Το Ισραήλ συνεχίζει την εισβολή και τους βομβαρδισμούς στη νότια Γάζα

Τα ισραηλινά άρματα μάχης προσπαθούν τη Δευτέρα να προωθηθούν δυτικότερα στη μάχη τους κατά της Χαμάς μέσα και γύρω από το Χαν Γιουνίς, την κύρια πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, καθώς αξιωματούχοι του ΟΗΕ επανέλαβαν τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Οι μάχες στο Χαν Γιουνίς έρχονται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επί δύο και πλέον μήνες πολεμική του προσπάθεια στο νότο, αφού σφυροκόπησε τη βόρεια Γάζα και έδιωξε την πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα από τα σπίτια τους.

Εν μέσω αναφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μια “καταστροφική” κατάσταση της υγείας στη Γάζα, Παλαιστίνιοι ακτιβιστές κάλεσαν σε παγκόσμια απεργία τη Δευτέρα, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας να πιεστεί το Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός.

«Ήρθε η ώρα – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ», προέτρεψε ένα κάλεσμα. Αλλά δεν ήταν σαφές αν η προσπάθεια θα έβρισκε απήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο ή θα είχε αντίκτυπο στα πολεμικά σχέδια του Ισραήλ.

Η Γενική Συνέλευση των 193 μελών των Ηνωμένων Εθνών είναι πιθανό να ψηφίσει την Τρίτη ένα σχέδιο ψηφίσματος που απαιτεί κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν διπλωμάτες. Την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η ψήφος των ΗΠΑ επικρίθηκε από τους Άραβες υπουργούς Εξωτερικών την Κυριακή σε μια διεθνή διάσκεψη στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, το οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της κατάπαυσης του πυρός στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από τη μεριά του δήλωσε ότι «δεν θα εγκαταλείψε»” την έκκληση για κατάπαυση του πυρός. «Κάλεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας να πιέσει να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή και επανέλαβα την έκκλησή μου για την κήρυξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Δυστυχώς, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να το πράξει, αλλά αυτό δεν το καθιστά λιγότερο αναγκαίο».

Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως έγιναν σφοδρά αεροπορικά πλήγματα στη Χαν Γιούνις, νέο επίκεντρο του πολέμου, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, έτερη ένοπλη οργάνωση που δρα κυρίως στη Γάζα, έκανε λόγο για σκληρές μάχες σε τομέα της πόλης της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι ανατίναξε σπίτι μέσα στο οποίο ισραηλινοί στρατιώτες έψαχναν υπόγεια σήραγγα.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο σήμερα για εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα και χθες για «μανιασμένες» μάχες σε τομείς της πόλης της Γάζας και της Χαν Γιούνις, όπου παλαιστίνιοι μαχητές «βγαίνουν από υπόγειες σήραγγες», πυροδοτούν «εκρηκτικά» και εκτοξεύουν «αντιαρματικές ρουκέτες».

«Δεν θέλω να πω ότι χρησιμοποιούμε όλη μας τη δύναμη, αλλά χρησιμοποιούμε μεγάλη δύναμη και εξασφαλίζουμε σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε χθες Κυριακή ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

Ο επίσημος απολογισμός των απωλειών του ισραηλινού στρατού ξεπέρασε σήμερα τους 100 νεκρούς -έφθασε τους 101-, ανέφερε το γενικό επιτελείο.

«Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία»

Ο άμαχος πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι στριμωγμένος σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο την ώρα που το σύστημα υγείας απειλείται να «καταρρεύσει», προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, σχεδόν 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακο αφότου άρχισε η επίθεση του στρατού του Ισραήλ, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

Στη Γάζα, οι βομβαρδισμοί μετατρέπουν σε συντρίμμια ολόκληρες συνοικίες κι ο πληθυσμός προσπαθεί απελπισμένα να ξεφύγει κινούμενος προς τον νότο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του.

Ο ισραηλινός στρατός έχει διατάξει τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδα της Γάζας να πάει σε «ασφαλείς ζώνες» για να ξεφύγει από τις εχθροπραξίες.

«Η μονομερής δήλωση της κατοχικής δύναμης σύμφωνα με την οποία περιοχές χωρίς υποδομές, τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες υγείας (…) είναι ‘ασφαλείς ζώνες’ δεν σημαίνει τίποτα», σχολίασε η συντονίστρια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς. Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει καμιά πρόθεση να ανανεώσει τη βίζα της Καναδής, στην οποία προσάπτει πως δεν είναι «αμερόληπτη».

Χιλιάδες Γαζαίοι φεύγουν όπως μπορούν – με αυτοκίνητα, φορτηγά, κάρα, ακόμα και με τα πόδια.«Πάμε από τη μια περιοχή στην άλλη και δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία», είπε με απελπισία ο Αμπού Μοχάμεντ καθ’ οδόν προς τη Ράφα.

Η πόλη στα -κλειστά- σύνορα με την Αίγυπτο έχει μεταμορφωθεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, εκατοντάδες σκηνές στήθηκαν βιαστικά με ξύλα, λινάτσες και υφάσματα.

Την ώρα που όπως στηλιτεύει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έχει «γονατίσει», ο διεθνής οργανισμός υιοθέτησε χθες απόφαση που ζητεί να χορηγηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακο.

Η ποσότητα των τροφίμων, των φαρμάκων και των καυσίμων που μπαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες, λέει ο ΟΗΕ, ενώ δεν διανέμονται παρά στη Ράφα.

