Η μέχρι πρότινος εισαγγελέας της ΕΥΠ εμφανιζόταν να εγκρίνει παρακολουθήσεις με φρενήρη ρυθμό, καθώς οι παρακολουθήσεις που είχαν εγκριθεί και γίνονταν από τότε που ανέλαβε καθήκοντα αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από 60 (!) εγκρίσεις την ημέρα.
Απαλλάχτηκε από τον πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος της για το σκάνδαλο των υποκλοπών η μέχρι πρότινος εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.
Ο πειθαρχικός έλεγχος αφορούσε την έγκριση που έδωσε η Β. Βλάχου για τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ieidiseis.gr, η πειθαρχική έρευνα σε βάρος της πρώην εισαγγελέα ΕΥΠ αρχειοθετήθηκε, με απόφαση της προέδρου της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου, αντιπροέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ελένης Φραγκάκη.
Απαλλακτική πρόταση για την αναφορά Τζανερίκου κατά της Βασιλικής Βλάχου, η οποία έγινε δεκτή από την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ελένη Φραγκάκη, είχε κάνει η αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Ευδοκία Πούλου, η οποία με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου κατέλαβε τη θέση της κ. Βλάχου στην ΕΥΠ.
Όπως έγραφε η ΑΥΓΗ, η Β. Βλάχου εμφανιζόταν να εγκρίνει παρακολουθήσεις με φρενήρη ρυθμό, καθώς οι παρακολουθήσεις που είχαν εγκριθεί και γίνονταν από τότε που ανέλαβε καθήκοντα αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από 60 (!) εγκρίσεις την ημέρα.
Εις βάρος της είχε διαταχθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 πειθαρχικός έλεγχος με εντολή του τότε αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του τριμελούς συμβουλίου Επιθεώρησης Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Την πειθαρχική δίωξη της Β. Βλάχου είχε ζητήσει και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος σε δήλωσή του είχε αναφέρει: «Επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα εάν η αρμόδια εισαγγελέας διερεύνησε την πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την άρση του απορρήτου ή απλώς περιέβαλε με το κύρος τής δικαστικής Αρχής τις εκτιμήσεις και τις ενέργειες της ΕΥΠ, εάν προέβη ή μη σε καταχρηστική και αυθαίρετη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, καθώς και εάν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ που συνέταξαν τη σχετική εισήγηση παρέβησαν το καθήκον τους, με αποτέλεσμα την πολλαπλή παραβίαση του ρυθμιστικού πλαισίου περί απορρήτου. Κάθε άλλη προσέγγιση θα συνιστά καταφανή παράβαση της αρχής της νομιμότητας, που οριοθετεί το καθήκον διερεύνησης και δίωξης των ποινικών αδικημάτων».