Την καταψήφιση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου» ανακοίνωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, εκφράζοντας την αντίθεση του Κόμματος, μιλώντας σήμερα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Όπως τόνισε, «το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα 76 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, ως αντάλλαγμα για τον πακτωλό δισ. ευρώ που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα από το επικαιροποιημένο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι “πράσινες” μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων και πιο ειδικά, μέσω της επιτάχυνσης των αλλαγών χρήσεων γης, οι επενδύσεις στον τουρισμό και στην αγροτική παραγωγή, αλλά και για την εμπορευματοποίηση των δασών και την παραπέρα “διείσδυση” των ΑΠΕ».
Το παρόν σχέδιο νόμου εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της αστικής πολιτικής για τη γη και τη χρήση της, δηλαδή τη στρατηγική της πλήρους εμπορευματοποίησης της γης. Πολιτική που ενιαία ασκήθηκε και ασκείται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.
Με το σχέδιο νόμου, συνέχισε, διευκολύνεται επίσης η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, ενώ η κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε κάθε είδους επιχειρηματίες που κερδοσκοπούν στη γη. Αυτά άλλωστε έχει απαιτήσει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών από το 2017, όπως και η Τράπεζα της Ελλάδας, ζητώντας να διευκολυνθούν οι επενδύσεις για τα μεγάλα εμβληματικά έργα. Αυτόν τον στόχο εξυπηρετούν και οι ψηφιακές υπηρεσίες, η κατάρτιση του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών κ.ά., σημείωσε.
Οι βελτιώσεις στο Κτηματολόγιο είναι αναγκαίες, με δεδομένα και τα προβλήματα που προέκυψαν από την προβληματική διαδικασία της κτηματογράφησης, ωστόσο υπογράμμισε ότι ο χαρακτήρας των διατάξεων όχι μόνο δεν επιλύει, αλλά ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα και δημιουργεί και νέα προβλήματα στον λαό και τα λαϊκά στρώματα.
Υπογράμμισε πως στην πραγματικότητα το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην κατεύθυνση που υλοποιείται όλο το προηγούμενο διάστημα, με πλήρη αναδιάρθρωση του συστήματος καταχώρησης και κατοχύρωσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα, ώστε να εξασφαλιστεί το κατάλληλο, ασφαλές και αποτελεσματικό περιβάλλον στην αγορά ακινήτων, για τη συγκέντρωση της γης, τις μεγάλες επενδύσεις real estate, για τα διάφορα έργα με τις αναγκαίες για το κεφάλαιο αλλαγές στις χρήσεις γης, για την εμπράγματη εξασφάλιση τραπεζών και λοιπών πιστωτών με τις μαζικές κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας κ.ά.
Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «με την υποχρεωτική χρήση της Πλατφόρμας Νομικού Ελέγχου Εγγραπτέων Πράξεων, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και εργολαβοποίηση των υπηρεσιών για τον νομικό έλεγχο των συμβολαιογραφικών και άλλων πράξεων και αιτήσεων, μέσω και των προωθούμενων προγραμματικών συμβάσεων με δικηγορικούς συλλόγους για την ανάθεση του ελέγχου αυτού σε πιστοποιημένους δικηγόρους.
Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, το e-Κτηματολόγιο , η ψηφιοποίηση των Υποθηκοφυλακείων και των αρχείων των Πολεοδομιών, όλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν κάνουν φτηνότερη και πιο ασφαλή τη λαϊκή στέγη. Το ψηφιακό κτηματολόγιο που “χαρτογραφεί” την ιδιοκτησία σε όλη τη χώρα θα δώσει ώθηση στους χιλιάδες πλειστηριασμούς από τις τράπεζες και στην αξιοποίηση ακινήτων από επενδυτές του real estate».
Όσες ψηφιακές πλατφόρμες κι αν γίνουν, πρόσθεσε, τις υποθέσεις διεκπεραιώνουν ζωντανοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών και επισήμανε την ανάγκη της πρόσληψης εργαζομένων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς η ταλαιπωρία και η αναμονή, ειδικά σε μεγάλες περιοχές, φτάνει πολλούς μήνες έως και πάνω από ένα χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταχώρησης.
Τελικά, σημείωσε, αποδεικνύεται ότι το ψηφιακό επιτελικό κράτος λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά για το μεγάλο κεφάλαιο και όχι για τον λαό, στον οποίο φέρνει μόνο προβλήματα και βάρη.