Πλήγματα στη Συρία

Μετά την αποτυχία της προσπάθειας να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», αφού άσκησαν το βέτο τους οι ΗΠΑ, αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Τρίτη η Γενική Συνέλευση για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή δεν θα έκανε τίποτε άλλο πέρα από το να διαιωνίσει το πρόβλημα καθώς η Χαμάς είναι πάντα ζωντανή και σχεδιάζει να διαπράξει κι άλλες επιθέσεις όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο πόλεμος έχει επίσης κλιμακώσει τη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 260 Παλαιστίνιοι από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εβραίων εποίκων από την 7η Οκτωβρίου, κατά την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως και αλλού στην ευρύτερη περιοχή, με φόντο ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε τη νύχτα επιδρομές σε διάφορους τομείς προαστίων της Δαμασκού, της πρωτεύουσας της Συρίας, κατά το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στόχοι ήταν «εγκαταστάσεις της Χεζμπολά», του ένοπλου σιιτικού κινήματος του Λιβάνου.

Αν και δεν σχολίασε τα πλήγματα στα προάστια της Δαμασκού, ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, έκανε λόγο χθες Κυριακή για πυρά από τον Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ, που «ανταπέδωσαν» δυνάμεις του, και για επιδρομές εναντίον «πυρήνα» της Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς και του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξαν εξάλλου χθες Κυριακή το βράδυ πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και οι κυπριακές αρχές απέτρεψαν «ιρανικό» σχέδιο επίθεσης εναντίον «ισραηλινών και εβραϊκών στόχων» στην Κύπρο.

Πηγές προσκείμενες στην κυπριακή αστυνομία δήλωσαν στο AFP και στο ΚΥΠΕ πως συνελήφθησαν δυο πρόσωπα ιρανικής καταγωγής και ότι διενεργείται έρευνα για «υπόθεση τρομοκρατίας».

Εκπρόσωποι χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πέρασμα της Ράφα

Σχεδόν 12 απεσταλμένοι από τις χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να επισκεφθούν σήμερα τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, λίγες ημέρες αφού ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι χιλιάδες άνθρωποι στον υπό πολιορκία θύλακα «απλώς λιμοκτονούν».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οργανώνουν αυτή την επίσκεψη στη Ράφα, μέσω της οποίας εισέρχεται στη Γάζα περιορισμένος αριθμός ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων. Την ίδια ώρα το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας διαπραγματεύεται πάνω σε σχέδιο απόφασης που συνέταξαν τα Εμιράτα και το οποίο ζητεί από τις αντιμαχόμενες πλευρές «να επιτρέψουν τη χρήση όλων των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων οδών προς και δια μέσου της Γάζας» για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το σχέδιο προβλέπει εξάλλου τη δημιουργία μηχανισμού επίβλεψης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αρμόδιος για τον οποίο θα είναι ο ΟΗΕ.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο αυτό.

Η πρεσβεύτρια των ΗΑΕ στον ΟΗΕ Λάνα Νουσεϊμπέχ δήλωσε ότι στόχος της σημερινής επίσκεψης είναι «να μάθουμε από πρώτο χέρι τι χρειάζεται σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των Παλαιστινίων στη Γάζα». Η ίδια τόνισε ότι δεν πρόκειται για επίσημη επίσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν αντιπρόσωπο στο ταξίδι αυτό, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον καταψήφισε σχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο ζητούσε την κήρυξη άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ κατά την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στη Ράφα και εργάζονται συνεχώς προσπαθώντας να βελτιώσουν την κατάσταση επί του πεδίου», δήλωσε ο Νέιτ Έβανς εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Ο Έβανς πρόσθεσε ότι η αμερικανική διπλωματία «εξακολουθεί να αποφέρει αποτελέσματα» και ότι η Ουάσινγκτον «έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και εξακολουθεί να στηρίζει (την κήρυξη) ανθρωπιστικών παύσεων στη διάρκεια των οποίων μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι όμηροι και να σταλεί μαζική βοήθεια».

Η Γαλλία και η Γκαμπόν επίσης δεν στέλνουν αντιπροσώπους στη Ράφα.

«Κάλεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας να ασκήσει πιέσεις για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και επανέλαβα την έκκλησή μου για ανθρωπιστική εκεχειρία. Δυστυχώς, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να το κάνει», τόνισε ο Γκουτέρες σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες Κυριακή.

«Όμως αυτό δεν το καθιστά λιγότερο απαραίτητο. Υπόσχομαι: δεν θα τα παρατήσω», πρόσθεσε.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε ότι 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα από την Αίγυπτο χθες, ο ίδιος αριθμός με το Σάββατο. Επεσήμανε όμως ότι ο αριθμός αυτός είναι «πολύ κάτω» από τον ημερήσιο μέσο όρο των 500 φορτηγών που εισέρχονταν στον παλαιστινιακό θύλακα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.

«Δεν υφίστανται πλέον οι όροι για την αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», είχε σημειώσει ο Γκουτέρες την Παρασκευή. «Το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα δεν έχει σχεδιαστεί για εκατοντάδες φορτηγά και επικρατεί μποτιλιάρισμα».

Ο ΟΗΕ πιέζει να ανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ. Από την πλευρά του Ισραήλ έχει δεχθεί το πέρασμα αυτό να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια ελέγχων στα φορτηγά που εισέρχονται στη Γάζα, αλλά όχι για την είσοδό τους εκεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί