Να προχωρήσει άμεσα η εύρεση χώρων, η ίδρυση και η ανέγερση νέων σύγχρονων Δημόσιων Ειδικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη, με βάση τις ανάγκες της περιοχής, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με Επίκαιρη Ερώτησή του στον υπουργό Εσωτερικών, για την απαράδεκτη κατάσταση των κτιριακών υποδομών των Ειδικών Σχολείων στην Κρήτη.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να λυθούν τα προβλήματα στέγασης του ΚΕΔΑΣΥ στα Χανιά και να ανεγερθούν σύγχρονα, ασφαλή, κατάλληλα κτίρια για τη στέγαση των ΚΕΔΑΣΥ, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Ακόμη να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις που αφορούν στη μεταφορά των παιδιών, τη στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, τον εξοπλισμό και το εκπαιδευτικό υλικό, με την απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όπως σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, οι κτιριακές υποδομές των Ειδικών Σχολείων και στους 4 νομούς της Κρήτης, όπως άλλωστε το σύνολο των σχολικών υποδομών, είναι υποβαθμισμένες, υποσυντήρητες και με σοβαρά προβλήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία, λόγω της υποχρηματοδότησης διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.
Επισήμανε ότι τα περισσότερα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Κρήτη στεγάζονται σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι για να διενεργούνται οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις, ειδική παιδαγωγική, με τα κατάλληλα μέσα, όπως το ΚΚΕ έχει αναδείξει με αλλεπάλληλες Ερωτήσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις και Αναφορές, μεταφέροντας στη Βουλή τη φωνή των γονιών, των εκπαιδευτικών και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος. Δεν λείπουν, μάλιστα, περιπτώσεις που οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι επικίνδυνες ή που τα Ειδικά Σχολεία στεγάζονται ακόμα και σε container. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης Ειδικών Σχολείων, ορισμένα από τα λειτουργούντα ξεπερνούν το όριο της δυναμικότητάς τους.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως η κατάσταση στη σχολική στέγη των Ειδικών Σχολείων στην Κρήτη είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας από όλες τις κυβερνήσεις, με τα ελάχιστα κονδύλια για ανέγερση σχολείων, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και της μετατροπής του σε ΑΕ.
«Δυστυχώς, αν και η στέγαση των μαθητών με αναπηρία σε σύγχρονα ειδικά κτίρια, κατάλληλες αίθουσες με την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα, ώστε η επιστημονική και παιδαγωγική παρέμβαση να είναι αποτελεσματική στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, δεν προκρίνεται γιατί οι ανάγκες τους δεν χωρούν στις δημοσιονομικές προτεραιότητές σας», σημείωσε.
Στην απάντησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ισχυρίστηκε ότι προχωρούν εργασίες και μελέτες σε μία σειρά περιπτώσεις που ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υποστήριξε ότι η «αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων» θα ενισχύσει τα κονδύλια που διατίθενται για τα σχολικά κτίρια.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Θ. Λιβάνιου, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ξανά ότι το πρόβλημα είναι οξύ και εκτεταμένο και επισήμανε πως υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, να υπάρχει και κίνδυνος να χαθούν προθεσμίες.
Από αυτή την άποψη κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες και να αρθούν εμπόδια και γραφειοκρατίες για να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη κατάσταση των κτιριακών υποδομών των Ειδικών Σχολείων στην Κρήτη.