Οι Παλαιστίνιοι σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη πραγματοποιούν γενική απεργία μετά τη δολοφονία του ανώτερου ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι, στον Λίβανο.
Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Τρίτης (2/1).
Υπό τον φόβο κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου λόγω της δολοφονίας του αλ-Αρούρι, η δύναμη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση και προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση θα μπορούσε να αποδειχθεί «καταστροφική».
Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο να στείλουν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους από τη Γάζα στο Κονγκό και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, καθώς ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κάνει λόγο για εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τη Γάζα.
Η Γαλλία χαρακτήρισε προκλητικές τις δηλώσεις που ζητούν τη βίαιη εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα και την επιστροφή των Εβραίων εποίκων στο πολιορκημένο έδαφος.
«Η Γαλλία καταδικάζει τα σχόλια του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ. Καλούμε το Ισραήλ να απέχει από τέτοιες προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες είναι ανεύθυνες και τροφοδοτούν τις εντάσεις», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του μετά τη δήλωση του Μπεν-Γβιρ τη Δευτέρα (1/1) και του Σμότριτς την Κυριακή (31/12/23).
Ο Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος υπέρ των εποίκων Εβραϊκή Ισχύς, είχε ζητήσει τη Δευτέρα (1/1) να επιστρέψουν οι Εβραίοι έποικοι στη Γάζα «μετά το τέλος του πολέμου και να ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να μεταναστεύσει. Αντίστοιχες δηλώσεις είχε ο επίσης ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών.
Η εκδίωξη ενός πληθυσμού εκτός της περιοχής όπου διαμένει απαγορεύεται από τις Συμβάσεις της Γενεύης, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χαρακτηρίζει «τον εκτοπισμό ή την αναγκαστική μεταφορά ενός πληθυσμού» έγκλημα πολέμου.
Περισσότεροι από 22.300 οι νεκροί στη Γάζα
Τουλάχιστον 22.313 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 57.296 έχουν τραυματιστεί, κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου, μέτά τις επιθέσεις της Χαμάς.
Οι ασταμάτητοι βομβαρδισμοί συνεχίζουν να πλήττουν τη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, ενώ οι ισραηλινές μπουλντόζες βρίσκονται σε γεωργική γη δημιουργώντας μια «νεκρή ζώνη» και συμπιέζουν τους εκατομμύρια αμάχους σε όλο και μικρότερη περιοχή του παλαιστινιακού θύλακα.
Επικεφαλής Μοσάντ: Οσοι συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου θα πεθάνουν
Mήνυμα σε όσους συμμετείχαν, με οποιονδήποτε τρόπο, στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ έστειλε ο διευθυντής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι, στη Βηρυτό.
Μιλώντας στην κηδεία του πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Ζβι Ζαμίρ, ο Μπαρνέα αν και δεν αναφέρθηκε ευθέως στη δολοφονία του αξιωματούχου της Χαμάς είπε: «Κάθε μάνα Αραβα θα πρέπει να μάθει ότι αν ο γιος της ήταν συνεργός στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, το αίμα του είναι [στα δικά του χέρια]».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Αλ-Αρούρι. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Jerusalem Post, αφού μισή ημέρα πέρασε χωρίς η Χεζμπολάχ να προβεί σε αντίποινα, ενδεχομένως κάνει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να αισθάνονται πιο σίγουροι.
«Και σήμερα, που βρισκόμαστε στη δίνη ενός πολέμου, η Μοσάντ, όπως και πριν από 50 χρόνια, είναι υποχρεωμένη να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με τους δολοφόνους που εισέβαλαν […] αλλά και με τους οργανωτές», είπε ο Μπαρνέα και πρόσθεσε:
«Αυτό θα πάρει χρόνο, όπως πήρε χρόνο μετά τη σφαγή στο Μόναχο, αλλά το μακρύ μας χέρι θα τους φτάσει σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρεθούν».