Candiadoc: Στο στόχαστρο του Μητσοτακέικου με αγωγή Δημητριάδη – Ζητεί 200.000 € που μπορεί να γίνουν… 1 εκατ. €!

Σε αγωγή σε βάρος του Candiadoc.gr προχώρησε ο ανιψιός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και επί χρόνια Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών. Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει στοχοποιήσει εδώ και καιρό το Candiadoc, με αφορμή την υπόθεση της χρήσης του φερόμενου ως δικού του τηλεφώνου για την επιμόλυνση με το Pretador 11 άλλων δημοσίων προσώπων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και αυτό το επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Ηρακλείου και πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ, Μιχάλη Καραμαλάκη.

Ο κ. Δημητριάδης με μια αγωγή SLAPP (*), ζητάει από το Candiadoc, 200.000 ευρώ, ποσό το οποίο όμως μπορεί να φτάσει και το 1 εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τις αξιώσεις του, εφόσον φυσικά κερδίσει την υπόθεση! Ούτως ή άλλως το ποσό των 200.000 είναι μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό που ζητάει με την αγωγή που έχει καταθέσει σε βάρος του Reporters United (150.000 ευρώ) και λίγο μικρότερο από την ΕΦ.ΣΥΝ. (250.000) που αποκάλυψαν την υπόθεση των υποκλοπών και την ενδεχόμενο εμπλοκή του πρωθυπουργικού γραφείου και της ΕΥΠ!

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι ενώ οι πληροφορίες που ανάρτησε το Candiadoc δεν ήταν πρωτογενείς αλλά αναδημοσιεύσεις από ρεπορτάζ άλλων μέσων, ο πρώην διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, στοχοποιεί το Candia, υπονοώντας μάλιστα στην αγωγή ότι λόγω της μεγάλης απήχησης των κειμένων του έχει και… αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα!

Αλλά δεν είναι μόνο τα 200.000 ευρώ που ζητάει, καθώς αξιώνει:

-Για κάθε μέρα που θα καθυστερούμε τη δημοσίευση της απόφασης (προϋποθέτει ότι θα είναι αρνητική για το site) χρηματική ποινή 1.000 € και μέχρι του ποσού των 50.000

-Να αφαιρέσουμε 4 αναρτήσεις που τον αφορούν, με χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε μέρα που καθυστερήσουμε να αφαιρέσουμε την κάθε ανάρτηση και μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ για την κάθε μία! Δηλαδή, άλλες… 200.000 ευρώ!

-Να παραλείψουμε τις αναφορές στο πρόσωπό του (δυσφημιστικές τις θεωρεί εκείνος). Σε κάθε αναφορά που θα θεωρεί δυσφημιστική ζητά να μας επιβάλλει το δικαστήριο πρόστιμο 100.000 ευρώ! Δηλαδή, αν κάνουμε 5 αναρτήσεις που θα θεωρήσει συκοφαντικές θα ζητήσει… 500.000 ευρώ!

Με άλλα λόγια ο κ. Δημητριάδης ζητάει από το Candiadoc ποσά που μπορεί να ξεπεράσουν και το… 1 εκατομμύριο ευρώ! Σα να άκουσε πρώτη φορά η ελληνική κοινωνία, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο και μόνο από το Candiadoc για την υπόθεση των υποκλοπών… (Είναι φανερό από την αγωγή ότι και αυτό το κείμενο ο κ. Δημητριάδης μπορεί να το θεωρήσει δυσφημιστικό και να καταθέσει ή να το συμπεριλάβει στην αγωγή… Για να κατανοήσουμε και τον στόχο μιας τέτοιας αγωγής).

Η αγωγή έχει οριστεί να συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 13 Φεβρουαρίου 2025.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι ο κ. Δημητριάδης είχε στείλει και δυο εξώδικα. Μάλιστα στην ανάρτηση του πρώτου έκανε… αγωγή για τις αναφορές μας, συμπεριλαμβάνοντας τις αξιώσεις του στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Η παραίτηση και οι αγωγές

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Δημητριάδης δεν είναι απλώς ένας συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ο γιός της μεγαλύτερης αδερφής του και ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Ήταν σύμβουλός του τότε που ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ ανάλογη θέση είχε όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τις 5 Αυγούστου του 2022 που παραιτήθηκε ή αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ήταν ΓΓ στον πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του Reporters United και της ΕφΣυν. για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς και την επιβεβαίωση της παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), ο ανιψιός του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης υπέβαλε στις 5 Αυγούστου την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τους χειρισμούς της Υπηρεσίας. Την ίδια μέρα παραιτήθηκε και ο Παναγιώτης Κοντολέων από το αξίωμα του διοικητή της ΕΥΠ.

Την ημέρα της παραίτησής του ο κ. Δημητριάδης κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Reporters United, της ΕφΣυν και των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Θανάση Κουκάκη, στρεφόμενος κατά των αποκαλύψεων της δημοσιογραφικής έρευνας και απαιτώντας από όλους τους εναγομένους ένα ποσό που συνολικά ξεπερνά το μισό εκατ. ευρώ (150.000 ευρώ από το Reporters United, 250.000 ευρώ από την ΕφΣυν και 150.000 ευρώ από τον Θανάση Κουκάκη).

(*) Ο όρος SLAPP αναφέρεται σε αβάσιμες μηνύσεις (ή αγωγές) που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό (για παράδειγμα μια επιχείρηση ή ένα υψηλά ιστάμενο δημόσιο πρόσωπο) ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα, οργανισμούς και δημοσιογράφους, που εκφράζουν κριτική σχετικά με ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος. Σκοπός τέτοιων μηνύσεων δεν είναι να κερδηθεί η δικαστική υπόθεση, αλλά ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άσκηση πολλών αγωγών του ίδιου ενάγοντος κατά του ίδιου εναγόμενου, αφορουσών ακόμη και το ίδιο άρθρο, ή η καταχρηστική εναγωγή δημοσιογράφου, ιδίως σε περιπτώσεις δημοσίευσης στο διαδίκτυο, ενώπιον αλλοδαπού δικαστηρίου.

Για τον λόγο τούτο συστάθηκε τον Μάρτιο του 2021 το Expert Group Αgainst SLAPP, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα φόρουμ που θα παράσχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ειδική γνώση και πρακτική εμπειρία προς αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που απειλεί την δημοκρατική δημόσια συμμετοχή των πολιτών της ΕΕ, με την λήψη νομοθετικών και μη μέτρων προς αντιμετώπιση της φίμωσης του τύπου. Δεν μπορεί παρά να χαιρετίσει κανείς αυτήν την πρωτοβουλία και τη συμμετοχή της Ελλάδας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η ελλιπής προστασία της ελευθερίας της έκφρασης από την ελληνική νομολογία έχει οδηγήσει επανειλημμένως στην καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ. Η ελεύθερη συζήτηση επί των δημοσίων θεμάτων θα εξασφαλίσει την ελεύθερη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και θα ικανοποιήσει το αίτημα για διαφάνεια και συνέπεια, το οποίο προβάλλει επιτακτικότερο τη σημερινή εποχή, που η παραπληροφόρηση κυριαρχεί.

(απόσπασμα από κείμενο της νομικού Χριστίνας Aντ. Βρεττού, που είναι Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου,
Member of the Expert Group against SLAPP)

Δείτε την πρώτη σελίδα (από τις 39 συνολικά) της αγωγής και τις αξιώσεις του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί