Στο παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, στις «επιθέσεις της φύσης» και σε παθογένειες δεκαετιών του ελληνικού κράτους απέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τρομακτικές καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις φονικές πλημμύρες, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που ο ίδιος ζήτησε να διεξαχθεί.
Ο πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού καθώς, όπως είπε, υπερασπίζεται την απόφασή του για προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «θα είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πρόσφατων θεομηνιών από το κράτος μας», όχι, όμως, κάνοντας έστω υποδόρια αυτοκριτική αλλά για να προβάλει τις παθογένειες δεκαετιών και τις «επιθέσεις της φύσης» λόγω του παγκόσμιου προβλήματος της κλιματικής κρίσης.
Τα έργα που έγιναν με ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης άντεξαν το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες για τις υποδομές που κατέρρευσαν στα έργα που έγιναν με ευθύνη της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης και στον Κώστα Αγοραστό χωρίς να τον κατονομάσει.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μη ανάληψης καμιάς πολιτικής ευθύνης, ο πρωθυπουργός έφτασε σε ακραίο σημείο δηλώνοντας από το βήμα της Βουλής ότι «καμιά υποδομή δεν θα μπορούσε να αποτρέψει αυτή την καταστροφή».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα ότι θα είναι υποχρεωτική η ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο 2 εκατ. ευρώ και παροτρύνοντας τους πολίτες να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους με το ψευδοκίνητρο 10% μείωσης του ΕΝΦΙΑ. «Δεν θα υπάρχει πάντα το κράτος πατερούλης» είπε ο πρωθυπουργός, προτρέποντας και τους αγρότες να ασφαλίσουν τις καλλιέργειές τους διότι «έχουν λάβει σημαντικά ποσά σε αποζημιώσεις».
Αναφερόμενος στο κόστος της αποκατάστασης από τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία ανέφερε ότι είναι 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες και έγιναν γρήγορες εκταμιεύσεις αναφέροντας ότι κατατέθηκαν 120 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε 33.000 λογαριασμούς νοικοκυριών, δηλαδή, 3.600 ευρώ ανά νοικοκυριό και συνέχισε με «θα» όπως:
-Θα πρέπει να γίνουν νέες αυτοψίες και νέες διασταυρώσεις,
-Θα δοθεί τις επόμενες ημέρες το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης
-Θα αποζημιωθούν Οι κτηνοτρόφοι για τα ζώα αλλά θα μπορούν να κατασκευάσουν τους στάβλους τους
-Και στον Έβρο θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ξαναστήσουν τα κοπάδια τους, το ίδιο και στους μελισσοκόμους
Χοντρή κουβέντα. Τι εννοεί ο ποιητής πως δε θα υπάρχει πάντα το κράτος πατερουλης. Τι έχει σκοπό να κάνει;