Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την «ανάσχεση των μεγάλων κρίσεων»
Το ενδιαφέρον στη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2024 αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2023, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί – το αργότερο – τα μεσάνυχτα της Κυριακής και θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία – κατά παράδοση – λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η «Νίκη» και η Πλεύση Ελευθερίας, το καταψήφισαν, ενώ οι Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν.
Οι γενικοί εισηγτές των κομμάτων είναι οι Στυλιανός Πέτσας, Νικόλαος Παππάς, Παρασκευάς (Πάρις) Κουκουλόπουλος, Νικόλαος Καραθανασόπουλος, Βασίλειος Βιλιάρδος, Ιωάννης Κόντης, Ευτυχία (Έφη) Αχτσιόγλου, Δημήτριος Νατσιός και Αλέξανδρος Καζαμίας.
Ειδικοί εισηγητές των κομμάτων οι: Ξενοφών (Φώντας) Μπαραλιάκος, Διονύσιος Ακτύπης, Νεοκλής Κρητικός, Γεώργιος Κωτσός, Χρήστος Γιαννούλης, Γεώργιος Γαβρήλος, Αικατερίνη (Κατερίνα) Νοτοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Ελένη Βατσινά, Διαμάντω Μανωλάκου, Στυλιανός Φωτόπουλος, Αθανάσιος Χαλκιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Βορύλλας και Ελένη Καραγεωργοπούλου.
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:
Νίκος Παππάς: «Είμαστε 32οι στους 36 στην ανάπτυξη, πληρώνουμε 7 δισ. περισσότερο ΦΠΑ από το 2021, χάνουμε 40 δισ. από την πώληση των τραπεζών»
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2024, ενός προϋπολογισμού που «δεν απαντά στην κρίση ακρίβειας, στην κρίση χρέους, στη στεγαστική και κλιματική κρίση», όπως χαρακτηριστικά είπε, άσκησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς.
Επεσήμανε, απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι «επιμένετε να παρουσιάζετε ένα αναπτυξιακό θαύμα, ενώ η Ελλάδα είναι 25η στους 36 της Ευρώπης στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ την περίοδο 2019 – 2021 και 32η στους 36 στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «κανένα αναπτυξιακό θαύμα δεν έχει συμβεί και για αυτό τον λόγο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 55% της ευρωζώνης, όταν πριν την κρίση χρέους ήταν στο 70%».
Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αναφορές περί μείωσης των φόρων, ο Νίκος Παππάς αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κάνει ρεκόρ 27ετίας στους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς πλέον ανέρχονται στο 29% του ΑΕΠ, ενώ αν προσθέσουμε και τις εισφορές, το ποσοστό ανεβαίνει στο 43%». Ένα ακόμα στοιχείο που κατέθεσε αφορά τα έσοδα από ΦΠΑ, τα οποία «αυξήθηκαν κατά 40% από το 2021, 7 δισ. ευρώ παραπάνω δηλαδή».
Μιλώντας για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, υπογράμμισε ότι «η οδηγία που ενσωματώθηκε, σας είπε να προστατεύσετε την α’ κατοικία και τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και δεν το κάνατε, η οδηγία δεν ζήτησε ακατάσχετο λογαριασμό και εύνοια στους servicers αλλά το κάνατε. Έτσι αντιλαμβάνεστε τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους».
Ο Νίκος Παππάς προειδοποίησε για μία ακόμα φορά ότι η απόσυρση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών θα επιφέρει, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, ζημιές άνω των 40 δισ. ευρώ για το δημόσιο και κάλεσε σε άμεση συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, με τη συμμετοχή της διοίκησης του Ταμείου, όπως έχει ζητήσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εδώ και αρκετό καιρό.
Όπως τόνισε ο γενικός εισηγητής, «για εμάς η Ανάπτυξη δεν είναι απλά η μεγέθυνση του ΑΕΠ. Καταλήγοντας, ανέφερε: «Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Υπερψηφίζουμε την ανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή στην πορεία της χώρας».
• «Μνημείο κοινωνικής αδικίας ο Προϋπολογισμός για το ’24»: Βρείτε εδώ όλες τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την «ανάσχεση των μεγάλων κρίσεων»
Ο Νίκος Παππάς παρουσίασε την πρόταση του κόμματος για την ανάσχεση των μεγάλων κρίσεων, κατέθεσε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει προτάσεις:
Για την ανάσχεση της ακρίβειας
- «Προτείνουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων».
- «Προτείνουμε την αύξηση των μισθών του δημοσίου κατά 10%, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την αύξηση 7,5% στους συνταξιούχους ανεξαρτήτως ύπαρξης προσωπικής διαφοράς. Για να πλησιάσουν έστω τον πληθωρισμό τροφίμων.
- «Προτείνουμε τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% (0% για παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί)».
