Δηλώσεις για την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης

Δήλωση του Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, για τον εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης:

«Τιμούμε τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Τις Ηρωίδες και τους Ήρωες της πατρίδας μας που πλήρωσαν με τη ζωή τους το τίμημα της δικής μας ελευθερίας.

Η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή και αποτελεί απάντηση σε κάθε νεοναζιστικό μόρφωμα, σε κάθε νοσταλγό του φασισμού που ανά την Ευρώπη, προκλητικά, περιφρονεί την ιστορία. Αλλά και οδηγός, σε μια περίοδο που η διασφάλιση της Παγκόσμιας Ειρήνης εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο.

Και μαζί με την μνήμη, παραμένει ζωντανή και η απαίτηση για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών. Για την επανόρθωση και αποζημίωση των χιλιάδων απωλειών σε ανθρώπινες ζωές. Των ολοκαυτωμάτων, της λεηλασίας και των καταστροφών που υπέστη ο λαός μας από τα Γερμανικά κατοχικά στρατεύματα. Η απαίτηση για Δικαιοσύνη, δεν παραγράφεται, δεν λησμονείται. Παραμένει βασικό μέλημα, αλλά και υποχρέωση.».

Στ. Αρναουτάκης: «Τιμούμε τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πάλεψαν για ιδανικά και αξίες και θυσιάστηκαν για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Πατρίδα

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ειρήνη και στην αντίσταση των λαών, απέναντι σε κάθε μορφής καταπίεση. Αυτή η Ημέρα Μνήμης, αφιερώνεται σε όλους τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πάλεψαν γενναία απέναντι στο ναζισμό και το φασισμό. Σε μια συγκυρία δύσκολη για τον πλανήτη, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συγκλονίζει την παγκόσμια κοινότητα, γίνεται αντιληπτό ότι η διασφάλιση της ειρήνης, της συνύπαρξης των λαών αποτελεί το μεγαλύτερο ζητούμενο της σημερινής εποχής.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε σήμερα τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πάλεψαν για ιδανικά και αξίες και θυσιάστηκαν για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Πατρίδα.

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού  για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης

Οι αγώνες ενός λαού για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, και την Αξιοπρέπειά του, τιμούν διαχρονικά την χώρα του. Η Μνήμη της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής (1941-1944), εξακολουθεί να παραμένει πάντα ζωντανή στην συλλογική μας Μνήμη, διαρκές ορόσημο της ιστορικής μας πορείας. 

   Από τον πρώτο χρόνο της Γερμανικής επέλασης  και Κατοχής στον τόπο μας, χρειάστηκαν αναρίθμητες θυσίες από τον Ελληνικό λαό, σκληροί αγώνες και ηρωικές πράξεις. Η σθεναρή αντίσταση απέναντι στις δυνάμεις του ναζισμού, έδιδε σε όλους ελπίδες λύτρωσης από τον ζόφο της σκλαβιάς.

  Τιμούμε τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (1941-1944). Τιμούμε την καθοριστική συμβολή τους στην ήττα των φασιστικών καθεστώτων, η οποία διεμόρφωσε τον σύγχρονο κόσμο, και εδραίωσε την ειρήνη, την δημοκρατία, και την συνύπαρξη των κρατών στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης 

 για την Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης

Μετά την δοξολογία για τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Κουράκης δήλωσε: 

« Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας μας είναι η Εθνική Αντίσταση κατά των Δυνάμεων Κατοχής (1941-44)

Συμβολίζει την Εθνική Ενότητα και συμπυκνώνει τα επιτεύγματα ενός Ακατάβλητου Έθνους

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της δηλώνουν την έμπρακτη αναγνώριση των Αντιστασιακών Αγώνων και τιμούν όλους όσους αψήφησαν τις « αλυσίδες » της κατοχής και όρθωσαν με γενναιότητα το ανάστημά τους απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό, θυσιάζοντας τα πάντα για την Πατρίδα.

Οι Αγωνιστές της Αντίστασης πρέπει να αποτελούν πρότυπα για κάθε λαό που θέλει να κατακτήσει την Ελευθερία του ».

Παύλος Μπαριτάκης: «Οι ένδοξες σελίδες της Εθνικής Αντίστασης, γράφτηκαν 

με το αίμα των προγόνων μας»

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Βιάννου για την Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης

Ημέρα Μνήμης η σημερινή και ο εκλεγμένος Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης στέλνει το δικό του μήνυμα:

«Η κορυφαία πράξη ηρωισμού και αυταπάρνησης των Ελλήνων, στη σύγχρονη Ιστορία μας, είναι η Εθνική Αντίσταση κατά των Δυνάμεων Κατοχής.

Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες τότε γράφτηκαν, με το αίμα των προγόνων μας, που θυσιάστηκαν, ορθώνοντας ανάστημα απέναντι στο Ναζισμό και αποτελώντας το παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αγωνιζόμαστε για την Ελευθερία και την πατρίδα.

Η σημερινή ημέρα δε, για τη Βιάννο έχει ιδιαίτερη σημασία, που αντιστάθηκε στο Φασισμό και το Ναζισμό, πληρώνοντας ακριβά τον αγώνα, όταν 461 Εθνομάρτυρες σφαγιάσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το Σεπτέμβριο του 1943.

Έχουμε ιερό χρέος όλοι εμείς να διδαχθούμε από τα διαχρονικά και αέναα μηνύματα της θυσίας τους, να διατηρούμε άσβεστη στη μνήμη μας τη θυσία των προγόνων μας και να πορευόμαστε με αυτό, ως γνώμονα στην καθημερινότητα μας. 

Για αυτό και στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι και με ενότητα, μεθοδικότητα να καταφέρουμε και να πετύχουμε το στόχο της δικαίωσης της Αντίστασης και της Θυσίας της Ελλάδας.

Διεκδικούμε τη Δικαιοσύνη απέναντι στα εγκλήματα και στις δολοφονίες των αθώων προγόνων μας από τον τακτικό γερμανικό στρατό. Εγκλήματα που δε θα ξεχάσουμε ποτέ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί