Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα.
Νέα μελέτη επιστημόνων στη Νεμπράσκα και τον Καναδά, διαπίστωσε ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές έδωσαν σε θηλυκά ποντίκια ένα διάλυμα λιναρόσπορου, ο οποίος περιέχει επίσης λιγνάνες, πολυφαινόλες που περιέχονται σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως είναι τα δημητριακά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, αλλά και στον καφέ.
Διαπίστωσαν ότι οι λιγνάνες του λιναρόσπορου, επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ των μικροοργανισμών του εντέρου και της έκφρασης των μικροRNAs (miRNAs) του μαστικού αδένα.
Ένα υποσύνολο αυτών των miRNAs, ρυθμίζει τα γονίδια που εμπλέκονται στον καρκίνο του μαστού, συμπεριλαμβανομένων γονιδίων που ελέγχουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την μετάσταση.
Τα τρωκτικά που έλαβαν λιναρόσπορο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
Οι ερευνητές είπαν ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Η συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Δρ. Elena Comelli, είπε: «Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, η μικροχλωρίδα γίνεται νέος στόχος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού μέσω διατροφικής παρέμβασης».
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι λιγνάνες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων και μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές έδωσαν ένα διάλυμα λιγνάνων λιναρόσπορου σε θηλυκά ποντίκια για τρεις εβδομάδες και διαπίστωσαν ότι προκάλεσαν μια αντίδραση στο τυφλό έντερο, ένα τμήμα του παχέος εντέρου που μοιάζει με θύλακα που χωρίζει το λεπτό και το παχύ έντερο.
Όταν ο λιναρόσπορος εισέρχεται στο μικροβίωμα του εντέρου, στέλνει σήματα στα miRNA στους μαστικούς αδένες που οδηγούν σε μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων του μαστού.
Η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, Δρ. Jennifer Auchtung, είπε: «Η μικροχλωρίδα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην τροποποίηση πολλών συστατικών της διατροφής μας και μπορεί να επηρεάσει την υγεία. Σε αυτή τη μελέτη, βρήκαμε συσχετίσεις μεταξύ διατροφής πλούσιας σε λιναρόσπορο, σύνθεση μικροχλωρίδας του τυφλού εντέρου και προφίλ miRNA στον μαστικό αδένα που ρυθμίζουν πολλές οδούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Microbiology Spectrum.