Για το φορολογικό
- «Προτείνουμε αφορολόγητο στις 10 χιλιάδες ευρώ για όλους, με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις. Προτείνουμε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους».
- «Προτείνουμε ενιαία προοδευτική φορολόγηση φυσικών προσώπων ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος. Προτείνουμε προοδευτικό συντελεστή και για τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρότερες, όπως έχει γίνει σε Βρετανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία».
Για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τα κόκκινα δάνεια
- «Προτείνουμε τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου».
- «Προτείνουμε την προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης. Η αντικειμενική αξία του υπό προστασία ακινήτου θα πρέπει να είναι ως 300 χιλιάδες ευρώ και το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα να φτάνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά 70%».
- «Προτείνουμε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων, για το κούρεμα και τη ρύθμισή τους».
Οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Κοινωνικά άδικο και αναπτυξιακά ανεπαρκή, χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος -την ομιλία του οποίου παρακολούθησε από τα έδρανα και ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης- κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «άγνοια κινδύνου».
«Είναι κοινωνικά άδικος, γιατί δημιουργεί πολύ μεγάλη δυσαναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων,χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακριβείας και δεν έχει ορατή διέξοδο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.Είναι ανεπαρκής γιατί υποτιμά την ανάπτυξη και εστιάζει μόνο στον τουρισμό και στο «real estate”, ενώ η κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου γιατί υποτιμά τους διεθνείς κινδύνους και κυρίως τον κίνδυνο ύφεσης στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι «τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την επιβολή οριζόντιων φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες και τα δωράκια στο κεφάλαιο».
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με εμφατικό τρόπο παραθέτει διαρκώς τον ισχυρισμό του « success story κραδαίνοντας αριθμούς, όμως είναι μόνο δικό της success story γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βιώνει το δικό της Γολγοθά απέναντι στην ακρίβεια».
«Η κυβέρνηση συνεχίζει το οικονομικό μοντέλο που μας χρεοκόπησε και θα μας χρεοκοπήσει ξανά» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, κατά την αρχική του τοποθέτηση στην συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2024 στην Ολομέλεια.
Ο κ. Βιλιάρδος παρατήρησε ότι «η Ελλάδα είναι μία πάμπλουτη χώρα που μπορεί εύκολα να ευημερήσει» αλλά «ο πλούτος της όμως προσελκύει πολλά αρπαχτικά, οπότε πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική, ειδικά όσον αφορά την οικονομία και την άμυνα της». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν έχει δρομολογήσει και δεν προβλέπεται μέχρι το 2025, όπως είπε, η εκπόνηση ενός ισολογισμού του κράτους ώστε να αξιολογεί όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία και στην υιοθέτηση του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος από το Δημόσιο, έτσι ώστε να ελέγχονται συστηματικά όλες οι δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Ο κ. Βιλιάρδος πρότεινε «ένα σύστημα εσόδων εξόδων με γραμμικό φόρο. Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με την απλοποίηση όλων των διαδικασιών. Αναφερόμενος σε οικονομικούς δείκτες, ο κ. Βιλιάρδος αντέκρουσε την κυβέρνηση που κάνει λόγο για ευημερία και ανάπτυξη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα χρεοκοπία.
Για άσκηση οικονομικής πολιτικής που είναι σύμμαχος της απληστίας ελαχίστων και σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας έκανε λόγο στη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2024, η γενική εισηγήτρια της ΚΟ Νέα Αριστερά, Έφη Αχτσιόγλου. Το κυβερνητικό αφήγημα διευρυνόμενης ευμάρειας υφίσταται, αλλά για ελάχιστους, οι έχουν δει στην περίοδο των πολλαπλών κρίσεων, μια πρωτόγνωρη κερδοφορία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία πιέζεται περισσότερο είπε η κυρία Αχτσιόγλου, η οποία κατέθεσε στοιχεία έρευνας που δείχνει ότι 7 στους 10 Έλληνες αισθάνονται και δηλώνουν φτωχοί, ένα ποσοστό που -όπως είπε- είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη.
«Μήπως οι Έλληνες είναι ανίκανοι να βιώσουν τα ευεργετήματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης;», αναρωτήθηκε η κυρία Αχτσιόγλουμ σύμφωνα με την οποία η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική οικονομία παραμένει αθωράκιστη εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων, τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι βήματα οπισθοδρόμησης με ένα παρωχημένο μοντέλο που εγκλωβίζει τις υπαρκτές δυνατότητες της χώρας, ενώ η συντριπτική μερίδα των πολιτών συμπιέζεται περισσότερο, το πραγματικό της εισόδημα συρρικνώνεται, και γι’ αυτό βιώνει την ακραία ανασφάλεια. Κλείνοντας, η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να βάζει σε προτεραιότητα τους πολλούς.