Το ευχαριστήριο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ένα tweet του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας εκθέτει για άλλη μία φορά την κυβέρνηση σε σχέση με την αποστολή ελληνικών όπλων στην Ουκρανία.

Όπως τον Μάιο του 2022 οι Έλληνες πολίτες έμαθαν από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ότι η χώρα μας έστειλε όπλα στην Ουκρανία, έτσι και τώρα μαθαίνουν ότι έχουμε στείλει – μεταξύ άλλων – πυραύλους FIM-92 Stingers.

Αρκούσε μόνο ένα ευχαριστήριο tweet του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας για να εκθέσει την κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι λειτουργεί παρασκηνιακά ακόμα και σε θέματα εθνικής ασφάλειας και εθνικής άμυνας που αν μη τι άλλο απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς και σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν δύο χρόνια τώρα τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν εντόνως ότι η εθνική άμυνα της χώρας δεν αποδυναμώνεται από όπλα «πρώτης γραμμής», ισχυριζόμενοι πως όσα στέλνονται στην Ουκρανία είναι παλιά όπλα που δεν χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, η αλήθεια αποδεικνύεται ότι είναι διαφορετική.

Προχθές, Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανάρτησε ένα tweet στον επίσημο λογαριασμό του ως «Ημερολόγιο Advent Ουκρανίας: Ημέρα 19» (το ημερολόγιο Advent είναι ένα ημερολόγιο που μετρά τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα), το οποίο ανέφερε: «Σήμερα, σας παρουσιάζουμε το φορητό σύστημα αεράμυνας FIM-92 Stinger. Πολλοί από τους συμμάχους μας έχουν δωρίσει Stingers στον #UAarmy, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας (@Defensie), Γερμανία (@BMVg_Bundeswehr), Ηνωμένες Πολιτείες (@DeptofDefense), Λιθουανία (@Lithuanian_MoD), Λετονία (@AizsardzibasMin), Ιταλία (@MinisteroDifesa), Δανία (@Forsvarsmin), και η Ελλάδα (@Hellenic_MOD). Είμαστε ευγνώμονες για την αμέριστη υποστήριξή τους από τις πρώτες μέρες της ολοκλήρωσης της εισβολής. Στα ικανά χέρια των πολεμιστών μας, οι Stingers καταρρίπτουν αποτελεσματικά ρωσικά ελικόπτερα, αεροπλάνα και πυραύλους».

tweet_8f30d.jpg

Το γεγονός ακριβώς ότι το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ευχαριστεί δημόσια τις προαναφερθείσες χώρες αποδεικνύει ότι οι πύραυλοι Stingers είναι αξιόμαχοι και σύγχρονοι πύραυλοι, εκθέτοντας πανηγυρικά την ελληνική κυβέρνηση που υποστηρίζει τόσους μήνες το αντίθετο.

Το tweet του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας θέτει, ουσιαστικά, μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων, τα οποία απαιτούν άμεσες και δημόσιες απαντήσεις.

  • Πόσους πυραύλους Stinger έχει η Ελλάδα;
  • Πόσους στείλαμε στην Ουκρανία;
  • Σε ποιες ημερομηνίες δόθηκαν;
  • Αντικαταστάθηκαν από κάποιους άλλους κι αν ναι από ποιους;
  • Τι άλλα όπλα έχει δώσει η χώρα μας στην Ουκρανία;
  • Θα στείλουμε κι άλλα κι ναι, πότε;

Τα χαρακτηριστικά των πυραύλων FIM-92 Stringer

Το FIM-92 Stinger είναι ένα φορητό αντιαεροπορικό σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την δεκαετία του ’70. Το όπλο σχεδιάστηκε από την General Dynamics και κατασκευάστηκε από την Raytheon Missile Systems. Το σύστημα υπηρετεί από το 1981 (τότε δεύτερη γενιά) μέχρι και τώρα (τέταρτη γενιά). Το Stinger σχεδιάστηκε για να εμπλέκεται γρήγορα επιθετικά αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό υψόμετρο. Το σύστημα είναι επίσης αρκετά φονικό εναντίων επιθετικών ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροσκαφών.

