Ποινή φυλάκισης πέντε μηνών επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου στον αστυνομικό των ΜΑΤ για τον ξυλοδαρμό του Παναγιώτη Τσολάκη, τον Φεβρουάριο του 2020, κατά την βάρβαρη επέλαση των ΜΑΤ στο νησί, προκειμένου να δημιουργηθεί η δομή προσφύγων και μεταναστών.
Όπως αναφέρει το astraparis.gr, την Τρίτη το δικαστήριο καταδίκασε τον αστυνομικό για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με τριετή αναστολή.
Το περιστατικό συνέβη το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου 2020, στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου όταν ο Παναγιώτης Τσολάκης προσπάθησε να μεταβεί στην εργασία του στην δομή της Κιβωτού και απετράπη η διέλευσή του από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ο ίδιος στον χώρο παρακολουθώντας τις εξελίξεις, αφού στην περιοχή είχαν συγκεντρωθεί πλήθος κατοίκων της Χίου, με στόχο να μετακινηθούν προς το Αίπος, όπου ήταν και το σημείο που προορίζετο για την δημιουργία της υπερδομής.
Οι μάρτυρες κατηγορίας, μεταξύ δε τούτων οι Ανδρέας Μιχαηλίδης, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΛΑΣ και Παντελής Μπουρνιάς, αντιπεριφερειάρχης ανέφεραν ότι επρόκειτο για αναίτια επίθεση και ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε σε αυτήν, την πτώση του παθόντος στο έδαφος και τον ξυλοδαρμό του, ενώ στο έργο αυτό συμμετείχαν άλλοι δύο ή τρεις ακόμα άνδρες των ΜΑΤ. Στο ίδιο περιστατικό σημειώνεται ότι είχε προπηλακισθεί από τα ΜΑΤ ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ενώ ύβρεις είχαν εκτοξευθεί και κατά του Μάρκου Σκούφαλου.
Όλοι οι μάρτυρες αναγνώρισαν πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας στο πρόσωπο του κατηγορουμένου τον αστυνομικό που πρωτοστάτησε στην επίθεση κατά του Παναγιώτη Τσολάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο και τον πατούσε, ενώ του είχε κάνει κεφαλοκλείδωμα, με τον παθόντα να φωνάζει «αφήστε με να αναπνεύσω». Απέρριψαν, τέλος, κατηγορηματικά ότι ο Παναγιώτης Τσολάκης κρατούσε στα χέρια του ρουκέτα ή κάποιο άλλο όργανο επίθεσης ή ότι κινήθηκε επιθετικά κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του υποστήριξε ότι ως επικεφαλής της διμοιρίας επιχείρησε να συλλάβει τον Παναγιώτη Τσολάκη, επειδή οι συνάδελφοί του του ανέφεραν ότι τους εξύβρισε, ενώ ισχυρίσθηκε ότι εφαρμόστηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση η νόμιμη βία. Σε ερωτήσεις της προέδρου και της εισαγγελέως είπε ότι ο ίδιος δεν χτύπησε τον παθόντα, ενώ ανέφερε ότι δεν ξέρει αν τον χτύπησε κάποιος άλλος από τους αστυνομικούς που συνέδραμαν στην σύλληψή του.
Σε ό,τι αφορά το κάταγμα στην μύτη του Παναγιώτη Τσολάκη και τα άλλα τραύματά του στο πρόσωπο ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα απέδωσε στην πτώση του στην άσφαλτο, με την συνήγορο πολιτικής αγωγής να αναφέρει – κατά την αγόρευσή της – το περιβόητο περιστατικό με την ζαρντινιέρα στην Θεσσαλονίκη, που… έφταιγε για τον τραυματισμό διαδηλωτή.
Την ενοχή του κατηγορουμένου κατά το κατηγορητήριο πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας , το ίδιο ζήτησε η συνήγορος πολιτικής αγωγής υ, ενώ την πλήρη απαλλαγή του ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Τσαούση επέβαλε στον κατηγορούμενο την αναφερθείσα ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή, όπως είχε προτείνει και η εισαγγελέας της έδρας.