Στις 14 Νοεμβρίου ο Στέφανος Κασσελάκης απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής σε όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε ένα από τα 27 think tanks που θα διαμορφώσουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις αντίστοιχες θεματικές ενότητες. Στις 21 Νοεμβρίου, δηλαδή έπειτα από επτά ημέρες, οι αιτήσεις που εστάλησαν μέσω του iSYRIZA είχαν ξεπεράσει τις 3.000!
Η αποτίμηση είναι κάτι περισσότερο από θετική. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, αφενός δείχνει τη «δίψα» μελών και φίλων να δραστηριοποιηθούν ενεργά στη διαμόρφωση των θέσεων που θα αρχίσει να προβάλλει ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» και αφετέρου, μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα διαμορφώνεται και ο περίφημος «πάγκος στελεχών». «Αυτή η ατζέντα θα μεταφερθεί στη βάση» για συζήτηση και εμπλουτισμό, υποστηρίζουν, τονίζοντας: «Έτσι θα βρούμε και στελέχη που θα έρθουν στο κόμμα και στα όργανα». Και τις δύο αυτές πτυχές ο Στ. Κασσελάκης τις ανέδειξε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο (στην Ευγενία Λουπάκη): «Θα βοηθήσουν τα think tanks να δημιουργήσουμε ατζέντα. Η ατζέντα αυτή μετά θα πάει σε διάδραση στη βάση. Δηλαδή να αφουγκραστούμε την κοινωνία, να θέσουμε τα ζητήματα. Θα βρούμε ανθρώπους, στελέχη που έχουν σχετική εμπειρία, που έχουν σχετική τεχνογνωσία και εκείνοι θα έρθουν στα τμήματα του κόμματος». Στην ερώτηση «Εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα τους βρείτε αυτούς;» απάντησε δείχνοντας τη δεύτερη πτυχή: «Αυτό ακριβώς είναι το λάθος. Το εκτός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει και εντός ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι, όταν αισθανθούν ότι κάποιος τους ακούει και θέλει να τους βάλει να προσφέρουν με σεβασμό και ισοτιμία, θα γίνουν εντός ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί είναι το στοίχημα του κόμματός μας».
Ανοιχτή συζήτηση ζητούν οι ενδιαφερόμενοι
Οι αιτήσεις ενδιαφέροντος φτάνουν στη Διάνα Βουτυράκου, την 27χρονη επιστήμονα και πρώην υποψήφια βουλευτή στη Δυτική Αττική, την οποία ο Στ. Κασσελάκης όρισε συντονίστρια των think tanks. Η ίδια φιλτράρει τις αιτήσεις και τα βιογραφικά ανιχνεύοντας και τις νέες ανάγκες που προκύπτουν μέσα από τις προτάσεις που δέχεται, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία άλλης μίας ενότητας: «Σύνταγμα-Θεσμοί». Ορισμένες από τις παρατηρήσεις ενδιαφερομένων που απέστειλαν αιτήσεις συμμετοχής μέσω του iSYRIZA είναι ενδεικτικές των προβληματισμών που αναπτύσσονται στη μέχρι τώρα «σιωπηρή» βάση.
* «Η απαξίωση της έρευνας στην Ελλάδα με έκανε να αναζητήσω την αναγνώριση της δουλειάς μου στο εξωτερικό ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια με ευρωπαϊκή υποτροφία. Ως παιδί του brain drain που επέστρεψε στη χώρα με την ελπίδα της αλλαγής ελπίζω και θέλω να παλέψω γι’ αυτή την αλλαγή» σημειώνει φίλη που ζητά να ενταχθεί στην ομάδα «Έρευνα».
* «Η επαφή με τη βάση είναι επιτακτική για την οικοδόμηση για νέας αρχής για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα πολύ να συζητήσουμε ανοιχτά τις θέσεις του κόμματος για την ενέργεια και την κυκλική οικονομία, το περιβάλλον και τον όρο sustainability. Σε μια εποχή που όλοι οι μεγάλοι κολοσσοί εταιρειών έχουν θέσει τους περιβαλλοντικούς στόχους στην αρχή της ατζέντας, θεωρώ πως μπορούμε να ηγηθούμε πρωτοποριών στον τομέα της ενέργειας» παρατηρεί άλλος που επιλέγει τη θεματική «Ενέργεια».
* «Η εξωστρέφεια, ειδικά του think tank “Ανθρώπινα Δικαιώματα”, είναι απαραίτητη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν πολλοί άξονες και ζητήματα σχετικά με την καταπολέμηση της Ακροδεξιάς όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσφέρει λύσεις. Ελπίζω με την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου κατάρτιση να σας βοηθήσω σε τρέχοντα θέματα αλλά και στον δρόμο για τις ευρωεκλογές» σημειώνει ο ενδιαφερόμενος για την ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Ψυχή της πλατφόρμας ο Λευτέρης Κρέτσος
Η αξιοποίηση της πλατφόρμας iSYRIZA δεν εξαντλείται, φυσικά, στην αποστολή αιτήσεων για τα think tanks. Ο ρόλος που της έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ανακοίνωσε τη δημιουργία της το φθινόπωρο του 2019, ήταν πολύ ευρύτερος: μέσω αυτής να δραστηριοποιηθεί ο κόσμος του κόμματος, πρωτίστως τα μέλη, καθώς η νέα εποχή δεν προσφέρεται για ατέρμονες συνεδριάσεις σε κλειστά γραφεία χωρίς, συνήθως, αποτέλεσμα και δράση. «Μου έλεγε μία συντρόφισσα ότι έπειτα από ένα δεκάωρο στη δουλειά δεν αντέχει να μετάσχει και σε μια τρίωρη, τετράωρη συνέλευση, και έχει δίκιο» ήταν ένα από τα παραδείγματα που είχε αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας.
«Ψυχή» της πλατφόρμας είναι ο Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος αυτό το διάστημα επεκτείνει τη λειτουργία της ώστε να καλύψει ένα πλήρες φάσμα της σχέσης «μέλους-κόμματος». Δίπλα, δηλαδή, στα newsletters, στις έρευνες, στα βίντεο και, φυσικά, στα think tanks, θα δούμε ψηφοφορίες, γκάλοπ και χρηματοδοτικές δράσεις. Όπως μαθαίνουμε, «τρέχει» ήδη προετοιμασία έρευνας που θα απευθύνεται στα μέλη: πού πρέπει να στοχεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ποια προβλήματα κυριαρχούν στην καθημερινότητα ή στις περιοχές που ζουν, ποιο θέμα τους ενδιαφέρει ώστε να αποστέλλονται στοχευμένα newsletters κ.ά. Όταν κριθεί αναγκαίο, θα δούμε και δημοψηφίσματα επί σοβαρών θεμάτων. Μπορεί η εν λόγω διαδικασία να φορτίστηκε μετά την πρόσφατη περιπέτεια περί των διαγραφών, ωστόσο έχει οριστεί με σαφήνεια στο Καταστατικό του κόμματος και μένει να γίνει πράξη.
Εν κατακλείδι: η λειτουργία του iSYRIZA και οι θεματικές ομάδες για την επεξεργασία θέσεων (και την παραγωγή πολιτικής τελικά) «επανεκκινούν» μετά την κάμψη των τελευταίων δύο, τουλάχιστον, χρόνων. «Δεν ενθουσίασαν του υπόλοιπους, πλην Τσίπρα, Κουμουνδούρου και αυτό το πληρώσαμε όλοι» λένε αρμόδια στελέχη. Πώς; «Αν είχαν μελετήσει τις δύο έρευνες που έγιναν στα μέλη μας τον Απρίλιο και τον Μάιο, θα είχαν καταλάβει… γιατί εξελέγη ο Κασσελάκης στην προεδρία τον Σεπτέμβριο» είναι μία απάντηση, παραπέμποντας σε επίμονες απαντήσεις περί «νέων προσώπων», «μη ξύλινου λόγου», «αναποτελεσματικής παρουσίας κεντρικών στελεχών στα μέσα ενημέρωσης» ή «κακής εικόνας από τις μάχες των τάσεων και των ομάδων».