Το Stinger αποτελεί μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τους πυραύλους πρώτης γενιάς Redeye, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν πριν τον Stinger εναντίων εναέριων στόχων. Συγκρίνοντας τον Stinger με τον προκάτοχό του, ο πύραυλος έχει αυξημένη ταχύτητα, εμβέλεια και βελτιωμένη ανθεκτικότητα εναντίων αντιμέτρων. Μπορεί επίσης να ταυτοποιήσει συμμαχικά εναέρια οχήματα. Ο FIM-92 Stinger πύραυλος χρησιμοποιεί πλοήγηση υπέρυθρων και είναι λειτουργικός σε μέγιστη εμβέλεια 8 χιλιομέτρων.

Ο εκτοξευτής αποτελείται από τον σωλήνα εκτόξευσης, το Batter Coolant Unit (BCU), ξεχωριστή μονάδα λαβής, στόχου και ανιχνευτή φιλικών οχημάτων (Identification Friend or Foe – IFF). Το BCU χρησιμοποιείται ως σύστημα στόχευσης, δίνει ενέργεια στον πύραυλο και ψύχει τον ανιχνευτή υπέρυθρων πριν την εκτόξευση. Ο σωλήνας εκτόξευσης, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από υαλοβάμβακα, κρατάει τον Stinger πύραυλο. Και οι δύο του άκρες είναι σφραγισμένες με εύθραυστους δίσκους. Ο μπροστά δίσκος είναι διάφανος σε υπέρυθρη ακτινοβολία.

Όπως οι περισσότεροι πύραυλοι έτσι και ο Stinger αποτελείται από τμήμα πλοήγησης, την εκρηκτική κεφαλή και το τμήμα προώθησης. Το τμήμα πλοήγησης αποτελείται από μία ‘μύτη’ ανίχνευσης (seeker nose), το συγκρότημα πλοήγησης και τα πτερύγια ελέγχου. Ο ανιχνευτής (seeker) παρακολουθεί την πηγή της υπέρυθρης ακτινοβολίας και το σήμα επεξεργάζεται από το συγκρότημα πλοήγησης και το τμήμα των κεφαλών. Το τμήμα προώθησης περιλαμβάνει τον κινητήρα πτήσης και την ‘ουρά’ με τον κινητήρα εκτόξευσης. Ο Stinger χρησιμοποιεί πυραυλοκινητήρα στερεού καυσίμου για προώθηση δύο φάσεων (boost και sustain). Η φάση ώθησης (boost), σπρώχνει τον πύραυλο με μέγιστη ταχύτητα και έπειτα ο πύραυλος πετάει με συνεχής ταχύτητα (sustained – δεύτερη φάση) προς τον στόχο. Τα πτερύγια της ουράς είναι διπλωμένα μέχρι την εκτόξευση και ανοίγουν στην εκδίωξη του πυραύλου από την σωλήνα. Οι πύραυλοι Stinger έχουν μακροζωία 10 χρόνων, ενώ δεν απαιτούν συντήρηση κατά την περίοδο αυτήν.

Ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευτεί από έναν χειριστή, αν και συνήθως υπάρχει και ένας παρατηρητής για γρηγορότερη ταυτοποίηση του στόχου. Στον αμερικανικό στρατό, η ομάδα αποτελείται από δύο άντρες εξοπλισμένους με 6 πυραύλους Stinger και ένα HMMWV 4×4 ευκίνητο όχημα.

Από το 1986, ο Stinger έχει χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια του Σοβιετικού Πολέμου στο Αφγανιστάν από Αφγανούς πολεμιστές. Τα αντιαεροπορικά συστήματα λειτούργησαν εξαιρετικά καλά. Καταγραφές αναφέρουν πως οι Stinger κατέρριψαν περισσότερα από 250 σοβιετικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Επιπλέων, παρά την περιορισμένη εκπαίδευση των Αφγανών μαχητών, περισσότερο από το 80% των εκτοξεύσεων ήταν επιτυχημένες. Το αντιαεροπορικό σύστημα χρησιμοποιήθηκε και σε άλλους πολέμους ανά τον κόσμο.

Το αντιαεροπορικό σύστημα Stinger έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες στρατιωτικές πλατφόρμες όπως το Avenger και το M6 Linebacker. Έχει χρησιμοποιηθεί και σε ελικόπτερα για εναέρια αυτοάμυνα.

πηγή: ieidiseis

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί