανο” σημαίνει κάποιο γκλοπ, κάποια γροθιά, κάποια κλωτσιά. Σημαίνει ότι τον άνθρωπο τον ξυλοφόρτωσαν. Σαν αποτέλεσμα, “έσκασε” η καρδιά του, έπαθε καρδιακό επεισόδιο και με αυτό τον τρόπο κατέληξε», είπε ο κ. Καμπαγιάννης.

Το θύμα «ήταν ένας 58χρονος οικογενειάρχης. Αυτό που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή από την ΕΛΑΣ, μεταφέρω εικόνα της ΕΛΑΣ που δεν την ξέρουμε από τα έγγραφα μιας και δεν τα έχουμε, είναι ότι λένε πως βρέθηκε πάνω του μικροποσότητα κάνναβης και γι’ αυτό τον συνέλαβαν. Αλλά από αυτό μέχρι το να τον ξυλοφορτώσουν, μέχρι το να πεθάνει στη διάρκεια ενός τυπικού αστυνομικού ελέγχου … Ο διοικητής των ΤΑΕ, όταν του απηύθυνε τον λόγο ο αδερφός του θύματος, όταν του είπε “τι έγινε εδώ;” απάντησε “τίποτα, στη διάρκεια ενός ελέγχου, τον σταματήσαμε, βρήκαμε αυτό το πράγμα και ο άνθρωπος κατέρρευσε”. Δεν προσπάθησαν οι αστυνομικοί καν να δώσουν μία οποιαδήποτε άλλη εικόνα. Τώρα προκύπτει ότι είχε προηγηθεί αστυνομική βία, είχε προηγηθεί ξυλοδαρμός», όπως επανέλαβε. «Ο ιατροδικαστής μας λέει ρητά και το εξηγεί, ότι δεν είναι δυνατόν να έχεις τραύμα και πίσω στο κεφάλι και αριστερά στο μέτωπο και δεξιά στο μέτωπο και πάνω από τη μύτη και όλα αυτά τα τραύματα να είναι τραύματα από πτώση. Δεν είναι δυνατόν να έχεις εκχυμώσεις, να έχεις εκδορές και όλα αυτά να είναι από πτώση. Γι’ αυτό το λόγο μιλάει για “θλων όργανο”».

Η θέση της οικογένειας παραμένει ότι «πλέον πρέπει να κληθούν επίσημα ως ύποπτοι οι αστυνομικοί, προκειμένου να εξηγήσουν τι συμβαίνει εκείνη την ημέρα. Αυτή τη στιγμή το μόνο που είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μία ΕΔΕ, δεν έχουν καν τεθεί σε διαθεσιμότητα … Κάναμε τις ενέργειές μας και στο Συνήγορο του Πολίτη, προφανέστατα υπάρχει ποινική διερεύνηση, αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα στείλαμε τα έγγραφα στον ίδιο τον υπουργό. Είναι δυνατόν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί να συνεχίζουν να κυκλοφορούν ένστολοι και ένοπλοι, να κάνουν ελέγχους, τη στιγμή που έχει αποκαλυφθεί το συγκεκριμένο ιατροδικαστικό πόρισμα; Εμείς λέμε “όχι” … Η οικογένεια από την πρώτη στιγμή έχει καταθέσει μήνυση, αλλά είναι σε μία θέση όπου δεν γνωρίζει καν τα ονόματα των εμπλεκόμενων αστυνομικών, δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στη δικογραφία, γιατί ακόμη δεν έχουν κληθεί ως ύποπτοι. Γι’ αυτό φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή να κληθούν ως ύποπτοι τέλεσης ανθρωποκτονίας από πρόθεση ή άλλως θανατηφόρας σωματικής βλάβης, πλέον δεν υπάρχει ζήτημα μετά το ιατροδικαστικό πόρισμα».

Υπογράμμισε επίσης ότι «ο 58χρονος Κώστας Μανιουδάκης άφησε πίσω του δύο ανήλικα ορφανά, η οικογένεια δεν μπορεί να κάνει καν τις στοιχειώδεις ενέργειες, να απαιτήσει μία άμεση αποζημίωση προκειμένου να μπορούν να τραφούν τα συγκεκριμένα παιδιά … Η οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει και δηλώσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων που έλεγε ότι “αυτοί που συκοφαντούν τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων θα λογοδοτήσουν στα αστικά και στα ποινικά δικαστήρια”.

Τους ζητούσαν και χρήματα τελικά, αφού τους σκότωσαν τον δικό τους άνθρωπο. Η δημοσιοποίηση του ιατροδικαστικού πορίσματος είναι μία πρώτη δικαίωση».

«Πλέον, ο εισαγγελέας θα πρέπει να διατάξει να κληθούν να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις οι αστυνομικοί. Η οικογένεια έχει κάνει μήνυση, ταυτόχρονα υπάρχει και αυτεπάγγελτη διερεύνηση. Προφανέστατα είναι ανοιχτή μία υπόθεση που πρέπει να οδηγηθεί σε άσκηση ποινικής δίωξης … δεν υπάρχει κανένας λόγος οι ρυθμοί να είναι αργοί, έχουν περάσει 5 μήνες, υπάρχει ιατροδικαστικό πόρισμα … θα πρέπει να υπάρξει και πειθαρχική συνέπεια στους συγκεκριμένους αστυνομικούς, ανεξάρτητη από την ποινική διερεύνηση».

«Και μόνο το να βλέπει κάποιος τα γυαλιά του συγκεκριμένου ανθρώπου που πέθανε, που ήταν αφημένα … δεν τα μάζεψε η ΕΛΑΣ τα σπασμένα γυαλιά του Μανιουδάκη … μαζεύτηκαν από τρίτους … δεν έγινε τίποτα, ήταν σαν να μην συνέβη τίποτα … ο λαός λέει “σαν το σκυλί στ’ αμπέλι”. Ούτε σκυλί δεν θα αντιμετώπιζε τέτοιου τύπου μεταχείριση σαν την μεταχείριση που είχε αυτός ο άνθρωπος», κατέληξε ο κ. Καμπαγιάννης.

Κείμενο: avgi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί