Αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με την οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται χιλιάδες καρκινοπαθείς με την ανοχή του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας έδωσε μιλώντας στο Mega ο διευθυντής Συντονιστής Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού του «Αλεξάνδρα» Γιώργος Πισσάκας.
Κρίσιμο εργαλείο για να σπρωχθούν οι καρκινοπαθείς στον ιδιωτικό τομέα είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις στα δημόσια νοσοκομεία, ήδη από τις διαγνωστικές εξετάσεις (για μαστογραφία ως 5-6 μήνες, για αξονικές ή και μαγνητικές τομογραφίες, κτλ), στη συνέχεια για χειρουργείο προκειμένου να εξαχθεί ιστολογικό δείγμα και ακολούθως για την βιοψία σε αυτό το δείγμα (ακόμη και 1-1,5 μήνα), όπως περιέγραψε.
Τα τελευταία χρόνια, το μεγάλο «παιχνίδι» εις βάρος των ασθενών και των οικείων τους είναι οι ακτινοθεραπείες, όπως εξήγησε ο κ. Πισσάκας. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός στην Ελλάδα είχε μείνει πολύ πίσω στο Δημόσιο, στη συνέχεια με τα ΕΣΠΑ και τις δωρεές όλα τα κρατικά νοσοκομεία έχουν πολύ καλά ακτινοθεραπευτικά, αλλά «υστερούμε σε αριθμό, ανάγκη που έχει διαπιστώσει ο ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια. Και αποφασίστηκε για κάποιες πολύ ειδικές, ακριβές ακτινοθεραπείες ο ασθενής πάει και στα ιδιωτικά δωρεάν στα χαρτιά … ενώ για τις απλές ακτινοβολίες να έχει αναμονές, αν δεν πάει σε ιδιωτικό, που σου ζητούν εκτός από την νόμιμη αμοιβή του γιατρού και ένα αρκετά σημαντικό παράνομο ποσό … ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει πάρα πολλά, αλλά δεν ελέγχει γιατί ζητάνε το παράνομο».
«Αν ο ασθενής θέλει να κάνει «κάποια από τις σύγχρονες θεραπείες, ενώ θα έπρεπε να είναι πολύ φθηνότερο, συνολικά θα του κοστίσει 2.000-3.000 ευρώ. Αν μάλιστα κάνει πιο ειδικές, όπως οι στερεοτακτική ακτινοχειρουργική, τις 3.000-5.000 ευρώ. Παράνομο, όλο, δυστυχώς. Ο νόμος και ο ΕΟΠΥΥ ορίζουν ότι ο ασθενής δεν πληρώνει τίποτα για τις στερεοτακτικές τεχνικές. Αλλά τα δίνει, στα ιατρικά κέντρα. Έχουν γίνει άπειρες εκκλήσεις στο υπουργείο, επερωτήσεις, κτλ. Η μόνιμη απάντηση είναι “θα ερευνήσουμε το θέμα” και “ερευνάται ακόμη”» σημείωσε ο κ. Πισσάκας.
«Ο ΕΟΠΥΥ από το 2012 και μετά καλύπτει όλες τις ακτινοθεραπείες και στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Για τις στερεοτακτικές ακτινοθεραπείες, μία πιο εξειδικευμένη μέθοδο για ειδικές περιπτώσεις, ο ασθενής και να πάει στο ιδιωτικό, δεν πληρώνει τίποτα. Παρ’ όλα αυτά το ιδιωτικό με κάποιους τρόπους του ζητάει 3.000-5.000 ευρώ. Αυτά, θα μπορούσε να τα ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ», πρόσθεσε.
«Το θέμα έχει καταγγελθεί πάρα πολλές φορές και από τους συλλόγους ασθενών», επεσήμανε ο κ. Πισσάκας, καταλήγοντας όπως ότι «όταν έχεις ψάξει στο Δημόσιο, δεν βρίσκεις, είσαι απελπισμένος, πας στο ιδιωτικό. Θα ξεπουληθείς. Δεν πρόκειται να κάνεις αναφορά, τη στιγμή που έχεις ανάγκη το ιδιωτικό και το γιατρό, για να σωθείς … το κράτος το ξέρει, ας ρωτήσει τους συλλόγους … Πριν δύο χρόνια από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) με όλους τους συλλόγους ασθενών, με υπογραφές του πρύτανη κ. Δημόπουλου και όλων των προέδρων των επιστημονικών εταιρειών, έγινε επίσημα καταγγελία, με τη λέξη “παράνομο” στο υπουργείο … αφορά όλα τα ιδιωτικά, απλώς είναι “κυμαινόμενο” το παράνομο».