Νέο πεδίο πολέμου αποτελεί η Ερυθρά Θάλασσα από τα ξημερώματα της Παρασκευής αφού ΗΠΑ και Βρετανία βομβάρδισαν θέσεις των Χούθι στην Υεμένη.
ΗΠΑ και Βρετανία ανέφεραν ότι στόχος τους δεν είναι η κλιμάκωση στην περιοχή αλλά η ασφαλής διέλευση των πλοίων και η «ελεύθερη ροή» του εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Yemen's Hodeidah tonight during US and UK airstrikes against Houthis. pic.twitter.com/PEh4Onj3H1
— Clash Report (@clashreport) January 12, 2024
Τα πυραυλικά πλήγματα εξαπολύθηκαν από αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχιο των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε το γεγονός. «Τα πλήγματα έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα — συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.
«Οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση δεν θα μείνει χωρίς ανταπόδοση. Και αυτή δεν θα είναι της τάξης της επιχείρησης που έγινε πρόσφατα, με 24 drones και πυραύλους, αλλά πολύ μεγαλύτερη», προειδοποίησε ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούθι κατά τη διάρκεια ομιλίας του μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Μασίρα.
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Χούθι, ο Χουσέιν αλ Έζι, σύμφωνα με ΜΜΕ των σιιτών ανταρτών.
«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακριβά και να υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή», διεμήνυσε.
AI Translated version of the statement released by Houthi Leader Abdul-Malik al-Houthi#Yemen #Houthi #UnitedStates #UnitedKingdom https://t.co/fPVyS9P5W4 pic.twitter.com/cCfVmRyTkD
— Raw Reporting (@Raw_Reporting) January 11, 2024
Σύμφωνα με το Reuters, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς και Ολλανδία στηρίζουν την επιχείρηση και προσπάθησαν να παρουσιάσουν τα χτυπήματα ως μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.
Κοινό ανακοινωθέν
Κοινό ανακοινωθέν για την επίθεση σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη εξέδωσαν ΗΠΑ–Βρετανία και σύμμαχοί τους, ενώ οι σιίτες αντάρτες διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ.
Πιο συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους υποστήριξαν πως σκοπός τους είναι« να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα», καθώς οι Χούθι πολλαπλασίασαν τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις τους σε αυτή την περιοχή, που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο.
«Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Βρετανίας.
Ωστόσο, συμπληρώνεται στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία, πως «δεν θα διστάσουμε να υπερασπίσουμε ζωές και να προστατεύσουμε την ελεύθερη ροή των εμπορευμάτων» αν οι «απειλές» συνεχιστούν.
Εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές πάντως πως το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα», κατ’ αυτόν, πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων του κινήματος σε διάφορες πόλεις.
«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα (…) στόχος (των Χούθι) ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter).
Αντιδράσεις από Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ
Η διπλωματία της Ρωσίας γνωστοποίησε σήμερα πως ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητήσει για τα πυραυλικά πλήγματα στην Υεμένη.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «καταδικάζει σθεναρά» τα πυραυλικά πλήγματα.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης», τόνισε ο κ. Καναάνι.
«Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων».
Η σιιτική ένοπλη παράταξη Χεζμπολάχ του Λιβάνου καταδίκασε επίσης την επίθεση εναντίον των Χούθι.
Η Χεζμπολάχ, που θεωρείται – όπως και οι Χούθι – προσκείμενη στο Ιράν, πρόσθεσε πως «η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».
Η επίθεση
Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι πολλαπλασίασαν τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ήταν «περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σούνακ.
«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Χούθι συνέχισαν να διεξάγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων μόλις αυτή την εβδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί (…) Αναλάβαμε έτσι περιορισμένη, απαραίτητη και αναλογική δράση σε κατάσταση νόμιμης άμυνας», πρόσθεσε ο κ. Σούνακ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας διεξήγαγαν «επιτυχή» πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, ανέφερε παράλληλα σε δική του ανακοίνωση ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Τα πλήγματα έπληξαν αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις σε πόλεις υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι, ειδικά στην πρωτεύουσα Σανάα, στην Χοντάιντα, λιμάνι στρατηγικής σημασίας, στη Σαάντα και στην Τάιζ, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους αντάρτες, και αξιωματούχους του κινήματος.
Ποιοι είναι οι Χούθι
Οι Χούθι είναι μια ένοπλη οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν και εμφανίστηκε ως αντιπολίτευση στον επί μακρόν κυβερνώντα πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ τη δεκαετία του 1990. Οργάνωσαν διαδηλώσεις στους δρόμους κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Υεμένη, που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Σάλεχ στο αποκορύφωμα της «Αραβικής Άνοιξης» το 2011.
Στη συνέχεια, η οργάνωση απέκτησε τον έλεγχο μεγάλων εδαφικών εκτάσεων της Υεμένης. Οι δυνάμεις των Χούθι κατέλαβαν τμήματα της πρωτεύουσας Σαναά το 2014, πριν καταλάβουν το προεδρικό μέγαρο τον Ιανουάριο του 2015. Τον Φεβρουάριο ανέλαβε τον έλεγχο της κυβέρνησης, ανατρέποντας τον διάδοχο του Σάλεχ, Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι.
Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επενέβη στις 25 Μαρτίου 2015 και άρχισε αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη σε μια προσπάθεια να σταματήσει την προέλαση των Χούθι. Σήμερα, οι Χούθι ελέγχουν τη Σαναά και όλη τη βόρεια Υεμένη, εκτός από την επαρχία Μαρίμπ.