Δύο Ισραηλινές, που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς, αφέθηκαν ελεύθερες και βρίσκονται στα χέρια του ισραηλινού στρατού.
Οι δύο γυναίκες είναι η 21 ετών Μία Σεμ, που έχει και γαλλική υπηκοότητα και η 40χρονη Αμίτ Σοσάνα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters την απελευθέρωση των δύο γυναικών.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, από την Παρασκευή, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απελευθερώνει περίπου δέκα ομήρους κάθε μέρα και το Ισραήλ αποφυλακίζει τριπλάσιο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. «Και άλλοι Ισραηλινοί όμηροι θα παραδοθούν στην ΔΕΕΣ μέσα στις επόμενες ώρες», τόνισε ο ισραηλινός στρατός.
Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Ο Καρίμ Χαν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προσκλήθηκε να επισκεφθεί το Ισραήλ από τους «επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου», ανακοίνωσε το δικαστήριο στο Χ.
Ο Χαν θα επισκεφθεί επίσης τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να συναντηθεί με ανώτερους Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Σημειώνεται πως πολλές χώρες έχουν καλέσει το ΔΠΔ να ερευνήσει το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα, ενώ αρκετές ομάδες δικαιωμάτων έχουν υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο κατηγορώντας το Ισραήλ για «γενοκτονία».
Ο ίδιος ο Χαν προειδοποίησε στα τέλη Οκτωβρίου ότι οποιοσδήποτε αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου. Κατά την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα θέσει τη Γάζα σε κατάσταση πλήρους πολιορκίας.
Ο Αμπάς ζήτησε από τον Μπλίνκεν πλήρη κατάπαυση του πυρός
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής παρουσίασε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών «έναν ολοκληρωμένο φάκελο που τεκμηριώνει το ισραηλινό έγκλημα κατοχής στη Γάζα, και στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ», σύμφωνα με δημοσίευμα του παλαιστινιακού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Wafa.
Ο Αμπάς έθεσε το θέμα του αναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ιδίως υπό το φως της αύξησης των επιθέσεων από εποίκους εκεί από τις 7 Οκτωβρίου.
Τόνισε επίσης την ενότητα μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, λέγοντας ότι “η παλαιστινιακή ηγεσία δεν θα εγκαταλείψει την ευθύνη της για τον λαό της Γάζας”.
Οι εκτοπισμένοι άμαχοι απαιτούν «πλήρη διακοπή του πολέμου»
Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι που διέφυγαν από τη βόρεια Γάζα προς το νότο λένε ότι η προσωρινή διακοπή των ισραηλινών βομβαρδισμών δεν είναι αρκετή και ότι πρέπει να δοθεί άμεσα οριστικός τερματισμός του πολέμου.
«Όσον αφορά την εκεχειρία, εμείς οι εκτοπισμένοι δεν επωφελούμαστε καθόλου από αυτήν. Δεν μπορούμε να προμηθευτούμε ούτε καν βασικά υλικά, για παράδειγμα αλεύρι», λέει ο Samir Yaghi από την πόλη της Γάζας.
«Όλοι οι άνθρωποι εδώ θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, να δούμε τι συνέβη στις οικογένειές μας. Έχουμε συγγενείς που δεν έφυγαν από τη Γάζα, βρίσκονταν υπό βομβαρδισμό. Και δεν υπάρχει καμία επικοινωνία και τα δίκτυα είναι εκτός λειτουργίας. Είναι νεκροί ή ακόμα ζωντανοί; Είναι τα σπίτια μας ακόμα όρθια;»
Ο Suha Lubbad, ένας άλλος εκτοπισμένος, δήλωσε: «Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός και πλήρης διακοπή του πολέμου, ώστε ο καθένας να επιστρέψει στον τόπο του, στη δουλειά του και στην κανονική μας ζωή που έχουμε χάσει».