«Φορτώνουν» σε υπαλλήλους του ΥΠΕΞ την εξαγωγή Predator – «Άθικτος» ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής

Πειθαρχικές διώξεις κατά υπαλλήλων, εκτός κάδρου ο νυν γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας

 Το πολυδαίδαλο σκάνδαλο των υποκλοπών επανέρχεται καθώς η ΕΔΕ του υπουργείου Εξωτερικών που διατάχθηκε για την υπόθεση με τις άδειες εξαγωγών του Predator που αποκαλύφθηκε από τους New York Times, προαναγγέλλει πειθαρχικές διώξεις κατά υπαλλήλων.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δεν προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω στοιχεία, καθώς επικαλείται τις προβλέψεις του Υπαλληλικού Κώδικα περί μυστικότητας της ΕΔΕ έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες του avgi.gr, στο «μικροσκόπιο» της ΕΔΕ βρίσκονται δύο υπάλληλοι. Έτσι, ο νυν γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, βγαίνει εκτός κάδρου.

Λίγους μήνες αργότερα παραιτήθηκε για να κατέβει στις εκλογές με τη ΝΔ. Οι άδειες εξαγωγής προϊόντων διττής χρήσης (έτσι ονομάζονται τα λογισμικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως πολεμικά όπλα) ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.

Στο έγγραφο που ήρθε στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνεται ότι η διαδικασία είναι απόρρητη.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι, μετά την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), η υπόθεση που σχετίζεται με τις άδειες εξαγωγών του Predator βρίσκεται στο στάδιο άσκησης πειθαρχικών διώξεων.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης προς απάντηση σχετικής ερώτησης που του είχαν απευθύνει 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της ΕΔΕ που διατάχθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, από τις 16 Νοέμβριου του 2022, «επειδή από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία δόθηκαν άδειες εξαγωγής για προϊόντα διττής υπόστασης της εταιρείας Intellexa SA».

Σε αυτή τη φάση, η διαδικασία καλύπτεται από «απόλυτη μυστικότητα», βάσει του υπαλληλικού κώδικα. «Όπως έχει ειδικότερα κριθεί, η απόλυτη μυστικότητα της ΕΔΕ του άρθρου 127 παρ.5 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007) δεν αίρεται με την υποβολή αιτιολογημένης έκθεσης από τον διενεργήσαντα αυτήν, αντιθέτως διατηρείται μέχρι την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του υπαλλήλου για τον οποίο προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες, βάσει των διαπιστώσεων της ΕΔΕ και μέχρι τη θέση της υπόθεσης στο αρχείο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

Το έγγραφο του Γιώργου Γεραπετρίτη:

Έγγραφο του Γιώργου Γεραπετρίτη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί